Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-12-2020 16:00

Αναφορές του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αδάμου Αδάμου κατά τη Συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής

Ο Προέδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αδάμου Αδάμου, κατά τη σημερινή συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην επιστροφή του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στην Κύπρο, στην Εβδομάδα Εθελοντισμού και στην Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς, ως εξής:

«Στις 7 Δεκεμβρίου 1974, πέντε μήνες μετά το προδοτικό πραξικόπημα και τη βάρβαρη τουρκική εισβολή, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος επέστρεψε στην Κύπρο, αποκαθιστώντας πλήρως τη δημοκρατία και την έννομη τάξη.  Στην ιστορική ομιλία του από το μπαλκόνι της Αρχιεπισκοπής, μπροστά σε χιλιάδες κόσμου που τον υποδέχθηκε, ο Εθνάρχης Μακάριος έθεσε τις βάσεις της πολιτικής μας για τη λύση του Κυπριακού: μια λύση χωρίς διχοτόμηση και με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  Μια λύση που μέχρι σήμερα επιδιώκουμε να πετύχουμε, ώστε να επουλωθούν οι πληγές που υπέστη η πατρίδα μας από το δίδυμο έγκλημα του Ιουλίου 1974.

Στις 5 Δεκεμβρίου γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Εθελοντών, όπως καθιερώθηκε με ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 1985, με στόχο να στηριχθεί και να αναγνωριστεί η πολύτιμη συνεισφορά του εθελοντισμού στην κοινωνία. Στην Κύπρο το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού εδώ και 27 χρόνια διοργανώνει και συντονίζει εβδομάδα εθελοντισμού, από την 1η μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου, κινητοποιώντας διάφορους φορείς και οργανωμένα σύνολα, ώστε να αναλάβουν εθελοντικές δράσεις. Αυτό επιδιώκει και φέτος, στηρίζοντας με κάθε τρόπο τους εθελοντές, ώστε να συνεχίσουν το σημαντικό έργο που επιτελούν και μάλιστα σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες που δημιούργησε για όλους η πανδημία COVID-19.

Επίσης, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, την ερχόμενη Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου, τιμούμε την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς, καθώς την ημερομηνία αυτή το 2003 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε τη Συνθήκη κατά της Διαφθοράς. Δυστυχώς, οι δείκτες διαφθοράς διεθνώς παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, υπονομεύοντας το κράτος δικαίου. Ως Βουλή των Αντιπροσώπων δηλώνουμε την αποφασιστικότητά μας να συμβάλουμε στον περιορισμό και, ει δυνατόν, την εξάλειψη του φαινομένου. Ταυτόχρονα, επισημαίνουμε την ανάγκη για περαιτέρω κινητοποίηση των αρμόδιων αρχών και μηχανισμών της πολιτείας, καθώς και ευαισθητοποίηση των ίδιων των πολιτών, σχετικά με τις επιπτώσεις της διαφθοράς στον τόπο μας.

Τα μόνα αποτελεσματικά αντίδοτα σε αυτό το φαινόμενο που δηλητηριάζει την πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου είναι η διαφάνεια, η αξιοκρατία, η υπευθυνότητα και η απόδοση δικαιοσύνης. 

 

ΕΧ/ΕΙ