Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-03-2021 10:55

Ο Επίτροπος Εθελοντισμού και ΜΚΟ ένας από τους ομιλητές σε διαδικτυακό σεμινάριο του ΟΗΕ-Τομέας Εθελοντισμού και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας

Ο  Επίτροπος Εθελοντισμού και ΜΚΟ κ. Γιάννης Γιαννάκη συμμετείχε την Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021,ως ένας από τους τέσσερις ομιλητές στο Διαδικτυακό Σεμινάριο-Συζήτηση το οποίο διοργάνωσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών-Τομέας Εθελοντισμού και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας με θέμα: «Η καταγραφή της αξίας/προσφοράς των εκατομμυρίων εθελοντών, με στόχο την κατανόηση της ανεκτίμητης συμβολής τους».

Ο Επίτροπος Εθελοντισμού και ΜΚΟ παρουσίασε τη θεματική: «Ποιες πτυχές πρέπει να ληφθούν υπόψη για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την καταγραφή της εθελοντικής προσφοράς».Ο Επίτροπος παρουσίασετις πολιτικές και πρωτοβουλίες τις οποίες εφάρμοσε η Κύπρος τα τελευταία χρόνια, δημιουργώντας ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τον τομέα. Η διαδικασία εκπόνησης της Στρατηγικής για την Ενεργό Πολιτότητα και τον Εθελοντισμό, η βελτίωση των νομοθεσιών οι οποίες ενισχύουν την οικονομική διαφάνεια και χρηστή διοίκηση των ΜΚΟ, η δημιουργία υποδομών όπως το «Σπίτι του Εθελοντή», η ασφάλιση των εθελοντών όταν ενεργοποιούνται από το Γραφείο, η διοργάνωση εκπαιδεύσεων και η έκδοση ειδικών πρωτοκόλλων για εθελοντές, η εφαρμογή στοχευμένων δράσεων στα σχολεία για καλλιέργεια κουλτούρας εθελοντισμού και η εφαρμογή της διαδικασίας αναγνώρισης της Μη Τυπικής και Άτυπης Μάθησης είναι μερικές από τις πολιτικές οι οποίες παρουσιαστήκαν από τον Επίτροπο.

Ένα από τα βασικά συμπεράσματα του σεμιναρίου είναι ότι για να είναι πιο αποτελεσματική η καταγραφή της αξίας και προσφοράς του εθελοντισμού, θα πρέπει να προηγηθεί η δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος το οποίο θα ενισχύσει τον τομέα του εθελοντισμού όχι μόνο ποσοτικά αλλά και ποιοτικά. Έγινε αποδεκτό από όλους ότι η Κύπρος είναι από τις λίγες χώρες με ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικής για τον τομέα ενεργού πολιτότητας και του εθελοντισμού.

(ΕΚ/ΕΙ)