Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-02-2021 18:12

Συμμετοχή της βουλευτού κας Ελένης Μαύρου στο ετήσιο διήμερο Συνέδριο των Γυναικών-βουλευτών της Κοινοπολιτείας της Περιφέρειας των Βρετανικών Νήσων και της Μεσογείου, διαδικτυακά

Η βουλευτής κα Ελένη Μαύρου, επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στο Κοινοπολιτειακό Κοινοβουλευτικό Σύνδεσμο (CPA), συμμετείχε χθες διαδικτυακά στο ετήσιο διήμερο συνέδριο των Γυναικών-βουλευτών της Κοινοπολιτείας (CWP) της Περιφέρειας των Βρετανικών Νήσων και της Μεσογείου. Κεντρικό θέμα του συνεδρίου ήταν η ενίσχυση της γυναικείας εκπροσώπησης ως προτεραιότητας και η προώθηση Κοινοβουλευτικών Σωμάτων ευαίσθητων σε θέματα φύλου.

Κατά τη σημερινή δεύτερη μέρα του συνεδρίου, η κα Μαύρου συντόνισε συζήτηση με θέμα την αποτελεσματική χάραξη πολιτικής για την πρόληψη και προστασία των γυναικών από παρενόχληση, βία και κακοποίηση, κατά την οποία αντηλλάγησαν απόψεις όσον αφορά πολιτικές και μέτρα, που έχουν συμβάλει στη βελτίωση της ασφάλειας των γυναικών.

Η κα Μαύρου αναφέρθηκε στην αυξημένη ευθύνη των γυναικών βουλευτών για προώθηση πολιτικών και για την εφαρμογή της νομοθεσίας, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα θέματα αυτά και να έχουν θετικό αντίκτυπο στην εμπειρία των γυναικών και των ευάλωτων ομάδων.

Ειδικότερα, σε σχέση με την Κύπρο, η κα Μαύρου αναφέρθηκε εκτενώς στην ομόφωνη ψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, τον περασμένο Οκτώβριο, τροποποίησης του Ποινικού Κώδικα, για τον εκσυγχρονισμό των διατάξεων που αφορούν στο βιασμό και την παρενόχληση. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές, επεσήμανε η κα Μαύρου, κρίθηκαν απόλυτα αναγκαίες, καθότι η σχετική νομοθεσία χρονολογείτο από το 1960. Στόχευαν, πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, στη διεύρυνση του ορισμού του βιασμού καθώς και στην επιβολή αυστηρότερων ποινών, στις πλείστες δε των περιπτώσεων, της ποινής ισόβιας κάθειρξης. Άλλη σημαντική προσθήκη, ανέφερε η κα Μαύρου, αφορά πρόνοια για επιβολή κυρώσεων για πράξεις εξαναγκασμού σε διάπραξη σεξουαλικής κακοποίησης  ή άλλων πράξεων σεξουαλικής φύσης εναντίον τρίτου προσώπου, που περιλαμβάνουν τον «διαδικτυακό βιασμό».

H κα Μαύρου αναφέρθηκε επίσης στις αυξανόμενες περιπτώσεις διαδικτυακού εκφοβισμού και παρενόχλησης, που στοχοποιούν κυρίως γυναίκες, νέους και ευάλωτες ομάδες, όπως οι μετανάστες. Η αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών, υπογράμμισε η κα Μαύρου, αποτελεί μια νέα πρόκληση και δεν πρέπει να εξαντλείται στην αναθεώρηση της νομοθεσίας. Αντιθέτως, ανέφερε, απαιτείται μια ολιστική προσέγγιση που να ξεκινά από την εκπαίδευση των παιδιών και των νέων σε θέματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, σεβασμού της διαφορετικότητας και ορθής χρήσης των κοινωνικών δικτύων. Πρέπει επίσης, τόνισε η κα Μαύρου, να δοθεί έμφαση στην επιμόρφωση των κρατικών αρχών και υπηρεσιών που καλούνται να χειριστούν αυτά τα θέματα, ώστε να διασφαλίζεται η προστασία των δικαιωμάτων των θυμάτων και η τήρηση των απαιτούμενων διαδικασιών.       

-------------------------

ΕΙ