Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-01-2021 14:04

Ομιλία Γενικού Εκτελεστικού Διευθυντή ΟΚΥπΥ κ. Χρίστη Λοϊζίδη σε συνέντευξη Τύπου για τον κορωνοϊό

Επιθυμώ να σας ενημερώσω για την εικόνα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ, όπου οι συνάδελφοί μας ιατροί, νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό, επιτελούν το καθήκον τους προσφέροντας υπηρεσίες υγείας σε εκατοντάδες συνανθρώπους μας.

Θέλω από την αρχή να διευκρινίσω ότι, αυτή η μεγάλη προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μήνες, δεν αφορά μόνον τους νοσηλευόμενους με κορωνοϊό. Τα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ προσφέρουν υπηρεσίες υγείας σε όλο το εύρος των ιατρικών πράξεων, για όλες τις ασθένειες, σε κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη, χωρίς καμιά απολύτως εξαίρεση, χωρίς καμιά διάκριση.

Στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται καθημερινά περίπου 200 ασθενείς της νόσου COVID-19, εκ των οποίων ένας μεγάλος αριθμός σε σοβαρή έως κρίσιμη κατάσταση σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας.

Η διαχείριση των περιστατικών γίνεται στη βάση ειδικού σχεδίου δράσης, το οποίο εκπονήθηκε από την επιχειρησιακή ομάδα Covid-19 του ΟΚΥπΥ, που αποτελείται από 18 άτομα και απαρτίζεται από τον Γενικό Εκτελεστικό Διευθυντή, τον Ιατρικό Διευθυντή, την Νοσηλευτική Διευθύντρια, τους Εκτελεστικούς και Επιστημονικούς Διευθυντές των Διευθύνσεων, Κλινικούς Ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων και Νοσηλευτές. Το πλάνο αξιολογείται συνεχώς αναλόγως των αναγκών αλλά και της πρόβλεψης ροής ασθενών στα νοσηλευτήρια μας. Στη βάση αυτού του προγραμματισμού και του σχεδίου δράσης προχωρούμε συνεχώς στην ανάπτυξη νέων κλινών ώστε να καλύψουμε τυχόν αυξημένες ανάγκες, σε όλες τις πόλεις της Κύπρου.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια διαθέτουν την επάρκεια για να ανταπεξέλθουν αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης.

Εκείνο που μας απασχολεί από τότε που εκδηλώθηκε η πανδημία είναι να μην υπάρξει αριθμός περιστατικών που χρήζουν νοσηλείας, τα οποία να ξεπεράσουν την ανώτατη επάρκεια που μπορούμε να έχουμε. Είναι ένα πρόβλημα που υφίσταται σε όλη την Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο και όπως πολύ καλά γνωρίζετε είναι αυτό που τονίζουμε από την αρχή, ότι δηλαδή οι δυνατότητες που διαθέτουμε δεν είναι απεριόριστες. Σε τέτοια περίπτωση και σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο ΟΚΥπΥ θα διαθέσει όλες τις υποδομές του και όλο το ανθρώπινο δυναμικό για την αντιμετώπιση της κατάστασης. 

Κυρίες και κύριοι,

Αυτή τη στιγμή υπάρχει διαθεσιμότητα κλινών για εισαγωγές/νοσηλείες ασθενών με Covid-19. Σε περίπτωση που θα έχουμε πολύ μεγάλο αριθμό νοσηλευόμενων και θα παραστεί ανάγκη περισσότερων κλινών, θα παραπέμψουμε αρκετά περιστατικά μη-Covid στον ιδιωτικό τομέα, με τον οποίο είμαστε σε επικοινωνία μέσω του Υπουργείου Υγείας, ώστε τα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ να προσφέρουν ιατρική περίθαλψη στα περιστατικά Covid. Το επίπεδο στελέχωσης και ο τεχνολογικός εξοπλισμός που διαθέτουμε, μας επιτρέπει να προσφέρουμε ποιοτικές υπηρεσίες με επάρκεια και αξιοπιστία. Στις προσπάθειες των ιατρών του ΟΚΥπΥ συνδράμουν και ιατροί από τον ιδιωτικό τομέα, με το καθεστώς της επιστράτευσης, τους οποίους ευχαριστούμε. Επαναλαμβάνω, πρόκειται για μια μεγάλη προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μήνες, για αντιμετώπιση αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης. Παρά τα οποιαδήποτε προβλήματα, που φυσιολογικά προκύπτουν, δεν παρατηρούνται ελλείψεις σε υποδομές ή σε αναλώσιμα. Ασφαλώς σε τόσο ακραίες περιπτώσεις, δημιουργούνται αυξημένες ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό, τις οποίες σπεύδουμε να καλύψουμε, με ανακατανομή προσωπικού και με άλλες ενέργειες. Δεν εργαζόμαστε με την άνεση του χρόνου αλλά κάτω από τρομακτική πίεση που επιβάλλει άμεσες αποφάσεις και γρήγορα αντανακλαστικά. Σε καμιά περίπτωση δεν δεχόμαστε τις αστήρικτες κατηγορίες περί κατάρρευσης των νοσηλευτηρίων.

Η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και παράκληση μας είναι ο κόσμος να ζητά ιατρική βοήθεια όταν την χρειάζεται.  

Κυρίες και κύριοι,

Αυτή τη στιγμή εδώ δίπλα μας και στα υπόλοιπα νοσηλευτήρια, υπάρχουν άνθρωποι που δίδουν τη μάχη για τη ζωή. Κανένας δεν είναι μόνος του, κανένας δεν μένει αβοήθητος, κανένας δεν πρόκειται να αφεθεί χωρίς υποστήριξη. Δίπλα τους βρίσκονται οι γιατροί και οι νοσηλευτές, βρίσκονται οι συνάδελφοί μας που κάνουν τα πάντα για να τους βοηθήσουν.  Η απώλεια ανθρώπινων ζωών μας στεναχωρεί ιδιαίτερα και μας θυμίζει την υποχρέωση που έχουμε ο ένας έναντι του άλλου. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη και εργαζόμαστε νυχθημερόν για να επιλύουμε προβλήματα, για να ξεπεράσουμε αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση, για να σώσουμε τις ζωές συνανθρώπων μας που κινδυνεύουν. Ευχαριστούμε όλο τον κόσμο για την ηθική αλλά και υλική υποστήριξη και είμαστε σίγουροι ότι σύντομα θα δούμε καλύτερες μέρες.

Σας ευχαριστώ πολύ.

(ΜΓ/ΣΧ)