Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

31-12-2020 11:34

Ευχές με ένα λουλούδι στέλνει το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για το 2021

Καλή χρονιά με το όμορφο ματσικόριδο

Με ένα φυτό που έχει το όνομα μυθικού ήρωα και φέρει χρυσό στεφάνι, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος καλωσορίζει το 2021, με την ευχή ο νέος χρόνος να είναι για όλους τόσο όμορφος και εύοσμος, όσο και ο Νάρκισσος ο ταζέττιος, το γνωστό μας ματσικόριδο!

Το λουλούδι με το χρυσό στεφάνι

Το όνομα του γένους Narcissus στηρίζεται στον ήρωα της ελληνικής μυθολογίας Νάρκισσο, ενώ το ειδικό όνομα του συγκεκριμένου είδους «tazetta» στηρίζεται στο ιταλικό δημώδες όνομα είδους νάρκισσου με σχήμα παραστεφάνης που μοιάζει με μικρό κύπελλο (taza).

Σύμφωνα με τον μύθο, ο Νάρκισσος, γιος του θεού Κηφισού και της νύμφης των δασών Λειριόπης, ήταν τόσο όμορφος που όλες οι νύμφες τον είχαν ερωτευτεί. Εκείνος όμως έμενε αδιάφορος. Τελευταία τoν ερωτεύτηκε η Ηχώ, η οποία και πάλι δεν κατόρθωσε να προκαλέσει το ενδιαφέρον του. Οι νέες που τις περιφρόνησε ζήτησαν την τιμωρία του από τον Ουρανό και μια μέρα που ο Νάρκισσος βρισκόταν στο βουνό Ελικώνας, η Νέμεση οδήγησε έτσι τα πράγματα ώστε να σταματήσει σε μια από τις πηγές. Κοιτάζοντας το νερό, ο Νάρκισσος είδε το είδωλό του μέσα σε αυτό και αμέσως το ερωτεύτηκε. Ανήμπορος να αποσπάσει την προσοχή του από το νερό αφήνεται να πεθάνει. Στη θέση του εμφανίστηκε το ομώνυμο λουλούδι, με το χρυσό στεφάνι στο κέντρο (Ovid,Metamorphoses, 3.339-510).

Το είδος Narcissus tazetta

Το γνωστό σε όλους ματσικόριδο, είναι κοινό ιθαγενές φυτό της Κύπρου, που απαντά σε πολλές περιοχές του νησιού σε υψόμετρο 0-800 μ., κυρίως σε σχισμές βράχων, θαμνώνες και χωράφια σιτηρών. Είναι επίσης ιθαγενές φυτό των χωρών της Μεσογείου και καλλιεργείται εδώ και αιώνες σε πολλές χώρες της εύκρατης ζώνης. Αυτό συνέτεινε ώστε να παραχθούν πάρα πολλές καλλιεργούμενες ποικιλίες.

Πρόκειται για πολυετή πόα, με βολβό μήκους 4 εκ. και χιτώνες παπυροειδείς, σκοτεινοκαστανούς. Οι κολεοί βάσης είναι μεμβρανώδεις, με ακροτομή ή λοξή κορυφή. Τα φύλλα του φυτού είναι γραμμοειδή ή ταινιοειδή, γλαυκά, σαρκώδη που εμφανίζονται μαζί με τα άνθη. Ο ανθοφόρος βλαστός είναι όρθιος, ύψους 12-30 εκ., κοίλος ή συμπαγής και η σπάθη παπυροειδής, ωχροκαστανή.

Τα άνθη του φυτού είναι πολύ εύοσμα, διατεταγμένα σε αραιό, σχεδόν μονόπλευρο σκιάδιο. Περιάνθιο με πρασινωπό σωλήνα και λευκά, απλωτά ή εξώκυρτα τμήματα. Η παραστεφάνη είναι κίτρινη ή πορτοκαλιά. Φέρει κάψα τριγωνική, καστανή με πολλά σπέρματα. Το ματσικόριδο, λόγω του αρώματος του και της ομορφιάς του είναι ιδιαίτερα δημοφιλές λουλούδι, που ανθίζει από τον Νοέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο.

(MAK)

Σχετικά Ανακοινωθέντα