Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-01-2021 13:41

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό

Την ετοιμότητα του να συμμετάσχει στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη στα πλαίσια της επιστολής του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών της 26ης Οκτωβρίου, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, με την Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό κα Τζέιν Χολ Λουτ, όπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κυριάκος Ι. Κούσιος.

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο κ. Κούσιος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε σήμερα συνάντηση με την Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό κα Τζέιν Χολ Λουτ, με την οποία είχε μια εποικοδομητική συζήτηση σε σχέση με τη σύγκληση της άτυπης πενταμερούς από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ετοιμότητα του για να συμμετάσχει στην άτυπη πενταμερή στα πλαίσια της επιστολής του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ημερομηνίας 26 Οκτωβρίου 2020.

Εξέφρασε, επίσης, την προσδοκία πως η άτυπη πενταμερής θα οδηγήσει σε ουσιαστική επανέναρξη των συνομιλιών, με στόχο την επίτευξη μιας λύσης στο κυπριακό πρόβλημα εντός του συμφωνημένου πλαισίου λύσης.

Περαιτέρω, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη σημασία προώθησης ουσιαστικών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ως και η σχετική παράκληση του Γενικού Γραμματέα, τα οποία θα δημιουργήσουν το κατάλληλο κλίμα και τις προοπτικές για επίτευξη του στόχου επίλυσης του Κυπριακού.

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι μονομερείς ενέργειες δεν βοηθούν στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος και ούτε βοηθούν στην επιτυχία ενός νέου διαλόγου.

Η κα Λουτ ενημέρωσε τον Πρόεδρο τους Δημοκρατίας για την πρόθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να συγκαλέσει την άτυπη πενταμερή εντός Φεβρουαρίου 2021.

Θα ήθελα, επίσης, να σας ενημερώσω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συγκαλέσει συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, την Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, στις 11 το πρωί, για να ενημερώσει τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για τη συνάντηση του με την Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών».

(ΡΜ/ΜΓ/ΕΧΡ)