Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-05-2018 09:24

Μέρες Κύπρου στο Πανεπιστήμιο του Κουμπάν της Νότιας Ρωσίας

Ένα διήμερο αφιερωμένο στην Κύπρο πραγματοποιήθηκε στις  11-12 Μαΐου 2018, στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κουμπάν, στο Κρασνοντάρ της Νότιας Ρωσίας.

Στο πλαίσιο του διημέρου, το οποίο διοργανώθηκε από την Έδρα Νεοελληνικής Φιλολογίας του Κρατικού Πανεπιστημίου του Κουμπάν, με τη στήριξη του Γενικού Προξενείου της Κύπρου στο Κρασνοντάρ, έγιναν παρουσιάσεις και διαλέξεις σε θέματα που αφορούν στην Ιστορία, τις τέχνες και τον πολιτισμό της Κύπρου.

Σε χαιρετισμό του ο Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κρασνοντάρ κ. Ηλίας Μαυροκέφαλος σημείωσε πως, λόγω κυρίως της γεωγραφικής της θέσης σε ένα σταυροδρόμι πολιτισμών και θρησκειών, τη σύνδεσή της με τον ευρύτερο ελληνικό πολιτισμό, τη συσχέτισή της με την εξάπλωση της  χριστιανικής πίστης και αργότερα, τη σύνδεσή της με τη μουσουλμανική πίστη, η Κύπρος, παρά το μικρό μέγεθος της, έδωσε πολλά σε αυτό που λογίζεται ως Ιστορία και Πολιτισμός της ανθρωπότητας.

Για την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα, ο Γενικός Πρόξενος σημείωσε ότι ως συνέπεια της τουρκικής εισβολής του 1974 και της παράνομης κατοχής του 36,2% του κυπριακού εδάφους, η πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά στην κατεχόμενη από τα τουρκικά στρατεύματα περιοχή, έχει υποστεί βίαιη και συστηματική καταστροφή.

Ο Γενικός Πρόξενος συνεχάρη θερμά την Έδρα Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου για τον ρόλο που διαδραματίζει και το έργο που επιτελεί, υποδεικνύοντας πως η Έδρα λειτουργεί ως η φωνή της Ελλάδας και της Κύπρου στο Πανεπιστήμιο του Κουμπάν και στην πόλη και περιοχή του Κρασνοντάρ ευρύτερα, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη διατήρηση και περαιτέρω σύσφιξη των εξαιρετικών σχέσεων των χωρών, των λαών και των πολιτισμών της Ρωσίας, της Ελλάδας  και της Κύπρου, ειδικότερα στους τομείς της Εκπαίδευσης και του Πολιτισμού.

Κατά τις συναντήσεις εκφράστηκε, μεταξύ άλλων, η βούληση από πλευράς Πανεπιστημίου του Κουμπάν για επέκταση της συνεργασίας με ακαδημαϊκά ιδρύματα της Κύπρου.

Σημειώνεται τέλος ότι στις 25 Μαΐου 2018 θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο του Κουμπάν το 4ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο, με θέμα: «Ελλάδα και Κύπρος: Γλώσσα, Πολιτισμός, Ιστορία και σύγχρονη πραγματικότητα».

(ΜΛ)