Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-03-2021 14:40

Απάντηση Υπουργείου Οικονομικών και Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο ΔΗΚΟ

Το ΔΗΚΟ, που για σκοπούς μικροπολιτικής σκοπιμότητας, με την καταψήφιση των προϋπολογισμών, επεδίωξε να αφήσει απλήρωτους τους εργαζομένους, τις επιχειρήσεις, τους ανέργους, και τους ευάλωτους συμπολίτες μας, εν καιρώ μάλιστα της χειρότερης οικονομικής κρίσης από το 1974, κατηγορεί την Κυβέρνηση για ανεπάρκεια και έλλειψη σχεδίου για την οικονομία. Την ώρα που έχουν εκταμιευθεί ήδη €100 εκ. από τα €200 εκ. για τη νέα εφάπαξ στήριξη των επιχειρήσεων, ενώ ήδη έχει εξαγγελθεί και το 11ο σχέδιο στήριξης των εργαζομένων για το οποίο δαπανήθηκαν μέχρι σήμερα €650 εκ.

Η Κυβέρνηση με τις πολιτικές της κατάφερε να στηρίξει και συνεχίζει να στηρίζει για 11ο μήνα τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις με έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα που ξεπερνούν μέχρι σήμερα το €1,6 δις. Μέτρα τα οποία αποδεδειγμένα έφεραν αποτέλεσμα αφού η μείωση του εθνικού εισοδήματος στην Κύπρο το 2020, λόγω της πανδημίας, περιορίστηκε στο 5,1%, αρκετά μικρότερο από τον μέσο όρο στην υπόλοιπη Ευρώπη και περιόρισε την ανεργία κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη είναι η Κυβέρνηση η οποία ενδυνάμωσε και ενδυναμώνει όσο καμία άλλη στο παρελθόν το κοινωνικό κράτος μέσω μιας σειράς πολιτικών. Οι δαπάνες στην υγεία έχουν υπερδιπλασιαστεί την τριετία που αναφέρεται το ΔΗΚΟ, ενώ έχουν ληφθεί σειρά μέτρων για τις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί η αύξηση της κατώτατης σύνταξης για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Δεν είναι τυχαίο που το ποσοστό κινδύνου φτώχειας που αντιμετωπίζουν άτομα ηλικίας 65 και άνω στην Κύπρο έχει μειωθεί από το 46,3% το 2008 σε 24,6% το 2019, ενώ το ποσοστό για τις γυναίκες μειώθηκε από το 18,1% στο 15,9%. Ούτε είναι τυχαίο που με βάση τα στοιχεία της Eurostat, το διάμεσο εισόδημα των νοικοκυριών έχει επίσης αυξηθεί σημαντικά.

Δυστυχώς το ΔΗΚΟ, όχι μόνο δεν έχει καταθέσει μέχρι σήμερα καμία ουσιαστική πρόταση για την οικονομία, αντί αυτού περιορίζεται σε επανάληψη διακηρύξεων και άνευ ουσίας ισοπεδωτική κριτική, θέτοντας παράλληλα εμπόδια σε ουσιαστικές πολιτικές στήριξης σε εργαζομένους και επιχειρήσεις που προωθεί η Κυβέρνηση. Παραδείγματα η στάση που τήρησε έναντι των προϋπολογισμών και των κρατικών εγγυήσεων. Η Κυβέρνηση απαντά στον λαϊκισμό με πράξεις.

(ΜΓ/ΕΙ)