Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-01-2021 09:57

Αναφορά στο Κυπριακό κατά την τακτική ενημέρωση των εκπροσώπων των διεθνών ΜΜΕ, στην έδρα του ΟΗΕ

Κατά τη χθεσινή (11.1.21) τακτική ενημέρωση των διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών από τον Εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα κ. Stéphane Dujarric και τον Εκπρόσωπο του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης κ. Brenden Varman, τέθηκαν ερωτήσεις από ανταποκριτές του ΟΗΕ αναφορικά με το Κυπριακό και την επικείμενη άτυπη πενταμερή διάσκεψη.

Συγκεκριμένα, αναφορικά με ανακοίνωση της Κυπριακής Κυβέρνησης ότι ο Γενικός Γραμματέας προγραμμάτιζε να συναντηθεί με τον Ελληνοκύπριο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο κ. Dujarric ερωτήθηκε κατά πόσο η συνάντηση αυτή μπορεί να επιβεβαιωθεί και τι αναμένεται από αυτή. Παράλληλα, ζητήθηκε η αντίδραση του ΟΗΕ για το ότι ο Έλληνας ηγέτης είχε μόλις προσκαλέσει τον Τούρκο ηγέτη σε συνομιλίες.

Αναφορικά με το τελευταίο σκέλος, ο κ. Dujarric ανέφερε ότι δεν είχε δει τις αναφορές και ότι θα το κοιτάξει. Για το δεύτερο σκέλος, ανέφερε ότι η κα Jane Holl Lute βρίσκεται στο νησί, από 10 μέχρι 12 Ιανουαρίου για συναντήσεις με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη κ. Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ερσίν Τατάρ. Αυτό, όπως ανέφερε, είναι μέρος των διαβουλεύσεων που πραγματοποιεί για λογαριασμό του Γενικού Γραμματέα με τις δύο κυπριακές κοινότητες, καθώς και τις εγγυήτριες δυνάμεις, προκειμένου να αξιολογήσει τις προϋποθέσεις για την προετοιμασία μιας άτυπης πενταμερούς συνάντησης (5+1).

Περαιτέρω, σε παρατήρηση ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Κυβέρνησης δεν το είχε θέσει ακριβώς έτσι αλλά είχε πει ότι θα λάμβανε χώρα, ο κ. Dujarric ανέφερε ότι ο κάθε εκπρόσωπος αναφέρει ό,τι του λεχθεί να αναφέρει, εντός του πλαισίου των παραμέτρων που μπορούν να αναφερθούν.

Εξάλλου, σε ερώτηση προς τον Εκπρόσωπο του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης κ. Brenden Varman κατά πόσον ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο οποίος είναι Τούρκος, θα μπορούσε να ηγηθεί, με οποιοδήποτε τρόπο, των συνομιλιών, ο κ. Varman ανέφερε ότι αυτό δεν αποτελεί μέρος της αποστολής του.

Για το πλήρες κείμενο στην αγγλική, πατήστε εδώ.

ΕΧ/ΕΧΡ