Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-12-2020 07:58

Μήνυμα του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κ. Γιάννη Γιαννάκη για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS – 1η Δεκεμβρίου

Με απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) το 1988, κάθε 1η Δεκεμβρίου τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS. Το θέμα της φετινής ημέρας είναι «Παγκόσμια αλληλεγγύη, ανθεκτικές υπηρεσίες». Από τα τέλη της δεκαετίας του ’90, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος κατά του HIV, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση για τη δημόσια υγεία, ειδικά τώρα που η πανδημία COVID-19 μαστίζει ολόκληρο τον κόσμο.

Η πρόληψη του HIV, οι διαγνώσεις, οι θεραπείες και υπηρεσίες φροντίδας αντιμετωπίζουν προβλήματα, ειδικά σε χώρες με εύθραυστα συστήματα υγείας. Η διακοπή ουσιωδών υπηρεσιών HIV, λόγω της πανδημίας, απειλεί ζωές. Σε ευάλωτους πληθυσμούς μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης με τον ιό HIV και σε θανάτους λόγω AIDS. Το αισιόδοξο είναι ότι παγκοσμίως οι επαγγελματίες υγείας συνεχίζουν να παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες με άλλους καινοτόμους τρόπους, υπερπηδώντας τα εμπόδια που προκαλεί η πανδημία.  

Με αφορμή την 1η Δεκεμβρίου, ο ΠΟΥ αποτίνει φόρο τιμής σε όσους προσφέρουν υπηρεσίες HIV, καλώντας τους ηγέτες και τους πολίτες να επιδείξουν παγκόσμια αλληλεγγύη, με στόχο τη διατήρηση τουλάχιστον των βασικών υπηρεσιών κατά την πανδημία και μετά. Επιπρόσθετα, το 2020, που είναι το Διεθνές Έτος Νοσηλευτών και Μαιών, απαιτείται ακόμη περισσότερη προστασία και υποστήριξη αυτών των επαγγελματιών υγείας, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή κατά του HIV. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, όλοι μπορούμε να συμβάλουμε στην προσπάθεια για εξάλειψη του AIDS.

Ο ιός HIV στοχεύει στο ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, καθιστώντας τον οργανισμό του ευάλωτο έναντι των λοιμώξεων και ορισμένων τύπων καρκίνου. Το πλέον προχωρημένο στάδιο της λοίμωξης από τον HIV είναι το AIDS, δηλαδή το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοποιητικής Ανεπάρκειας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κατά το 2019:

  • 38 εκ. άνθρωποι ζούσαν με τον ιό HIV.
  • Σημειώθηκαν 1,7 εκ. νέες μολύνσεις.
  • 690.000 άνθρωποι απεβίωσαν από αίτια που συνδέονται με τον HIV.
  • 68% των ενηλίκων με HIV λάμβαναν αντιρετροϊκή θεραπεία.

Η Εκτελεστική Διευθύντρια της UNAIDS, της Υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση του AIDS κα Winnie Byanyima, στο φετινό της μήνυμα αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS 2020 δεν μοιάζει με καμία άλλη.  Η πανδημία απειλεί την πρόοδο που σημειώθηκε στον τομέα της παγκόσμιας υγείας τα τελευταία 20 χρόνια, περιλαμβανομένων και των επιτευγμάτων για αντιμετώπιση του HIV…Χαιρετίζω τους εθελοντές που δραστηριοποιούνται στον τομέα του HIV, που απέδειξαν ξανά ότι είναι οι στυλοβάτες της όλης προσπάθειας. Ακούραστα διεκδικούν παραχώρηση θεραπείας στους ασθενείς για πολλούς μήνες, πραγματοποιούν κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων ή οικονομικής βοήθειας, προσφέρουν φαγητό και στέγη σε ευάλωτες ομάδες.»

Το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων συγχαίρει, με τη σειρά του, τους εθελοντές και τις οργανώσεις που συμπαραστέκονται έμπρακτα και υποστηρίζουν τους ανθρώπους που ζουν με HIV/AIDS στην Κύπρο, τις οικογένειες και τους συντρόφους τους. Επίσης, αναγνωρίζει τις προσπάθειές τους για καταπολέμηση της προκατάληψης, ευαισθητοποίηση της Κοινωνίας των Πολιτών και πρόληψη της εξάπλωσης του ιού. 

(ΜΓ/ΕΙ)