Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-02-2021 14:52

Διαδικτυακή εκδήλωση για την Οδική Ασφάλεια με θέμα «Addressing road safety during the pandemic»

Πραγματοποιήθηκε το πρωί η διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα “Addressing road safety during the pandemic”, μετά από πρωτοβουλία της Ύπατης Αρμοστείας της Αυστραλίας στην Κύπρο και του πανεπιστημιακού ερευνητικού κέντρου CERIDES του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου. Την εκδήλωση χαιρέτισαν οι Υπουργοί Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κα Έμιλυ Γιολίτη, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος, ο Αρχηγός της Αστυνομίας κ. Στέλιος Παπαθεοδώρου, ο Ύπατος Αρμοστής της Αυστραλίας στην Κύπρο κ. Sam Beever και ο Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη κ. Jonathon Passmore.

Στον χαιρετισμό της η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, συνεχάρη τους διοργανωτές που δεν επέτρεψαν στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας να καταστούν εμπόδιο στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης, που αποτελεί συνέχεια του Συνεδρίου Οδικής Ασφάλειας που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2019 στη Λευκωσία. Σημείωσε ότι τα συμπεράσματα και οι προτάσεις που προέκυψαν από το συνέδριο του 2019, συμπεριλήφθηκαν στον Στρατηγικό Σχεδιασμό της Κύπρου για την δεκαετία 2021-30.  Πρόσθεσε ακόμη ότι αυτό αποδεικνύει πως η συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και την επιστημονική κοινότητα είναι η πορεία που πρέπει να ακολουθήσει η Κύπρος για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.

Στο δικό του χαιρετισμό ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ως Πρόεδρος του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας ευχαρίστησε τους διοργανωτές της εκδήλωσης και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τη στήριξη. Αναφέρθηκε στην επίδραση της πανδημίας στην καθημερινότητα των πολιτών και τις συνέπειες που έχει στην οδική ασφάλεια. Ο κ. Καρούσος αναφέρθηκε περιγραμματικά στις δράσεις και τους στόχους του Στρατηγικού Σχεδιασμού που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας τον Οκτώβριο του 2020.  Πρόσθεσε ότι προσδοκεί στην ενίσχυση της συνεργασίας με την ακαδημαϊκή κοινότητα και ειδικά με το Πανεπιστημιακό Eρευνητικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Monash της Αυστραλίας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι δύο Πρέσβειρες Οδικής Ασφάλειας κ.κ. Ραφαέλα Μιλτιάδους και Μαρίνα Κυριάκου κατέθεσαν τις απόψεις και τις προσωπικές εμπειρίες τους για τα θέματα ασφαλούς διακίνησης και προσβασιμότητας και περιέγραψαν τους τρόπους που θα προσαρμόσουν τις δράσεις του θεσμού που ανέλαβαν, με βάση τους περιορισμούς της πανδημίας.  

Επίσης, παρουσιάστηκαν στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις τροχαίες συγκρούσεις από την Αστυνομία Κύπρου και αναφέρθηκαν οι τρόποι που η Αστυνομία συμβάλλει στην πρόληψη και αντιμετώπιση των τροχαίων συγκρούσεων.

Η κα Ελπίδα Επαμεινώνδα, Συντονίστρια του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας και υπεύθυνη της Μονάδας Οδικής Ασφάλειας στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων παρουσίασε τα επιμέρους στοιχεία του Στρατηγικού Σχεδιασμού Οδικής Ασφάλειας 2021-30 με σχετική αναφορά στις δράσεις κάθε επιμέρους επιτροπής και των πέντε πυλώνων της προσέγγισης του Ασφαλούς Συστήματος (Ασφαλείς δρόμοι, ταχύτητες, χρήστες/οδηγοί, οχήματα και ανταπόκριση μετά τη σύγκρουση)

Ακολούθησαν παρουσιάσεις από την καθηγήτρια Dr Jennifery Oxley, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Monash University Accident Research Centre της Αυστραλίας και από την κα Βάσω Δανέλλη Μυλωνά, Πρόεδρο του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» στην Ελλάδα. Οι δύο, ανέφεραν τα δεδομένα που επικράτησαν στις δύο χώρες κατά τη διάρκεια του 2020, την διαχείριση της οδικής ασφάλειας σε θέματα έρευνας, εκπαίδευσης και διαφώτισης και παρουσίασαν τις αναμενόμενες εξελίξεις στον τομέα για το 2021.

Ο Σύμβουλος της Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Ιάσονας Σενέκκης μίλησε για την επίδραση της πανδημίας στην εφαρμογή των δράσεων για την οδική ασφάλεια με αναφορά σε κάθε ένα από τους πέντε πυλώνες του Ασφαλούς Συστήματος, ενημερώνοντας για τις αλλαγές που προκύπτουν λόγω των περιοριστικών μέτρων και των συνεπειών της πανδημίας σε κοινωνικό, οικονομικό και υπηρεσιακό επίπεδο.

Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διαδικτυακό σεμινάριο του Περιφερειακού Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη με θέμα «Safe systems approaches to Road Policing» με πολύ σημαντικούς ομιλητές σε διεθνές επίπεδο.

(ΕΚ/ΣΧ)