Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-12-2020 14:10

Γραπτή δήλωση της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Κλέλιας Βασιλείου

Ένας χρόνος Επίτροπος Περιβάλλοντος

Σ’ ένα καθόλα ιδιαίτερο χρόνο, προσπαθήσαμε να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό.

Το πρώτο τρίμηνο του χρόνου μας βρήκε σε αναγνωριστικό πλαίσιο να οργανώνουμε, να σχεδιάζουμε να στοχοθετούμε. Ο Μάρτης με το πρώτο κύμα πανδημίας και τον απόλυτο περιορισμό μας ανέτρεψε ότι είχαμε σχεδιάσει, κι έτσι έπρεπε να επαναπροσδιοριστούμε.

Τόσο εμείς όσο και τα όσα οργανώναμε.

Σε αυτό τον χρόνο μας απασχόλησε σωρεία ζητημάτων. Κάποια είδαν το φως της δημοσιότητας κάποια άλλα όχι. Απαντήσαμε σε δεκάδες καταγγελίες που δεχτήκαμε, προσπαθήσαμε εμβόλιμα να λειτουργήσουμε σε συνεργασία με τις Κρατικές Υπηρεσίες να διορθώσουμε κάποια πράγματα που ως εξωτερικοί παρατηρητές βλέπουμε πιο…οριζόντια.

Παράνομοι σκυβαλότοποι, παρεμβάσεις σε περιοχές Natura, θνησιμότητα ειδών (φλαμίνγκο), η διαχείριση του αστικού πρασίνου, πράσινα σημεία, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση υλικών ήταν ψηλά στην ατζέντα, ενώ και η παρουσία μας στη Βουλή ήταν τακτική.

Ζητήματα που χειριστήκαμε ειδικότερα αφορούν στην διαχείριση των υγροβιότοπων – Natura και ΖΕΠ (Λίμνη Παραλιμνίου και Αλυκή Λάρνακας), οι παραλίες ωοτοκίας της χελώνας στον ΑΚΑΜΑ με την επιμόρφωση του Τοπικού Πληθυσμού, τα μέσα και οι τρόποι διαχείρισης των Κτηνοτροφικών αποβλήτων ως εδαφοβελτιωτικό, η εισαγωγή καινοτομίας όσον αφορά την πράσινη διαχείριση των μεγάλων βιομηχανικών μονάδων – και σχετικά με την παραγωγή πράσινων προϊόντων, οι μεγάλες αναπτύξεις και η εγκατάσταση ενεργειακών πάρκων στο Ύπαιθρο. Την ίδια ώρα χειριστήκαμε ζητήματα κακοποίησης ζώων, δηλητηριάσεων και προσπαθήσαμε με τη συνεργασία των Υπηρεσιών και της Αστυνομίας να διορθώσουμε κάποια σημεία τα οποία αφορούν στην συνέργεια των διαφόρων αρμοδιοτήτων προς επίλυση χρόνιων προβλημάτων.

Μετά από μία μικρή παύση τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα στα σχολεία συνεχίστηκαν κανονικά, και μάλιστα εξαιτίας του πρωτοκόλλου για αντιμετώπιση της πανδημίας, βγάλαμε τα παιδιά από τις τάξεις, και μαζί τους, στην αυλή του σχολείου τους παρατηρούμε και συζητάμε μαζί τα στοιχεία περιβάλλοντος που εντοπίζουμε. Προτείνουμε και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις για να γίνουν τα σχολεία τους πιο πράσινα – πιο φιλικά, ακόμα πιο φιλόξενα.

Τολμήσαμε να προτείνουμε στις Υπηρεσίες καινοτόμες προσεγγίσεις όσον αφορά τον ανασχεδιασμό έργων, προστασίας του αστικού πρασίνου, της διαχείρισης οικοσυστημάτων και ειδών, την ανασυγκρότηση μας όσον αφορά ζητήματα  κυκλικής οικονομίας.

Για τον επόμενο χρόνο (με την ευχή να απαλλαγούμε σύντομα από τους περιορισμούς που η πανδημία επιβάλλει) προγραμματίζουμε:

1. Σε συνεργασία με τον Υπουργό Παιδείας, αναβαθμίσεις στις αυλές σχολικών χώρων που να συνθέτουν στοιχεία της φύσης (πχ με την υποστήριξη του Τμήματος Δασών, πρόγραμμα κάλυψης των σιδερένιων περιφράξεων των σχολείων με φιλικά, αναρριχητικά φυτά)

2. Υλοποίηση της εξαγγελίας μας για την αναβάθμιση αστικών πάρκων μέσω της ΕΚΕ εταιρειών

3. Πολυθεματικό Συνέδριο για την Πράσινη Βιομηχανική Λειτουργία (Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας και την ΟΕΒ)

4. Πολυθεματικό Συνέδριο για την διαχείριση οικοσυστημάτων – περιοχές Natura

5. Προγράμματα εκπαίδευσης και ενημέρωσης τοπικού πληθυσμού όσον αφορά τις ήπιες τουριστικές παρεμβάσεις σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές (Σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Τουρισμού και το Τμήμα Περιβάλλοντος)

6. Σε συνεργασία με την Αστυνομική Ακαδημία και την Κυπριακή Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης, εργαστήρια εφαρμογής της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας (συνέργειες και κάλυψη αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών)

7. Προώθηση της Πολιτικής για τις Έξυπνες και Πράσινες Πόλεις και Κοινότητες

8. Προώθηση δράσεων που υποστηρίζουν την ενίσχυση της Κυκλικής Οικονομίας

Ο κοινός στόχος όλων μας είναι η απόλυτη σύμπλευση με την Πράσινη Ευρωπαϊκή Συμφωνία όπως συντάσσεται και προτάσσεται ως προτεραιότητα από τα Κράτη Μέλη. Οι μηχανισμοί υλοποίησης απαιτούν την συνεργασία όλων μας, με ολιστικές προσεγγίσεις, εφαρμογή των περιβαλλοντικών νομοθεσιών προς όφελος τόσο των ανθρώπων όσο και των οικοσυστημάτων. Η υποστήριξη της βιοποικιλότητας, η ορθή διαχείριση πόρων και αποβλήτων είναι επιτακτική ανάγκη, την ίδια ώρα που θα πρέπει να ανοίξουμε τα χαρτιά και τα επιχειρήματα μας. Η πρόσβαση στην πληροφορία των δεδομένων που αφορούν στο Περιβάλλον είναι άμεση ανάγκη. Η σημερινή ανακοίνωση του Τμήματος Περιβάλλοντος για την διαβούλευση που αφορά την Εθνική Έκθεση της Κύπρου για τη Σύμβαση του Άαρχους και την πρόσβαση στην πληροφόρηση, τη δημόσια συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη στα περιβαλλοντικά θέματα, είναι ιδιαίτερα σημαντική.

http://www.moa.gov.cy/moa/environment/environmentnew.nsf/page57_gr/page57_gr?OpenDocument

Για τυχόν σχόλια/εισηγήσεις επί του προτεινόμενου προσχεδίου μέχρι και τις 8 Ιανουαρίου, 2021, στο eia@environment.moa.gov.cy

 

(ΡΜ/ΙΚ/ΣΧ)