Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-02-2021 16:20

Με τον νέο Πρέσβη της Κίνας στην Κύπρο συναντήθηκε ο Υπουργός Γεωργίας

Συζητήθηκαν οι εξαγωγές κυπριακών γεωργικών προϊόντων στην Κίνα

Συνάντηση με τον νέο Πρέσβη της Κίνας στην Κύπρο, κ. Liu Yantao, είχε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής. Η συνάντηση, που αποτέλεσε μια πρώτη ευκαιρία γνωριμίας των δύο αξιωματούχων, διεξήχθη σε ευχάριστο και εποικοδομητικό κλίμα, με διαβεβαιώσεις για συνέχιση της επωφελούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Σκοπός της συνάντησης ήταν η εξεύρεση τρόπων επίσπευσης της διαδικασίας υπογραφής των πρωτοκόλλων εξαγωγών κυπριακών γεωργικών προϊόντων στην Κίνα.

Η Κύπρος, μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου εξαγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων από τον κ. Καδή και τον κινέζο ομόλογό του, τον Νοέμβριο του 2018, έχει υποβάλει αιτήματα στις κινεζικές Αρχές για υπογραφή αντίστοιχων πρωτοκόλλων για εξαγωγές χοίρειου κρέατος, προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας και μελιού.

Ο κινέζος Πρέσβης, αφού εξήρε την ποιότητα των κυπριακών προϊόντων, ανέφερε στον κ. Καδή ότι θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να εντείνει τις διαδικασίες ολοκλήρωσης των σχετικών πρωτοκόλλων από τις Αρχές τις Κίνας. Εξέφρασε, ταυτόχρονα, την πεποίθηση ότι οι Συμφωνίες θα μπορούν να υπογραφούν με την ευκαιρία της επόμενης Έκθεσης Εισαγωγών, που διοργανώνεται τον ερχόμενο Νοέμβριο στη Σαγκάη.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τρόποι διεύρυνσης των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών, σε ό,τι αφορά γεωργικά προϊόντα, γεωργικά μηχανήματα και υλικά τεχνολογίας άρδευσης. Ο κ. Liu Yantao ενημέρωσε τον κ. Καδή για το ενδιαφέρον κινεζικών εταιρειών να επενδύσουν στην Κύπρο σε δράσεις σχετικές με την Πράσινη Ανάπτυξη.

Τέλος, ο κινέζος Πρέσβης ενημέρωσε τον  Υπουργό για τη συνεργασία μεταξύ της Κίνας και των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (ΚΑΕ), η οποία αποτελεί πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας για την προώθηση επιχειρηματικών και επενδυτικών σχέσεων μεταξύ της Κίνας και των 17 χωρών της ΚΑΕ.

(MAK)

Σχετικά Ανακοινωθέντα