Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-02-2021 12:00

Ομιλία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή στη Συνέντευξη Τύπου του ΚΟΑΓ για το Στεγαστικό Πρόγραμμα που υλοποιεί ο Οργανισμός στη βάση των μέτρων του Υπουργείου

Με επίκεντρο τον άνθρωπο και το τόπο μας, έχουμε εξαγγείλει την περασμένη βδομάδα ένα πακέτο μέτρων και κινήτρων με το οποίο ενισχύουμε την οικονομία, δημιουργούμε ευκαιρίες και στηρίζουμε την ύπαιθρο, αλλά και την επιχειρηματικότητα.

Το πακέτο αυτό περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, νέα βελτιωμένα στεγαστικά σχέδια για  στήριξη των οικογενειών που διαμένουν στην ύπαιθρο, στις ορεινές, ακριτικές και μειονεκτικές μας περιοχές, καθώς και προσέλκυση νέων κατοίκων σε αυτές. Παράλληλα περιλαμβάνει και την παραχώρηση ελκυστικών πολεοδομικών κινήτρων, στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης στεγαστικής πολιτικής, για την παραγωγή προσιτής κατοικίας και τη δημιουργία αγοράς προσιτού ενοικίου στα αστικά κέντρα και συγκεκριμένες οικιστικές περιοχές και ζώνες σε αυτά.

Μέσω του νέου πλαισίου στεγαστικής πολιτικής αποσκοπούμε, αφενός μεν στην διάθεση κρατικών πόρων σε ομάδες πληθυσμού σε στοχευμένες περιοχές για απόκτηση στέγης, όπως τις 258 ορεινές, ακριτικές και μειονεκτικές περιοχές και αφετέρου στην αύξηση προσφοράς οικιστικών μονάδων για προσιτή στέγαση με πολεοδομικά κίνητρα και εργαλεία για παραγωγή προσιτής κατοικίας και δημιουργία αγοράς προσιτού ενοικίου.

Πολεοδομικά Κίνητρα για προσιτή κατοικία και δημιουργία αγοράς προσιτού ενοικίου

Τα πολεοδομικά κίνητρα που παρέχουμε μέσω των διαφόρων σχεδίων λειτουργούν σαν εργαλεία για τη δημιουργία αγοράς προσιτής στέγης ικανοποιώντας ταυτόχρονα τον στόχο της κάλυψης των κοινωνικών αναγκών.

Θέσαμε σε εφαρμογή τρία βελτιωμένα, ελκυστικά πολεοδομικά κίνητρα με σκοπό την κινητοποίηση των επενδύσεων στην αγορά στέγης, προσελκύοντας το ενδιαφέρον του ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην παραγωγή οικονομικά προσιτών οικιστικών μονάδων. 

Παραχωρούμε αύξηση στον συντελεστή δόμησης μέχρι και 45% σε οικιστικές ζώνες εκεί όπου ισχύει συντελεστής ίσος ή μεγαλύτερος από 1,20:1, νοουμένου ότι η αύξηση του 20% θα παραχωρηθεί στον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ) υπό μορφή ετοιμοπαράδοτων οικιστικών μονάδων ώστε αυτές να διατεθούν με το σχέδιο της προσιτής κατοικίας.

Παραχωρείται ακόμα αύξηση 25% στο συντελεστή δόμησης σε οικιστικές ζώνες με συντελεστή ίσο ή μεγαλύτερο του 1,00:1 με υποχρέωση, είτε να διατεθεί το 10% στον ΚΟΑΓ, είτε το 50% των οικιστικών μονάδων της ανάπτυξης να ενοικιάζεται για πέντε τουλάχιστον χρόνια, με στόχο τη δημιουργία αγοράς προσιτού ενοικίου.

Ο ΚΟΑΓ ανάλαβε πλέον ένα νέο ρόλο ως Φορέας Διαχείρισης των συγκεκριμένων σχεδίων και προγραμμάτων. Πρόσθετα, ο Οργανισμός προχωρεί και με δικό του Πρόγραμμα Δημιουργίας Προσιτών Οικιστικών Μονάδων.

Σήμερα αγαπητές Φίλες και Φίλοι, παρουσιάζουμε τον προγραμματισμό του Οργανισμού για την πόλη της Λευκωσίας, όπου τα επόμενα χρόνια προβλέπεται να αναπτυχθούν 190 οικιστικές μονάδες. Την ίδια ώρα έχουν ήδη τροχοδρομηθεί  αναπτύξεις και σε άλλες πόλεις της Κύπρου. Θυμίζω την ήδη υπογραφείσα συμφωνία με τον Δήμο Λεμεσού για την ανέγερση 600 οικιστικών μονάδων στο χώρο των πρώην εργατικών κατοικιών.

Είναι η πεποίθηση μας, ότι πέραν του ΚΟΑΓ και ο ιδιωτικός τομέας, αλλά και οι τοπικές αρχές θα αξιοποιήσουν τα κίνητρα. Είμαστε βέβαιοι ότι τα σχέδια και προγράμματα που εξαγγέλθηκαν στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης στεγαστικής πολιτικής μας, τόσο στις περιοχές της υπαίθρου, όσο και στις αστικές περιοχές θα αξιοποιηθούν από τους πολίτες και θα δοθεί η δυνατότητα απόκτησης ιδιόκτητης κατοικίας από μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας με ιδιαίτερη αναφορά στους νέους ανθρώπους.

Στεγαστικά Σχέδια

Δράττομαι της ευκαιρίας να αναφερθώ στα δύο Στεγαστικά Σχέδια που το Υπουργείο Εσωτερικών έχει εξαγγείλει, τα οποία, σε πλήρη εναρμόνιση με τα σχέδια του ΚΟΑΓ, συμπληρώνουν και ολοκληρώνουν την πολιτική στέγασης της Κυβέρνησης.

1.  Στεγαστικό Σχέδιο Αναζωογόνησης Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών Περιοχών

Το πρώτο είναι το Στεγαστικό Σχέδιο Αναζωογόνησης Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών Περιοχών, το οποίο αποτελεί τη βελτιωμένη συνέχεια του προηγούμενου Σχεδίου που για πρώτη φορά είχε τεθεί σε εφαρμογή τον Ιούλιο του 2019 και από το οποίο επωφελήθηκαν μέχρι σήμερα 226 αιτητές με δαπάνη €6,5 εκατομμυρίων.

Το νέο Σχέδιο καλύπτει 130 πρόσθετες Κοινότητες από ότι το Σχέδιο του 2019. Στο νέο Σχέδιο μετέχουν 258 Κοινότητες. Κύριο χαρακτηριστικό του σχεδίου οι σημαντικά αυξημένες παροχές, ιδιαίτερα σε νεαρά ζευγάρια και πολύτεκνες οικογένειες, αλλά και η διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων που επιτρέπουν τη συμμετοχή ενός εξαιρετικά μεγάλου αριθμού αιτητών.

Η οικονομική βοήθεια σε μονήρη άτομα, ζευγάρια, αλλά και οικογένειες ανέρχεται μέχρι και €55.000, ενώ προσφέρονται πρόσθετα ποσά μέχρι €15.000 στην περίπτωση ύπαρξης ειδικών κατασκευών όπως π.χ. τοίχων αντιστήριξης, καθώς και μέχρι €10.000 για άτομα με αναπηρίες.  

2.  Στεγαστικό Σχέδιο Αναζωογόνησης Συγκεκριμένων Περιοχών Υπαίθρου

Το δεύτερο σχέδιο είναι το Στεγαστικό Σχέδιο Αναζωογόνησης Συγκεκριμένων Περιοχών Υπαίθρου, το οποίο επεκτείνει και συμπληρώνει τη στεγαστική μας πολιτική σε όλες τις υπόλοιπες Κοινότητες και όλη την ύπαιθρο, που δεν καλύπτονται με το προηγούμενο Σχέδιο. Με το νέο αυτό Σχέδιο επωφελούνται πρόσθετες 128 Κοινότητες με την οικονομική ενίσχυση να ανέρχεται μέχρι και €20.000 για οικογένειες τεσσάρων ατόμων και άνω και μέχρι €15.000 για μονήρη άτομα και οικογένειες μέχρι τρία άτομα.

Η ημερομηνία έναρξης υποβολής των αιτήσεων, και για τα δυο στεγαστικά σχέδια, ορίστηκε η 1η Μαρτίου 2021, με καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου 2021. Σημειώνω ότι τα σχέδια δεν τερματίζονται με το τέλος της φετινής χρονιάς. Αυτά θα αξιολογηθούν και θα επαναπροκηρυχθούν για το 2022 με διορθωτικές αλλαγές που ενδεχόμενα θα προκύψουν μέσα από την εφαρμογή των Σχεδίων.

Φίλες και φίλοι, με βάση και την ανταπόκριση του κοινού αυτές τις πρώτες μέρες της εξαγγελίας των νέων σχεδίων επιβεβαιώνεται αυτό που ανέφερα κατά την παρουσίαση των Σχεδίων πριν μία βδομάδα. Ότι με αυτές τις πολιτικές, το μήνυμα της Κυβέρνησης προς τους πολίτες είναι και ξεκάθαρο και ηχηρό:

Είμαστε έμπρακτα δίπλα σας.

(ΕΦυς)