Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-02-2021 17:49

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής απάντησε σε ερωτήσεις εκπροσώπων των ΜΜΕ στη Συνέντευξη Τύπου για τα Νέα Στεγαστικά Σχέδια, επιδόματα και πολεοδομικά κίνητρα

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής, μετά το πέρας της παρουσίασης των νέων Στεγαστικών Σχεδίων, επιδομάτων και πολεοδομικών κριτηρίων, στην από κοινού συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, δέχθηκε ερωτήσεις από τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας.

Ερωτηθείς για το οδικό δίκτυο στην ύπαιθρο, κυρίως σε ό,τι αφορά στις ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές, και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι, κυρίως που εργάζονται στα αστικά κέντρα, ο Υπουργός είπε ότι η συγκεκριμένη ερώτηση εμπίπτει  στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων. Παρόλα αυτά σημείωσε ότι αυτό που είναι «εξαιρετικής σημασίας είναι ότι όντος υπάρχουν συγκεκριμένες οδεύσεις για τις οποίες είμαστε σε διαδικασία τροχοδρόμησης της διαδικασίας προσφορών ή τελικού σχεδιασμού, όπως για παράδειγμα είναι ο δρόμος Αστρομερίτη – Ευρύχου». Αναφέρθηκε επίσης στην όδευση προς την Πιτσιλιά και στον δρόμο Πάφου- Πόλης Χρυσοχούς, οι οποίοι βρίσκονται σε διαδικασίες. Για περισσότερες λεπτομέρειες και χρονοδιαγράμματα ο κ. Νουρής παρέπεμψε στον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.  

 Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα κριτήρια των Στεγαστικών Σχεδίων και συγκεκριμένα για το κριτήριο που αφορά οι αιτητές να μην έχουν ιδιόκτητη κατοικία τα τελευταία πέντε χρόνια, και στην τοποθέτηση ότι αποκλείεται ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων που θα ήθελαν να πάνε στις περιοχές στόχου των σχεδίων, ο Υπουργός απάντησε αναφερόμενος στο προηγούμενο στεγαστικό σχέδιο που εφαρμόστηκε το έτος 2019. Συγκεκριμένα είπε ότι, «ενώ το εν λόγω στεγαστικό σχέδιο δεν είχε τόσο διευρυμένα κριτήρια, επωφελήθηκαν 226 συμπολίτες μας, με μια δαπάνη 6.5 εκ. ευρώ». Πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη προσπάθεια γίνεται για την ιδιοκατοίκηση τονίζοντας ότι «εάν μπούμε στη διαδικασία επιδότησης δεύτερης ουσιαστικά κατοικίας θα είναι ένα εντελώς διαφορετικό σχέδιο, το οποίο μακάρι να μπορέσουμε στα επόμενα χρόνια να το καλύψουμε, εφόσον πρώτα δώσουμε τη δυνατότητα απόκτησης πρώτης στέγης σε αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη».

Η κα Ανθούλα Σαββίδη, Προϊστάμενη Διεύθυνσης Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Θεμάτων, για το συγκεκριμένο ερώτημα πρόσθεσε ότι είναι θέμα ιεράρχησης αναγκών των ατόμων που θέλουν να παραμείνουν στον τόπο καταγωγής. Πρόσθεσε ότι με βάση αυτή την ιεράρχηση και με δεδομένο τον προϋπολογισμό των σχεδίων, προχωρούμε ως βασικό κριτήριο να μην έχει ο διακιούχος άλλη κατοικία.

Ο Υπουργός ερωτήθηκε για το θέμα που αφορά στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο δημοσιογράφος, κατόπιν της τοποθέτησης του ότι οι κάτοικοι στις Κοινότητες αντιμετωπίζουν προβλήματα στην παροχή υπηρεσιών, έθεσε το ερώτημα κατά πόσο η  καθυστέρηση της μεταρρύθμισης είναι ένας αρνητικός παράγοντας για την αστυφιλία.

Ο Υπουργός είπε: «Η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μεταξύ όλων των άλλων, πέραν από το γεγονός ότι έρχεται να εξορθολογήσει πολλά από τα κακώς έχοντα στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και των ελλειμμάτων που έχει κυρίως την παραχώρηση υπηρεσιών προς τους πολίτες, ναι θα συμφωνήσω ότι είναι μια συνολική προσπάθεια». «Εάν τελεσφορήσει- και ελπίζουμε ότι θα υλοποιηθεί σύντομα- θα δώσει ακριβώς τη δυνατότητα παροχής τέτοιων υπηρεσιών και σε περιοχές που σήμερα αναφέρονται ως ορεινές, ακριτικές, αλλά και μειονεκτικές, που θα συνδράμουν και θα λειτουργήσουν συνεχιστικά με τα σχέδια τα οποία έχουμε εξαγγείλει για να βοηθήσουμε ακόμη περισσότερο τον κόσμο να παραμείνει σε αυτές τις περιοχές», συμπλήρωσε.  

Ερωτηθείς για τον προϋπολογισμό των σχεδίων, ο Υπουργός είπε ότι το  σύνολο της δαπάνης των συγκεκριμενών σχεδίων, για το 2021, συμποσούται στα 13.5 εκ. ευρώ. Υπάρχει δυνατότητα, είπε, «μέσα από διαδικασίες εξοικονομήσεων να φτάσουμε μέχρι τα 15 εκ. ευρώ. εάν υπάρξει το ανάλογο ενδιαφέρον». Πρόσθεσε ότι ένας από τους λόγους που έχουμε θέσει ως το χρονοδιάγραμμα της υποβολής των αιτήσεων το τέλος της φετινής χρονιάς, δεν είναι για να τερματίσουμε τα σχέδια, αλλά για να έχουμε τη δυνατότητα αξιολόγησης των σχεδίων, ώστε με το τέλος της φετινής χρονιάς, εάν διαπιστώσουμε ότι υπάρχει αναγκαιότητα βελτίωσης κάποιων κριτηρίων, να επανέλθουμε την επόμενη χρονιά με ακόμη πιο βελτιωμένα σχέδια.  

Σχολιάζοντας τοποθέτηση δημοσιογράφου για «στενότητα» των κριτηρίων, τα οποία  ενδεχομένως να μην ενισχύσουν τον στόχο για τον οποίο έχουν εξαγγελθεί, ο Υπουργός είπε ότι εάν θεωρείται στην Κυπριακή Δημοκρατία σήμερα «στενό» κριτήριο το να έχει μια οικογένεια των τριών ατόμων 50.000 ευρώ εισόδημα τον χρόνο, το οποίο είναι περίπου 4.000 ευρώ εισόδημα τον μήνα, για να μπορεί να απολάβει των ωφελημάτων αυτού του σχεδίου, τότε σημαίνει ότι έχουμε πολύ μεγάλη ευμάρεια στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Η κα Σαββίδου συμπληρώνοντας σε αυτά που είχαν λεχθεί από τον Υπουργό εξήγησε ότι σε 18 μήνες εφαρμογής του προηγούμενου σχεδίου - που ήταν η πρώτη φορά που εφαρμοζόταν και χρειαζόταν αρκετή περίοδος προετοιμασίας, ενώ τώρα ο κόσμος το γνωρίζει το σχέδιο και ξέρουμε ότι υπάρχουν πολλοί που το αναμένουν-   έχουν εγκριθεί 226 αιτητές. Συνέχισε λέγοντας ότι το στεγαστικό σχέδιο του 2019 κάλυπτε 128 Κοινότητες με  προϋπολογισμός 6.5 εκ. ευρώ. Τώρα επεκτείνεται στο σχέδιο, αυξάνονται οι Κοινότητες, αυξάνονται τα ποσά ενίσχυσης κατά 15.000 ευρώ για νεαρά ζευγάρια, για 15.000 ευρώ για πολύτεκνες οικογένειες, σημείωσε προσθέτοντας ότι έχουμε πρόσθετο ποσό 15.000 ευρώ για ειδικές κατασκευές. Έχουμε επιλέξει η αξιολόγηση να είναι άμεση και όχι συγκριτική, είπε εξηγώντας ότι όποιος πληροί αυτά τα κριτήρια, θα λαμβάνει τη βοήθεια ως δικαιούχος.  «Τα κριτήρια είναι πολύ πιο ελκυστικά και πολύ πιο διευρυμένα τα ποσά και πολλοί περισσότεροι οι δικαιούχοι», τόνισε. Παρόλα αυτά εάν δεν υπάρχει ανταπόκριση θα βελτιωθούν τα σχέδια και τα κριτήρια με την επόμενη χρονιά, διευκρίνισε η κα Σαββίδη.

Σε ερώτηση εάν το ποσό αυτό που θα δαπανηθεί για τα σχέδια θα αντληθεί από τα Ταμεία Συνοχής της ΕΕ και εάν τα σχέδια θα τεθούν για έγκριση προς το Κοινοβούλιο, η κα Σαββίδου είπε ότι είναι ποσά που είναι ήδη εγκεκριμένα από τη Βουλή και για αυτό έχει προχωρήσει άμεσα η προκήρυξη. Υπάρχουν, διευκρίνισε, τα κονδύλια στον προϋπολογισμό. Όσον αφορά στη συγχρηματοδότηση είπε ότι γίνεται μια προσπάθεια σε συνεργασία με τον Επίτροπο των Ορεινών Περιοχών, την Ένωση Κοινοτήτων και τις Αναπτυξιακές για να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για όσα από αυτά πληρούν τις προϋποθέσεις από τα ταμεία της ΕΕ.

Σε ερώτηση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και για τα κριτήρια που αυτές θεωρούνται μικρομεσαίες, ο Υπουργός είπε ότι δεν υπάρχουν κριτήρια με την έννοια των εισοδηματικών για να γίνει κάποιος λήπτης. Διευκρίνισε ότι σε ό,τι αφορά στο ένα σχέδιο για την επέκταση του μεσοπατώματος καταστήματος, από πλευράς μεγέθους αναφερόμαστε σε  επιχειρήσεις που μπορεί να χαρακτηριστούν μικρομεσαίες γιατί φιλοξενούνται σε έναν χώρο κατά μέγιστον 80τ.μ. Όσον αφορά στο δεύτερο σχέδιο για εξαγορά χώρου στάθμευσης είπε ότι δίνεται στις μικρές επιχειρήσεις η έκπτωση της εξαγοράς του χώρου στάθμευσης για να δώσουμε τη δυνατότητα στους επιχειρηματίες αυτής της κατηγορίας να μπορέσουν να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά.  

Σε καταληκτικό σχόλιο ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «ξεκάθαρα το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε εκπονήσει μαζί με την ομάδα των συνεργατών μου και τους άλλους φορείς, οι οποίοι συνδράμουν στην προσπάθεια του Υπουργείου Εσωτερικών», μια   ολιστική προσέγγιση, τόσο όσον αφορά στα συγκεκριμένα στεγαστικά σχέδια όσον και   στην επιδοματική πολιτική ,αλλά βεβαίως και  στα πολεοδομικά κίνητρα.  

«Ο στόχος είναι ένας και ξεκάθαρος. Αυτός που ανάφερε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Όσον αφορά την ύπαιθρο μας, πέραν από την ενίσχυση των ανθρώπων που διαμένουν, θέλουμε να δώσουμε δυνατότητες σε άλλους που ενδεχόμενα ενδιαφέρονται να κατοικήσουν στην ύπαιθρο  και ιδιαίτερα στις ορεινές και απόμακρες περιοχές της χώρας, αλλά και βεβαίως να ενισχύσουμε τους ανθρώπους που, ενώ επιλέγουν να διαμένουν χρειάζονται κάποια πρόσθετη στήριξη όσον αφορά στην μετάβασή τους, είτε στην εργασία τους, είτε σε διάφορες άλλες υπηρεσίες. Είπε ότι στη βάση της πρώτης ανταπόκρισης που έχει υπάρξει αυτές τις ημέρες, που ακροθιγώς γνωστοποιήθηκαν τα συγκεκριμένα σχέδια, αυτή είναι μεγάλη. Τις επόμενες ημέρες και βδομάδες είπε θα συνεχίσει η παρουσίαση των σχεδίων. «Θέλω να ελπίζω ότι στο τέλος της φετινής χρονιάς, με την αξιολόγηση αυτών των σχεδίων, τα αποτελέσματα θα μας επιτρέπουν να χαμογελάμε» είπε εξηγώντας ότι έτσι θα επιτευχθεί ο στόχος και θα δοθεί το μήνυμα ότι η ύπαιθρος μας πλέον ξεκινά να αναζωογονείται, και βεβαίως περιορίζεται η αστυφιλία.

«Η Κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα με αυτά τα σχέδια και τις παροχές ότι στέκεται δίπλα στον κόσμο. Έτσι ξεκινήσαμε και έτσι θα προχωρήσουμε», κατέληξε ο κ. Νουρής.

 

(ΕΦυς)