Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-01-2021 14:54

Ανακοίνωση Θανάτου του Καθηγητή Wiktor Andrzej Daszewski, Διευθυντή Ανασκαφών στην Κάτω Πάφο

Με μεγάλη θλίψη, το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει τον θάνατο του αρχαιολόγου Δρ. Wiktor Andrzej Daszewski, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας και Διευθυντή των Πολωνικών αρχαιολογικών ανασκαφών στην Κάτω Πάφο. 

Ο καθηγητής Daszewski γεννήθηκε το 1936 στην πόλη Lvov, σήμερα στην Ουκρανία, και σπούδασε στη Βαρσοβία με μεταπτυχιακά στην Οξφόρδη. Από το 1981 υπήρξε Διευθυντής του Κέντρου Μεσογειακής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας και από το 2001 καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας. Ο εκλιπών υπήρξε επιστήμονας διεθνούς κύρους με πολυσχιδές έργο στον τομέα της προστασίας της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως συντονιστής προγραμμάτων προστασίας αρχαιολογικών χώρων της UNESCO (Τυνησία, Περού) αλλά και ως επόπτης οργάνωσης πολλών μουσείων στο εξωτερικό, όπως το Μουσείο του Καΐρου και το Μουσείο του Ασσουάν. Το ανασκαφικό και συγγραφικό έργο του είναι τεράστιο. Ανασκαφές διεξήγαγε για πολλά χρόνια (1986-2007) στην Αίγυπτο στην περιοχή Marina El-Alamein και υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους της Κυπριακής Αρχαιολογίας με την εμπλοκή του στην αρχαιολογική έρευνα της αρχαίας Πάφου από το 1967. Από το 1971 και για σαράντα χρόνια υπήρξε Διευθυντής των ανασκαφών στην Πάφο, αφήνοντας ανεξίτηλο σημάδι στην αρχαιολογική έρευνα της πόλης.

Υπό τη διεύθυνση του W. A. Daszewski ήλθαν στο φως ορισμένες από τις πολυτελείς ρωμαϊκές οικίες της Κάτω Πάφου με τα σημαντικότερα ψηφιδωτά δάπεδα και τοιχογραφίες, καθώς και πολλά από τα έργα τέχνης που κοσμούν σήμερα το Αρχαιολογικό Μουσείο της Επαρχίας Πάφου. Το έργο του καθηγητή Daszewski έθεσε την Πάφο και την Κύπρο γενικότερα στο επίκεντρο της διεθνούς αρχαιολογικής έρευνας και η προσφορά του στην προώθηση της Κύπρου στη διεθνή σκηνή υπήρξε καθοριστική.

Με τον θάνατό του, η Επιστημονική Κοινότητα και το Τμήμα Αρχαιοτήτων χάνουν έναν ξεχωριστό συνεργάτη ενώ η Κύπρος χάνει έναν πιστό φίλο.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων απευθύνει συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

 

ΕΧ/ΕΧΡ