Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-01-2021 15:35

Ανακοίνωση Επιτροπής Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση αναφορικά με υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα

Η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση (ΕΙΦ), εκφράζει συγκλονισμό και την εντονη απαρέσκεια της, με αφορμή τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες αναφορικά με τη σεξουαλική κακοποίηση της αθλήτριας Σοφίας Μπεκατώρου, αλλά και άλλων γυναικών που υπέστησαν ή υποκεινται περιστατικά βίας εντός και εκτός εργασίας.

Η Επιτροπή καταδικάζει απερίφραστα όλες τις μορφές σεξουαλικής βίας ή και σεξουαλικής παρενόχλησης και αποδοκιμάζει οποιαδήποτε ανοχή σε καταδικαστέες  πράξεις, εκφράζοντας την πλήρη υποστήριξή της σε θύματα τέτοιων ειδεχθών πράξεων και ζητά την τιμωρία των δραστών που εμπλέκονται σε τέτοια περιστατικά και υπονομεύουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Η Επιτροπή, ως θεσμικό σώμα, στο πλαίσιο του Νόμου περί Ίσης Μεταχείρισης Ανδρών και Γυναικών στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, τονίζει πως απαγορεύεται ρητά η παρενόχληση και η σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας και καλεί όλα τα θύματα να καταγγέλλουν ανάλογα περιστατικά είτε στην ΕΙΦ είτε σε οποιαδήποτε άλλο αρμόδιο σώμα ή Αρχή ώστε να προωθείται η διερεύνησή τους από τους Επιθεωρητές Ισότητας του Τμήματος Εργασίας και οι δράστες να οδηγούνται ενώπιον της δικαιοσύνης. Η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι θύματα που αποτείνονται κοντά της, των οποίων η έκθεση διερεύνησης έχει ολοκληρωθεί, μπορούν να της υποβάλλουν αίτηση για παραχώρηση νομικής αρωγής για την εκπροσώπησή τους σε δικαστήριο από δικηγόρο της δικής τους επιλογής.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή καλεί τους εργοδότες (φυσικά και νομικά πρόσωπα) όπως λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα στον οργανισμό τους  ενεργώντας για την πρόληψη και την καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης, αλλά και κάθε ανεπίτρεπτης συμπεριφοράς. Η Επιτροπή προτρέπει την υιοθέτηση κώδικα σεξουαλικής παρενόχλησης και παράλληλα ορισμό επιτροπών ή λειτουργού ισότητας στον κάθε οργανισμό, ώστε να υπάρχει ο μηχανισμός καταγγελιών από τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης, ο αποτελεσματικός χειρισμός τέτοιων ανεπιθύμητων περιστατικών και η πάταξη και η εξάλειψη τέτοιων φαινομένων στον χώρο εργασίας και στην κοινωνία γενικότερα.

Η Επιτροπή Ισότητας καλεί, τέλος, τους πολίτες να μην διστάζουν να καταγγέλλουν φαινόμενα τα οποία δεν έχουν καμία θέση στην εργασία και ευρύτερα στην κοινωνία. Οι θεσμοί υπάρχουν και είναι στη διάθεση του κάθε πολίτη.

(ΕΚ/ΣΧ)