Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-02-2018 14:00

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας στην Ημερίδα Ασφαλούς Διαδικτύου με θέμα: «Δημιούργησε, επικοινώνησε και μοιράσου με σεβασμό: Ένα καλύτερο Διαδίκτυο ξεκινά από εσένα»

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση παρευρίσκομαι στη σημερινή Ημερίδα, η οποία πραγματοποιείται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο. Mε σύνθημα: «Δημιούργησε, επικοινώνησε και μοιράσου με σεβασμό: Ένα καλύτερο Διαδίκτυο ξεκινά από εσένα»υλοποιείται και φέτος μία συλλογική προσπάθεια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τη διαμόρφωση ενός καλύτερου Διαδικτύου με ασφάλεια και υπευθυνότητα. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, της CYTA και της MTN, η οποία πραγματοποιείται με την υποστήριξη των υπολοίπων εταίρων του ευρωπαϊκού έργου CyberSafety και του ευρωπαϊκού προγράμματος Safer Internet for Kids.

Βασικός στόχος της Ημερίδας είναι να προβάλει τη θετική δύναμη του Διαδικτύου, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για ασφαλή χρήση από όλους και ειδικότερα τα παιδιά και τους νέους. Η σημερινή διοργάνωση αποτελεί μία ευκαιρία για προβληματισμό αναφορικά με τον τρόπο που χρησιμοποιούμε το Διαδίκτυο. Είναι πολύ σημαντικό να καλλιεργήσουμε στα παιδιά την υπεύθυνη στάση, το ήθος, τον σεβασμό και την ενσυναίσθηση, διαμορφώνοντας ένα καλύτερο και ασφαλέστερο ψηφιακό πλαίσιο επικοινωνίας, ψυχαγωγίας και μάθησης.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού εδώ και πολλά χρόνια ανταποκρίνεται ενεργά στις εξελίξεις της ψηφιακής τεχνολογίας και αξιοποιεί παιδαγωγικά τις Τεχνολογίες της Επικοινωνίας και της Πληροφορίας. Παράλληλα όμως προωθεί μια σειρά από πρακτικές και δράσεις, με σκοπό την ενημέρωση των μαθητών για πιθανούς κινδύνους του Διαδικτύου, καθώς επίσης και την ανάγκη για τη χρήση του με έναν ηθικό, συνετό και δημιουργικό τρόπο.

 

Ανταποκρινόμενο στην ανάγκη προστασίας των παιδιών και των νέων μας από τις αυξανόμενες προκλήσεις που δημιουργεί η ραγδαία ανάπτυξη του Διαδικτύου και των ψηφιακών τεχνολογιών, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόσφατα την «Εθνική Στρατηγική για ένα καλύτερο Διαδίκτυο για τα παιδιά στην Κύπρο 2018-2023». Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στο γεγονός ότι, στο πλαίσιο της Στρατηγικής αυτής, έχει προγραμματιστεί η δημιουργία του καινοτόμου «Κέντρου Αξιοποίησης Ψηφιακών Τεχνολογιών και Ασφαλούς Αξιοποίησης του Διαδικτύου».

 

Σημαντική συνεισφορά στις σχετικές πολιτικές που αναπτύσσει η πολιτεία προσφέρει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο του Υπουργείου μας με την ποικιλόμορφη δράση του. Ενδεικτικά αναφέρω τη διαδικτυακή πύλη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου που εμπεριέχει πλούσιο εκπαιδευτικό περιεχόμενο για παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς, καθώς επίσης και τα προγράμματα του Τομέα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας: «Ασφαλές σχολείο για το Διαδίκτυο» και «Μικροί εκπαιδευτές για το Διαδίκτυο». Στα προγράμματα αυτά σχολεία, εκπαιδευτικοί και μαθητές Δημοτικής, Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση δράσεων για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο, ενισχύοντας τις ψηφιακές τους δεξιότητες και συμβάλλοντας στην επιμόρφωση και στην καλλιέργεια κουλτούρας για δημιουργική και ασφαλή χρήση του Διαδικτύου εντός και εκτός σχολικής κοινότητας.

 

Οι δράσεις του Υπουργείου μας συμπληρώνονται με σχετικά συνέδρια, ημερίδες, διαλέξεις, εκδηλώσεις, βιωματικά εργαστήρια, προκηρύξεις διαγωνισμών που έχουν ως στόχο τη διαμόρφωση δημιουργικών, ενεργών και κριτικά σκεπτόμενων πολιτών στην ψηφιακή κοινωνία.

Εξίσου σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι από τον Μάιο του 2017, μέσω του Ευρωπαϊκού Έργου CyberSafety: «Ένα καλύτερο Διαδίκτυο για τα παιδιά στην Κύπρο», το οποίο συντονίζει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, λειτουργεί η Γραμμή Βοήθειας και Καταγγελιών 1480.

Η Γραμμή Βοήθειας 1480 έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι όλοι οι χρήστες, τα παιδιά, οι έφηβοι και οι οικογένειές τους θα μπορούν να λαμβάνουν συμβουλές και υποστήριξη σε θέματα που σχετίζονται με την ασφαλή, υπεύθυνη και ηθική χρήση του Διαδικτύου καθώς και άλλων ψηφιακών μέσων. Επίσης, ανταποκρίνεται σε θέματα διαδικτυακού/ηλεκτρονικού εκφοβισμού, πολύωρης ενασχόλησης με τα διαδικτυακά και ηλεκτρονικά παιχνίδια, προβλημάτων σε κοινωνικά δίκτυα και άλλα. Η Γραμμή Καταγγελιών 1480προσφέρει ένα άμεσο, εύκολα προσβάσιμο και υπεύθυνο σημείο επαφής, όπου οι χρήστες μπορούν να καταγγέλλουν παράνομο περιεχόμενο ή ενέργειες, όπως, για παράδειγμα, περιεχόμενο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, ρατσιστικό και ξενοφοβικό υλικό και οτιδήποτε θεωρείται ότι παραβαίνει τις σχετικές νομοθεσίες.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ θερμά τη Διεύθυνση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, τη CYTA και την MTN για την άρτια συνδιοργάνωση της σημερινής Ημερίδας, καθώς και για την εποικοδομητική συνεργασία που αναπτύσσουν στηρίζοντας την κοινή προσπάθεια για  ασφαλή αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας. Τα θερμά μου συγχαρητήρια εκφράζω επίσης στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές, οι οποίοι με τη συμμετοχή τους επιβεβαιώνουν το ενδιαφέρον και τη βούληση να συμβάλουν στην προώθηση ενός ασφαλέστερου και καλύτερου Διαδικτύου.

 

Κηρύσσω, λοιπόν, την έναρξη της Ημερίδας και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες που θα ακολουθήσουν.

 

-----------------------------

ΕΛ