Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-03-2021 13:03

Σωστή και ασφαλής επανεκκίνηση της κοινωνίας και της οικονομίας με στοχευμένα τεστ, εμβολιασμούς και τήρηση των υγειονομικών μέτρων

  • Πέραν των 273,000 rapidtest διενεργήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα
  • Συστάσεις ECDC για εφαρμογή προγραμμάτων μαζικών τεστ για επιτήρηση της διασποράς που προκαλούν τα νέα στελέχη του ιού
  • Συνδυασμός τεστ, εμβολιασμών και μέτρων προφύλαξης για ασφαλή επανεκκίνηση της οικονομίας και της κοινωνίας

Με στοχευμένα προγράμματα αυξημένων τεστ συνεχίζεται η προσπάθεια για διασφάλιση της σωστής επανεκκίνησης της κοινωνίας και της οικονομίας. Η στρατηγική της Κυβέρνησης στηρίχθηκε εξ αρχής στη διενέργεια μαζικών τεστ στη βάση των συστάσεων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC). Η πολιτική της Κύπρου να επιτηρεί την επιδημιολογική κατάσταση στην κοινότητα με στοχευμένους ελέγχους σε κοινωνικούς και οικονομικούς κλάδους αναγνωρίζεται από το ECDC, το οποίο έδωσε σε πολλές περιπτώσεις τα εύσημα στη χώρα μας.

Ιδιαίτερα στο πλαίσιο της έντονης ανησυχίας που υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο εξαιτίας των μεταλλάξεων του ιού που, όντας πολύ πιο μεταδοτικά, επηρεάζουν τη διασπορά, η συνεχής επιδημιολογική παρακολούθηση της κοινότητας διασφαλίζεται μέσα από τεστ τόσο στον γενικό πληθυσμό όσο και στοχευμένα. Την πρακτική της Κύπρου επιχειρούν να υιοθετήσουν το τελευταίο διάστημα άλλες χώρες στην Ευρώπη, όπως η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, αναγνωρίζοντας τη σημασία των τεστ στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Την εβδομάδα 1-5 Μαρτίου διενεργήθηκαν 273,314 rapidtest αντιγόνου μέσω του προγράμματος του Υπουργείου Υγείας, εξετάστηκε δηλαδή το 20% του πληθυσμού άνω των 12 ετών, ενώ χαρακτηριστικό το τριήμερο 5-7 Μαρτίου διενεργήθηκαν 142,217 τεστ.

Υπενθυμίζεται ότι τα τεστ λειτουργούν επικουρικά με τα υπόλοιπα μέτρα ατομικής προστασίας και τα υγειονομικά πρωτόκολλα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν πανάκεια για την διαχείριση της πανδημίας. Το αρνητικό αποτέλεσμα σε τεστ δεν αντικαθιστά την ευθύνη για τήρηση των μέτρων αποστασιοποίησης, χρήσης μάσκας και ατομικής υγιεινής. Στο ίδιο πλαίσιο, οι πολίτες που εκδηλώνουν συμπτώματα, θα πρέπει να επικοινωνούν με τον Προσωπικό τους Ιατρό αμέσως, για να αποφεύγεται επιβάρυνση της υγείας τους και να αποτρέπονται οι νοσηλείες.

Σε συνδυασμό με την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, την επιτήρηση εφαρμογής των μέτρων και τη συνεχή εγρήγορση από ολόκληρη την κοινωνία, η πολιτική των τεστ συντείνει στην ασφαλή και αποτελεσματική έξοδο της χώρας από την υγειονομική κρίση και την επάνοδο στην κανονικότητα.

(MKY)