Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-12-2020 14:12

Δήλωση του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας με την ευκαιρία της παρουσίασης της επετειακής σειράς γραμματοσήμων για τα 60χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας

Είμαστε στην ευχάριστη θέση σήμερα να παρουσιάσουμε την ειδική σειρά γραμματοσήμων που εκδίδεται για τα 60 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως είχαμε πει, μέσα στις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας, το πρόγραμμα των εορτασμών για τα 60χρονα είχε προσαρμοσθεί και περιορισθεί λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες περιστάσεις.

Ωστόσο, δεν ήταν δυνατόν να μην προχωρήσουμε σε έκδοση μιας επετειακής σειράς γραμματοσήμων, αφού το γραμματόσημο είναι μια από τις πιο άμεσες εκφράσεις της κρατικής υπόστασης, ένας από τους τρόπους που γίνεται αμέσως αισθητή η παρουσία και το κύρος του κράτους μας και όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο αλλά και διεθνώς.

Μέσα στις δύσκολες περιστάσεις που επέβαλε η πανδημία, γιορτάσαμε σεμνά την επέτειο αυτή. Πρόκειται όμως για μια επέτειο η οποία από μόνη της εμπεριέχει τη δύναμη του λαού μας και το βάρος μιας ιστορικής συνέχειας και πολιτιστικής κληρονομιάς τριών χιλιετιών. Δεν χρειάζονταν πολλά λόγια όταν έχουμε όλα εκείνα τα ισχυρά μηνύματα της θέλησης και των αρετών του λαού μας, αλλά και των αγώνων, προσπαθειών και της θυσίας ακόμα, όσων συνέβαλαν και στην ελευθερία και στη δημιουργία ανεξάρτητης κρατικής οντότητας, αλλά και σε όσους προέβαλαν αντίσταση απέναντι σε εκτροπές και απειλές.

Με την ευκαιρία αυτή θα πρέπει όμως να υπογραμμίσω εδώ τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης αυτές τις μέρες για να ξεπεράσουμε την περιπέτεια στην οποία φαίνεται να μας παρασύρει η αδόκιμη απόφαση για καταψήφιση του Προϋπολογισμού του κράτους, για πρώτη φορά στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αν αναλογιστούμε από πόσες περιπέτειες και δοκιμασίες περάσαμε αυτά τα 60 χρόνια, δίνοντας όμως πάντα το μήνυμα της συνέχειας του κράτους, μιας συνέχεια που πάντα εξασφαλίστηκε και μέσα από τη δημοσιονομική ευταξία, ακόμα και το 1974-75, είναι αδιανόητο το κράτος να μένει χωρίς προϋπολογισμό διότι κάποιες πολιτικές δυνάμεις θέλουν να προβάλουν μια κομματική θέση ή ένα μήνυμα. Είναι αδιανόητο να υποβάλλεται ο κόσμος σε όλες τις συνέπειες που θα έχει η αρρυθμία της λειτουργίας του κράτους και η αδυναμία εκτέλεσης των αναπτυξιακών έργων και της κοινωνικής πολιτικής, επειδή υπάρχει η έμμονη ιδέα ότι αντί της Διερευνητικής Επιτροπής που όρισε ο Γενικός Εισαγγελέας, θα πρέπει να κάνει ταυτόχρονα κάποια έρευνα και άλλος αξιωματούχος. Ελπίζουμε ότι θα δοθεί ένα τέλος και θα ξεπεραστεί αυτή η περιπέτεια. 

Όσον αφορά στην επετειακή σειρά γραμματοσήμων, μπορεί βέβαια στις μέρες μας η συμβατική έντυπη αλληλογραφία να έχει περιοριστεί σε σχέση με άλλες εποχές. Όμως το γραμματόσημο, εκτός από τη βασική λειτουργία που επιτελεί, αποτελεί πάντοτε έναν πρόσφορο τρόπο και μέσο επικοινωνίας.

Στη δυνατότητα επικοινωνίας που δίνει το μήνυμα της διάρκειας και της προόδου της ευρωπαϊκής σήμερα Κυπριακής Δημοκρατίας, παρά τις επιβουλές και τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετώπισε, μπορούμε μάλιστα να προσθέσουμε και το όμορφο αισθητικά αποτέλεσμα που δυναμώνει το μήνυμα.

Ευχαριστούμε γι’ αυτό τα Κυπριακά Ταχυδρομεία για τη συνεργασία που είχαμε και την πολύ καλή δουλειά που έκαναν. Το αποτέλεσμα είναι αυτό που παρουσιάζουμε σήμερα: τον συνδυασμό του λογότυπου των 60χρονων με τις μεγάλες στιγμές αυτής της πορείας 60 χρόνων προόδου, από την υπογραφή της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης μέχρι την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το προφίλ μιας σύγχρονης χώρας της οποίας ο λαός θέλει να ξεπεράσει την τουρκική κατοχή και να συνεχίσει έργα προόδου σε συνθήκες ειρήνης, δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών για όλους.

Εκφράζω λοιπόν ευχαριστίες στον συνάδελφο Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννη Καρούσο, στον τέως Διευθυντή του Τμήματος Ταχυδρομικών Υπηρεσιών, Ανδρέα Γρηγορίου, και στους Αναπληρωτές Διευθυντές, Σωφρόνη Τσιάρτα και Παύλο Παυλίδη αλλά και σε όλο το προσωπικό των Ταχυδρομείων που συνέβαλε. Στην ομάδα σχεδιασμού και εκτέλεσης για την υλοποίηση. Όπως επίσης ευχαριστώ και την ομάδα μας εδώ στο Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας που συντόνισε τον προγραμματισμό και τις προεργασίες για όλες τις επετειακές εκδηλώσεις.

ΙΠ

Σχετικά Ανακοινωθέντα