Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-01-2021 14:06

Συμμετοχή βουλευτή κ. Ν. Τορναρίτη στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της ΕΕ

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Νίκος Τορναρίτης συμμετείχε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (COSAC) των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Στο πλαίσιο συζήτησης για την πρωτοφανή προσπάθεια της ΕΕ για την ανοικοδόμηση της Ευρώπης μετά τη νόσο COVID-19, ο κ. Τορναρίτης χαιρέτισε τη δημιουργία χρηματοδοτικών μέσων της ΕΕ με στόχο την ανάκαμψη των οικονομιών των κρατών μελών, υπογραμμίζοντας ότι η οικονομική βοήθεια πρέπει να είναι άμεση.

Επισημαίνοντας ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι δριμύτερο και οι συνέπειές του χειρότερες, ο κ. Τορναρίτης υπογράμμισε ότι τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά μέσα πρέπει να επανεξεταστούν. Πρέπει, ανέφερε ο Κύπριος βουλευτής, να συμπεριληφθούν όλοι οι τομείς δραστηριότητας που πλήττονται από την πανδημία και να στηριχθούν παράλληλα οι προσπάθειες των Κυβερνήσεων για αντιμετώπιση των σοβαρότατων επιπτώσεων στις επιχειρήσεις και την κοινωνία, συνεπεία των περιοριστικών μέτρων. Οι πολίτες, κυρίως λόγω της απώλειας των θέσεων εργασίας τους, αλλά και όλοι οι ζωτικοί τομείς της οικονομίας που βάλλονται σκληρά από την πανδημία, χρήζουν άμεσης οικονομικής βοήθειας, τόνισε.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην Κύπρο, ο κ. Τορναρίτης σημείωσε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, έλαβε μέτρα για την προστασία του τουριστικού τομέα, ο οποίος αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας. Ωστόσο, πρόσθεσε, οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σε παγκόσμια κλίμακα και άλλοι περιορισμοί προκάλεσαν αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της πραγματικής οικονομίας, επηρεάζοντας κατ’ επέκταση και τους Κύπριους πολίτες.

Είναι, ως εκ τούτου, υψίστης σημασίας η ΕΕ να προσδιορίσει τους τομείς που επλήγησαν περισσότερο σε κάθε κράτος μέλος ξεχωριστά και να τους στηρίξει με άμεση οικονομική βοήθεια, υπογράμμισε ο κ. Τορναρίτης. Ο τομέας της υγείας παραμένει η πλέον επείγουσα προτεραιότητα και ο άμεσος στόχος μας πρέπει να είναι η θωράκιση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες που δημιουργούνται συνεπεία της πανδημίας, κατέληξε ο κ. Τορναρίτης.

(ΜΓ/ΕΧΡ)