Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-02-2021 18:41

Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις για το τι αλλάζει από την 1η Μαρτίου στο πλαίσιο της στρατηγικής άρσης των περιοριστικών μέτρων για αναχαίτιση της πανδημίας (αποφάσεις Υπουργικού Συμβουλίου 25 Φεβρουαρίου 2021)

Α. Μετακινήσεις:

1.    Ποιες ώρες ισχύει η απαγόρευση μετακινήσεων;

Η απαγόρευση μετακινήσεων εξακολουθεί να ισχύει από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί της επόμενης μέρας.

 2.    Για ποιους λόγους επιτρέπεται η μετακίνηση κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας (9 το βράδυ με 5 το πρωί της επόμενης μέρας);

Η μετακίνηση προσώπων κατά τις ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας συνεχίζει να επιτρέπεται για τους ακόλουθους λόγους:

  • για σκοπούς εργασίας από και προς τους χώρους εργασίας με την παρουσίαση του Εντύπου Α, συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο από τον εργοδότη και το οποίο πιστοποιεί την αναγκαιότητα μετακίνησης τις πιο πάνω ώρες.
  • για σκοπούς αδήριτης και επείγουσας ανάγκης, δηλαδή για μετάβαση σε ιατρικό κέντρο ή νοσηλευτήριο ή φαρμακείο ή κτηνίατρο για επείγοντα ιατρικά περιστατικά και για μετάβαση για παροχή επείγουσας βοήθειας σε άτομα που αδυνατούν να αυτό-εξυπηρετηθούν ή που οφείλουν να αυτό-προστατευθούν.

 3.    Πόσες φορές ανά ημέρα θα επιτρέπεται η κατ’ εξαίρεση μετακίνηση;

Κατ’ εξαίρεση μετακίνηση θα επιτρέπεται δύο φορές ανά ημέρα με την αποστολή γραπτού μηνύματος στο 8998 για τις περιπτώσεις που αναφέρονται στο Έντυπο Β. Τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών δύνανται να χρησιμοποιούν το Έντυπο Β δύο φορές ημερησίως για τις κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις τους. Υπάρχουν εννέα (9) κατηγορίες για κατ’ εξαίρεση μετακίνηση με την αποστολή SMS.

Διευκρινίζεται ότι για σκοπούς μετάβασης από και προς την εργασία για σκοπούς εργασίας δεν απαιτείται η αποστολή sms, αλλά ο εργαζόμενος θα πρέπει να παρουσιάσει το Έντυπο Α, υπογεγραμμένο από τον εργοδότη του.

Επιπλέον, για σκοπούς μεταφοράς ανήλικου ατόμου ή ατόμου με αναπηρία στο σχολείο ή σε Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας, δεν απαιτείται η αποστολή γραπτού μηνύματος από τους γονείς/νόμιμους κηδεμόνες.

 4.    Τι αλλάζει στις υπόλοιπες κατηγορίες για χρήση SMS από την 1η Μαρτίου;

Σύμφωνα με τις αποφάσεις, προστίθεται στην Κατηγορία 5 η μετακίνηση για σκοπούς επίσκεψης σε οίκους ευγηρίας ή δομές φροντίδας κα φιλοξενίας ευπαθών και ευάλωτων ομάδων.

Για μετακίνηση για σκοπούς ατομικής άθλησης/προπόνησης σε γυμναστήρια, σχολές χορού και άλλες κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις και μονοπάτια της φύσης, αποστέλλεται γραπτό μήνυμα επιλέγοντας την Κατηγορία 6.

Για μετάβαση πολιτών σε οργανωμένα παζαράκια σε υπαίθριες αγορές, αποστέλλεται SMS επιλέγοντας την Κατηγορία 2.

Για μετάβαση σε χώρους εικαστικών τεχνών και γκαλερί, απαιτείται η αποστολή sms επιλέγοντας την Κατηγορία 9.

Όλες οι υπόλοιπες Κατηγορίες παραμένουν οι ίδιες.

 5.    Επιτρέπεται η μετακίνηση μεταξύ των Επαρχιών;

Ναι, η μετακίνηση μεταξύ των Επαρχιών επιτρέπεται νοουμένου ότι ο σκοπός για τον οποίο γίνεται η μετακίνηση εμπίπτει στις Κατηγορίες της χρήσης SMS που κατά κανόνα δεν υπερβαίνει τις τρεις (3) ώρες.

Β. Κοινωνικές συναθροίσεις:

6.    Επιτρέπεται η πρόσβαση στα μονοπάτια της φύσης του Τμήματος Δασών;

Η πρόσβαση στα μονοπάτια της φύσης του Τμήματος Δασών επιτρέπεται μόνο για σκοπούς άθλησης, νοουμένου ότι αποστέλλεται γραπτό μήνυμα στο 8998 με επιλογή του αριθμού 6 και τηρείται το εύλογο χρονικό διάστημα των τριών (3) ωρών.

Γ. Άθληση – Αθλητισμός – Δραστηριότητες:

 7.    Σε ποιες περιπτώσεις επιτρέπεται η φυσική άσκηση/ατομική άθληση;

Η φυσική άσκηση/ατομική άθληση επιτρέπεται σε χώρους όπου η πρόσβαση επιτρέπεται με βάση το εν ισχύι Διάταγμα. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η πρόσβαση μόνο για σκοπούς φυσικής άσκησης ή ατομικής άθλησης σε πάρκα, γραμμικά πάρκα, μονοπάτια της φύσης και παραλίες.

Πρόσωπα δικαιούνται να μεταβαίνουν για φυσική άσκηση ή ατομική άθληση μόνο στους πιο πάνω χώρους, υπό την προϋπόθεση ότι στέλνουν στο 8998 SMS με επιλογή του αριθμού 6, τηρούν την ανάλογη μέγιστη διάρκεια χρόνου (3 ώρες), και αθλούνται μαζί μέχρι δύο άτομα, εξαιρουμένων των ανήλικων τέκνων. 

Όσον αφορά πάρκα, γραμμικά πάρκα, μονοπάτια της φύσης και παραλίες, νοείται ότι η παρουσία ατόμων εκεί δεν επιτρέπεται για κανέναν άλλο λόγο πέραν από την άθληση.

Τονίζεται ότι σε οποιονδήποτε χώρο όπου άτομα βρίσκονται για να αθληθούν, οφείλουν όλοι να αποφεύγουν οποιαδήποτε κοινωνικοποίηση με άλλα άτομα που δεν διαμένουν μόνιμα στην ίδια οικία με αυτούς

 8.    Χρειάζεται να αποστείλω sms για να μεταβώ σε αθλητικές εγκαταστάσεις ή/και γυμναστήριο, ή/και σχολή χορού ή/και σχολές άλλων αθλημάτων για σκοπούς ατομικής προπόνησης;

Ναι, η αποστολή sms για μετάβαση σε αθλητικές εγκαταστάσεις ή/και γυμναστήριο ή/και σχολή χορού ή/και σχολές άλλων αθλημάτων για σκοπούς ατομικής προπόνησης, απαιτείται από τα άτομα που αθλούνται, ανεξαρτήτως ηλικίας. Για σκοπούς ατομικής προπόνησης πρέπει να αποστέλλεται sms στο 8998 με επιλογή του αριθμού 6.

Για τα ανήλικα άτομα που δεν διαθέτουν κινητό τηλέφωνο, θα πρέπει να προσκομίζεται από τον γονέα/νόμιμο κηδεμόνα ενυπόγραφη βεβαίωση για τη μεταφορά του παιδιού στον χώρο άθλησης/προπόνησης.

 9.    Επιτρέπεται η λειτουργία κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων;

Στη βάση πρωτοκόλλου και οδηγιών που θα εκδοθούν από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού, επιτρέπεται η λειτουργία κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων όλων των αθλημάτων, λαμβάνοντας υπόψη τα διάφορα μεγέθη των αθλητικών κλειστών χώρων, ως εξής:

  • Η εκγύμναση θα γίνεται μόνο για σκοπούς ατομικής εκγύμνασης με προσωπικό γυμναστή τηρουμένων των αποστάσεων.   
  • Κλειστές αθλητικές αίθουσες μέχρι 80 τ.μ. η εκγύμναση θα γίνεται με δύο άτομα συμπεριλαμβανομένου του γυμναστή (ένας προς ένα). 
  • Κλειστές αθλητικές αίθουσες πέραν των 80 τ.μ. και μέχρι 200 τ.μ., φυσική παρουσία 3 ατόμων (1 προς 2 αθλούμενους).
  • Κλειστές αίθουσες ενιαίου χώρου πέραν των 200 τ.μ. φυσική παρουσία 5 ατόμων (1 προς 4 αθλούμενους). 

10. Τι ισχύει για τους γονείς που χρειάζεται να μεταφέρουν τα ανήλικα παιδιά τους για σκοπούς δραστηριότητας, η οποία επιτρέπεται σύμφωνα με το Διάταγμα;

Οι γονείς/νόμιμοι κηδεμόνες που μεταφέρουν τα ανήλικα παιδιά τους για σκοπούς δραστηριότητας, η οποία επιτρέπεται σύμφωνα με το Διάταγμα (προπόνηση, σε φροντιστήρια, εκπαιδευτικά κέντρα, ωδεία, κοκ), οφείλουν να προσκομίζουν αποδεικτικό στοιχείο της ημερομηνίας και ώρας δραστηριότητας του παιδιού, καθώς και το Έντυπο Β.

11. Πώς θα λειτουργούν τα ωδεία, τα φροντιστήρια, τα εκπαιδευτικά κέντρα και τα άλλα απογευματινά μαθήματα;

Η λειτουργία των πιο πάνω χώρων γίνεται με φυσική παρουσία μέχρι δύο (2) ατόμων, περιλαμβανομένου του εκπαιδευτικού, δηλαδή ένας/μια μαθητής/μαθήτρια και ένας/μια εκπαιδευτικός. Εξαιρούνται από τη ρύθμιση του 1 προς 1, οι περιπτώσεις όπου οι μαθητές είναι αδέρφια.

Για παράδειγμα, αν δύο αδέρφια διδάσκονται μαζί κιθάρα σε ωδείο, τότε το μάθημα γίνεται με φυσική παρουσία των δύο μαθητών και του εκπαιδευτικού τους, τηρουμένων των μέτρων ατομικής προστασίας.

12. Είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ (PCR ή rapidtest);

Η διενέργεια τεστ (PCR ή rapid test) είναι υποχρεωτική αρχικά για όλους τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν από την 1η Μαρτίου (ωδεία, φροντιστήρια, εκπαιδευτικά κέντρα, γυμναστήρια, σχολές χορού, αθλητικές εγκαταστάσεις, κοκ).

Στη συνέχεια, σε εβδομαδιαία βάση, είναι υποχρεωτική η διενέργεια εξέτασης των εργαζομένων, όπως ισχύει για τους εργαζόμενους σε οποιαδήποτε επιχείρηση (βλ. ερώτηση 17).

13. Επιτρέπονται οι προπονήσεις και οι αγώνες των ομαδικών αθλημάτων Γ’ Κατηγορίας;

Οι ομαδικές προπονήσεις και η διεξαγωγή αγώνων όλων των ομαδικών αθλημάτων Γ Κατηγορίας επιτρέπονται υπό τις προϋποθέσεις που ισχύουν για τα ομαδικά πρωταθλήματα Κατηγοριών Α και Β, και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα της ΚΟΠ και του ΚΟΑ. Νοείται ότι τηρείται το υγειονομικό πρωτόκολλο, ενώ η χρήση αποδυτηρίων επιτρέπεται μόνο την ημέρα των αγώνων. Οι αθλητές και το προπονητικό και βοηθητικό προσωπικό των ομάδων οφείλουν να υποβάλλονται σε τεστ (PCR ή rapidtest) εβδομαδιαία.

14. Τι ισχύει για τις προπονήσεις των άλλων Κατηγοριών των επαγγελματικών πρωταθλημάτων των ομαδικών αθλημάτων;

Επιτρέπεται η προπόνηση των αθλητών ομάδων που συμμετέχουν στα επαγγελματικά πρωταθλήματα ομαδικών αθλημάτων με τη συμμετοχή μέγιστου αριθμού πέντε (5) ατόμων, περιλαμβανομένου του προπονητή/γυμναστή (4+1), και μέγιστο αριθμό τριών (3) ομάδων ανά γηπεδική εγκατάσταση.

Οι αθλητές και το προπονητικό και βοηθητικό προσωπικό των ομάδων οφείλουν να υποβάλλονται σε τεστ (PCR ή rapidtest) εβδομαδιαία.

15. Ποιος έχει την ευθύνη για την επιτήρηση της τήρησης των μέτρων;

Την ευθύνη για την επιτήρηση της εφαρμογής των μέτρων έχει ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού και αρμόδιες Ομοσπονδίες.

Δ. Rapid tests:

16. Ποιοι οφείλουν να υποβάλλονται σε rapidtest αντιγόνου;

Όλοι οι εργαζόμενοι που δραστηριοποιούνται σε επιχειρήσεις/κλάδους που επαναλειτουργούν από την 1η Μαρτίου, οφείλουν να υποβληθούν σε εξέταση rapidtest αντιγόνου, πριν την επιστροφή τους στον χώρο εργασίας τους, είτε δωρεάν μέσω του προγράμματος του Υπουργείου Υγείας, είτε ιδιωτικά με ιδία έξοδα. Σημειώνεται ότι και οι εκπαιδευτικοί και το προσωπικό σχολικών μονάδων που θα επαναλειτουργήσουν την 1η και 8η Μαρτίου, οφείλουν να προσκομίσουν αρνητικό αποτέλεσμα από rapid test.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις/κλάδους οφείλουν να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο rapid test αντιγόνου όπως καθορίζεται στην ερώτηση 17.

17. Πόση χρονική ισχύ έχει το αποτέλεσμα του rapidtest; Θα πρέπει να επαναλαμβάνεται από τους εργαζόμενους;

Το αποτέλεσμα του rapid test έχει χρονική ισχύ εφτά (7) ημερών, εκτός κι αν στο μεσοδιάστημα το άτομα εκδηλώσει συμπτώματα ή χαρακτηριστεί επαφή και θα πρέπει να ακολουθηθεί το πρωτόκολλο που καθορίζει Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης.

Ο εργοδότης/επιχείρηση έχει την ευθύνη για τον συντονισμό επανάληψης του ελέγχου των εργαζομένων, ώστε ανά πάσα στιγμή και σε εβδομαδιαία βάση να έχουν σε ισχύ rapid test όπως καθορίζεται πιο κάτω:

  • Επιχειρήσεις/υπηρεσίες που απασχολούν μέχρι 3 άτομα, ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται σε όλους τους εργαζόμενους.
  • Επιχειρήσεις/υπηρεσίες που απασχολούν από 4 μέχρι 10 άτομα, ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται σε τουλάχιστον 4 εργαζόμενους.
  • Επιχειρήσεις/υπηρεσίες που απασχολούν πέραν των 10 ατόμων, ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον σε 4 άτομα ή στο 20% των εργαζομένων, όποιο είναι μεγαλύτερο αριθμητικά.

Ε. Πολιτισμός:

18. Ποιοι κλάδοι του πολιτισμού επαναλειτουργούν από την 1η Μαρτίου;

Από την 1η Μαρτίου επαναλειτουργούν οι χώροι εικαστικών τεχνών και οι γκαλερί, τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων του Υπουργείου Υγείας.

Στ. Εκπαίδευση:

19. Πώς θα γίνει η επαναλειτουργία με φυσική παρουσία των μαθητών των σχολικών μονάδων;

Η επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων με φυσική παρουσία των μαθητών θα γίνει σε δύο φάσεις:

1. Από την 1η Μαρτίου, επαναλειτουργούν οι Α’ και Β’ Τάξεις των δημόσιων και ιδιωτικών Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, τηρουμένου του σχετικού υγειονομικού πρωτοκόλλου.

2. Από τις 8 Μαρτίου, επαναλειτουργούν όλες οι τάξεις των δημόσιων και ιδιωτικών Γυμνασίων, τηρουμένου του σχετικού υγειονομικού πρωτοκόλλου.

Σημειώνεται ότι οι εκπαιδευτικοί και το υπόλοιπο προσωπικό των σχολικών μονάδων οφείλουν να υποβληθούν σε rapid test αντιγόνου πριν την επιστροφή τους στον εργασιακό τους χώρο. Η εξέταση με rapid test είναι υποχρεωτικό να επαναλαμβάνεται σε εβδομαδιαία βάση, σύμφωνα με τις πρόνοιες του Διατάγματος. Η διενέργεια τεστ συστήνεται για τους μαθητές, ωστόσο είναι προαιρετική.

__________________ 

MKY/EI