Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-03-2021 13:52

Ανακοίνωση της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Διακήρυξη 8ης Μάρτη

Η φετινή 8η του Μάρτη βρίσκει για ακόμα μια φορά τους/τις εργαζόμενους/ες αντιμέτωπους/ες με τις επιπτώσεις της παγκόσμιας πανδημίας και τις κοινωνικο-οικονομικές ανακατατάξεις που αυτή επέφερε και θα καταστούν πιο ορατές και αισθητές στο προσεχές μέλλον.

Οι τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις αυτές έπληξαν τις γυναίκες σε μεγαλύτερο βαθμό, αφού όπως επισημαίνεται εμφαντικά σε σχετική πρόσφατη δημοσίευση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE), οι απώλειες θέσεων εργασίας, η μείωση του ωραρίου εργασίας αλλά και τα αυξημένα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας δεν αφήνουν περιθώρια για αμφιβολίες αλλά ούτε και για εφησυχασμό.

Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, η απασχόληση για τις γυναίκες μειώθηκε κατά 2,2 εκατομμύρια και οι γυναίκες που εργάζονταν σε επαγγέλματα όπου αποτελούσαν το κυρίαρχο εργατικό δυναμικό (λιανικό εμπόριο, στέγαση, φροντίδα κατοικιών, οικιακή εργασία, κατασκευή ενδυμάτων) υπέστησαν μεγάλες απώλειες θέσεων εργασίας και, συγκεκριμένα, ποσοστό της τάξεως του 40% σε αυτά τα επαγγέλματα. Παρά την αύξηση της απασχόλησης το καλοκαίρι, οι γυναίκες κέρδισαν μόνο τις μισές περισσότερες θέσεις εργασίας από τους άνδρες, κάτι που καταδεικνύει ότι οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις για τις γυναίκες.

Η πανδημία, μαζί με το φαινόμενο της τηλεργασίας που επέφερε, έχει αυξήσει τις συγκρούσεις ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ειδικά για γυναίκες με μικρά παιδιά όπου η διαδικτυακή εκπαίδευση αντιπροσωπεύει μια νέα μορφή μη αμειβόμενης φροντίδας. Παρά την τυπική νομοθετική ισότητα που καλύπτει άντρες και γυναίκες, οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της συμφιλίωσης εργασίας και οικογένειας, αφού είναι ακόμα επιφορτισμένες με τη φροντίδα για τις ανάγκες της οικογένειας, της αναπλήρωσης των κενών και των ελλείψεων των κοινωνικών υποδομών και υπηρεσιών, της ανάληψης της φροντίδας των μικρών παιδιών, των ηλικιωμένων, των μακροχρόνια πασχόντων και γενικά των «εξαρτημένων» μελών της οικογένειας.

Παράγοντες όπως τα στερεότυπα, οι μισθολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών, η έλλειψη ισορροπίας μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, η επέκταση του προσδόκιμου ορίου ζωής των γυναικών και, γενικά, όλες οι μορφές διακρίσεων λόγω φύλου πλήττουν κυρίως τις γυναίκες. Η οικονομική κρίση συνεπεία της πανδημίας, συμβάλλει επίσης έμμεσα στην κάθε είδους παρενόχληση και βία με θύματα τις γυναίκες.

Η νομοθετική κατοχύρωση της έμφυλης ισότητας διαπιστώνεται πως δεν είναι αρκετή για την αλλαγή της κοινωνίας. Απαιτούνται συνολικότερες δομικές και θεσμικές αλλαγές. Οι πολιτικές ισότητας πρέπει να κατοχυρώσουν ότι το φύλο αποτελεί βασική αρχή για οργάνωση μιας σύγχρονης κοινωνίας που θα συμβάλει στην εξουδετέρωση των δημοκρατικών ελλειμμάτων της κοινωνίας και να οδηγούν στην ουσιαστική εξάλειψή τους.

Η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση εισηγείται την υιοθέτηση περαιτέρω προγραμμάτων για την αντιμετώπιση των διακρίσεων στην απασχόληση, την εισαγωγή του θεσμού του Λειτουργού Ισότητας σε όλες τις επιχειρήσεις, την υιοθέτηση Κώδικα Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Σεξουαλικής Παρενόχλησης (προσχέδιο του οποίου έχει ετοιμάσει η ΕΙΦ), την υλοποίηση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης ώστε να προάγεται η αρχή της ισότητας, αλλά και την ανάπτυξη υποδομών για τη φύλαξη των παιδιών ως μερικά από τα μέτρα που πρέπει άμεσα να ληφθούν. Προτείνει, επίσης, επένδυση στη δια βίου εκπαίδευση και σε νέες θέσεις εργασίας με αξιοπρεπείς όρους απασχόλησης και δράσεις για αλλαγή των στερεότυπων αντιλήψεων.

Η Επιτροπή θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των εργαζόμενων αντρών και γυναικών και να τους/τις ενημερώνει τόσο για τα δικαιώματα τους, όσο και για τη διεκδίκηση και τη δικαίωση τους όταν υφίστανται έμφυλες διακρίσεις στην πρόσβαση στην απασχόληση, στην ανέλιξη, στη μετάθεση, στην απόλυση, στην παρενόχληση και σεξουαλική παρενόχληση, στην προστασία της μητρότητας κτλ.

Οι εργαζόμενοι/ες καλούνται να αποτείνονται στην Επιτροπή όταν αντιμετωπίζουν έμφυλες διακρίσεις στην απασχόληση στο τηλέφωνο 22400894, στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο genderequalitycommittee@mlsi.gov.cy και στην ιστοσελίδα www.eif.gov.cy 

(ΜΓ/ΣΧ)