Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-03-2021 14:46

Παρέμβαση βουλευτή κ. Άριστου Δαμιανού στην 18η Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας

Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες της 18ης Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ), που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της Πορτογαλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Τη Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσώπησαν οι βουλευτές κ. Άριστος Δαμιανού (επικεφαλής αντιπροσωπείας) και κα Ελένη Σταύρου.

O κ. Δαμιανού συμμετείχε στην καθιερωμένη ανταλλαγή απόψεων με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας κ. Josep Borrell.

Ενόψει της επικείμενης άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό, στη Γενεύη, τον ερχόμενο Απρίλιο, ο κ. Δαμιανού υπογράμμισε ότι η τουρκική θέση για λύση δύο κρατών δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, καθότι αντιβαίνει στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στο συμφωνημένο πλαίσιο για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Ο κ. Δαμιανού σημείωσε τη ξεκάθαρη απόρριψη από την ΕΕ της λύσης δύο κρατών στην Κύπρο και χαιρέτισε την πρόθεση της Ένωσης να συμμετάσχει στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Πρέπει η ΕΕ, τόνισε ο κ. Δαμιανού, να ασκήσει την επιρροή της, ώστε να διασφαλιστεί ότι η διαδικασία των συνομιλιών δεν θα αποκλίνει από το καθορισμένο πλαίσιο, το διεθνές δίκαιο, τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

Ο κ. Δαμιανού ζήτησε από τον κ. Borrell, όπως κατά την αυριανή συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ercin Tatar, εκφράσει ξεκάθαρα την ευρωπαϊκή θέση σχετικά με την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

(ΕΚ/ΕΙ)