Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-12-2020 18:10

Συμμετοχή του βουλευτή κ. Νίκου Τορναρίτη σε διαδικτυακή συνεδρία της Επιτροπής Μετανάστευσης, Προσφύγων Εκτοπισμένων της Συνέλευσης

Ο βουλευτής κ. Νίκος Τορναρίτης, επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), συμμετείχε σήμερα σε διαδικτυακή συνεδρία της Επιτροπής Μετανάστευσης, Προσφύγων και Εκτοπισμένων της Συνέλευσης.

 Ως Εισηγητής για τον ρόλο των Κοινοβουλίων όσον αφορά στην εφαρμογή του Συμφώνου για τους Πρόσφυγες (GCR) και του Συμφώνου για την Ασφαλή, Ομαλή και Νόμιμη Μετανάστευση (GCM) των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Τορναρίτης παρουσίασε σχετικό προσχέδιο ψηφίσματος, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα από την Επιτροπή και αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της ΚΣΣΕ τον Ιανουάριο 2021.

Ο κ. Τορναρίτης επεσήμανε ότι τα δυο αυτά μη δεσμευτικά Σύμφωνα, αντικατοπτρίζουν πρώτιστα την πολιτική βούληση της διεθνούς κοινότητας να εργαστεί για ενδυνάμωση της αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και μετανάστες στις χώρες υποδοχής. Αποτελούν, πρόσθεσε, εργαλεία για την περαιτέρω προώθηση της διεθνούς συνεργασίας,  παρέχοντας την τις αναγκαίες ασφαλιστικές δικλείδες για την αξιοπρεπή διαβίωση αυτών των ανθρώπων, σύμφωνα με τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις. Σημειώνοντας τις προτεινόμενες δράσεις για τις χώρες υποδοχής, διέλευσης και καταγωγής των προσφύγων και μεταναστών, ο κ. Τορναρίτης υπογράμμισε ότι επιδιώκεται δικαιότερη κατανομή τωνβαρών και ευθυνών ανάμεσα σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, καθώς και  η συμβολή των προσφύγων και μεταναστών στις διαδικασίες που τους αφορούν. Η καλλιέργεια πνεύματος αλληλεγγύης, η αποδοχή της διαφορετικότητας και η καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών ασύλου και στήριξης προς τον προσφυγικό κόσμο, και δη τα ανήλικα παιδιά, επεσήμανε ο κ. Τορναρίτης. 

Ο Κύπριος βουλευτής υπογράμμισε τον ουσιαστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα κοινοβούλια για την προώθηση των δύο Συμφώνων, ειδικότεραόσον αφορά στη βελτίωση σημαντικών εθνικών πολιτικών, πρακτικών και διαδικασιών και την τακτική αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη  άσκησης συνεχούς κοινοβουλευτικού ελέγχουγια τηντήρηση των συμβατικών υποχρεώσεών των κρατών μελών. Ο κ. Τορναρίτης τόνισε, τέλος, τη σημασία της κοινοβουλευτικής διπλωματίας και της συνεργασίας μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και οργανισμών για την πιο ασφαλή και ορθολογική αντιμετώπιση των προσφύγων και μεταναστών στη βάση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

--------------------------- 

ΕΙ

Σχετικά Ανακοινωθέντα