Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-12-2020 09:45

Η Κύπρος αναλαμβάνει πρωτοβουλίες εμβολιάζοντας τις διεργασίες που γίνονται από την ΕΕ για συνεισφορά της ναυτιλίας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και με τη στήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, διοργάνωσε τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου διαδικτυακή συζήτηση με θέμα την επικείμενη διαμόρφωση της νομοθετικής πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για συμπερίληψη της ναυτιλίας στο Σύστημα Εμπορίας Ρύπων της ΕΕ, η οποία εμπίπτει στο πλαίσιο πρωτοβουλιών της “Πράσινης Συμφωνίας” της ΕΕ. Το θέμα της συζήτησης ήταν: Emissions Trading System (ETS) in Shipping: Elixir or Threat to Sustainability?

Για πρώτη φορά Ρυθμιστικές Αρχές (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωκοινοβούλιο), εκπρόσωποι της ναυτιλιακής βιομηχανίας και Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί (ΜΚΟ) βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι και αντάλλαξαν απόψεις για τους τρόπους που η ναυτιλία θα μπορούσε να συμβάλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, διατηρώντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα και τη στρατηγική της σημασία για την ΕΕ.

Η εν λόγω πρωτοβουλία της Κύπρου, η οποία εκδηλώθηκε εν μέσω της δημόσιας διαβούλευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για διαμόρφωση της σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας, συγκέντρωσε μεγάλο διαδικτυακό ενδιαφέρον και χαιρετίστηκε από όλο το φάσμα της διεθνούς και ευρωπαϊκής ναυτιλίας, καθώς και από τις Ρυθμιστικές Αρχές.

Μέσα από αυτή την πρωτοβουλία στάληκε το μήνυμα ότι η Κύπρος, ως σημαντικό ναυτιλιακό κράτος, προάγει τον διάλογο και συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση της διεθνούς και ευρωπαϊκής ναυτιλιακής πολιτικής για σημαντικά θέματα που επηρεάζουν το μέλλον του τομέα, όπως η αντιμετώπιση της μεγάλης πρόκλησης του πράσινου μετασχηματισμού της ναυτιλίας.

Τη διαδικτυακή συζήτηση, που συντόνιζε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας κ. Βασίλης Δημητριάδης, χαιρέτησαν ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Δρ. Κώστας Καδής, και ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, κ. Ανδρέας Κεττής.

Εκ μέρους του Ευρωκοινοβουλίου συμμετείχε η κα Magdalena Adamowicz, Ευρωβουλεύτρια - Μέλος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού, και εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η κα Clara de la Torre, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Δράσης για το Κλίμα (DG CLIMA). Στο πάνελ συμμετείχαν από πλευράς της ναυτιλιακής βιομηχανίας οι κ. Ανδρέας Χατζηγιάννης (Ιδρυτής της Cyprus Sea Lines Co Ltd), o καπετάνιος Alfred Hartmann (Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Hartmann AG), ο κ. Φίλιππος Φιλής (Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Lemissoler Navigation Co. Ltd) και δύο εκπρόσωποι από ΜΚΟ ο Δρ. Faig Abbasov (Διευθυντής θεμάτων Ναυτιλίας στην Transport&Environment), και η καΔρ. Ξένια Λοϊζίδου, (Ιδρυτικό Μέλος και Πρόεδρος της ΑΚΤΗ, Κέντρο Μελετών και Έρευνας).

Ρυθμιστικές Αρχές, ναυτιλιακή βιομηχανία και ΜΚΟ υπογράμμισαν την ανάγκη για στενή συνεργασία για ένα πιο αειφόρο μέλλον του ναυτιλιακού τομέα, τονίζοντας την ανάγκη συνεισφοράς της ναυτιλίας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και επισημαίνοντας παράλληλα τον διεθνή χαρακτήρα και τις ιδιαιτερότητες του τομέα της ναυτιλίας.

 

ΕΧ