Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-05-2018 14:12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, στη Συνέλευση του Ταμείου Προνοίας Υπαλλήλων Ξενοδοχειακής Βιομηχανίας

Εκπροσωπώ σήμερα τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω εκ μέρους του για την πρόσκληση στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μελών του Ταμείου Προνοίας των Υπαλλήλων της Ξενοδοχειακής Βιομηχανίας που φέτος έχει επετειακό χαρακτήρα, αφού σηματοδοτεί τα  50 χρόνια από την Ίδρυση του Ταμείου.

Όπως είναι γνωστό, το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων συνιστά τον πρώτο βασικό πυλώνα του συνταξιοδοτικού μας συστήματος. Δεύτερος πυλώνας είναι τα Ταμεία Προνοίας και τα Ταμεία Σύνταξης, ενώ οι επιπλέον χρηματοδοτήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό συνιστούν τον τρίτο πυλώνα στήριξης του συστήματος.

Πρωταρχικό μέλημά μας είναι, παράλληλα με τα μέτρα που λήφθηκαν για τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, είναι η διασφάλιση και η επάρκεια των συντάξεων που παρέχονται. Αυτό επιτυγχάνεται είτε με τις αναγκαίες τροποποιήσεις στο νομοθετικό πλαίσιο που ρυθμίζει τις συνταξιοδοτικές παροχές του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, είτε μέσω της τροποποίησης του νομοθετικού πλαισίου για τον δεύτερο πυλώνα συντάξεων, όπως για παράδειγμα η παροχή κινήτρων για ενδυνάμωσή του.

Ταυτόχρονα ευρισκόμαστε σε διαρκή εγρήγορση προκειμένου να αναβαθμίζουμε το δίκτυο κοινωνικής προστασίας ιδιαίτερα για τις πιο ευάλωτες ομάδες των συνταξιούχων.

Και στο σημείο αυτό θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η περαιτέρω στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αλλά και της Κυβέρνησης γενικότερα.

Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνω πως καμία σύνταξη ή επίδομα που αφορά στους χαμηλοσυνταξιούχους δεν έχει μειωθεί, τουναντίον, με απόφαση της Κυβέρνησης παραχωρήθηκε αύξηση στο επίδομα χαμηλοσυνταξιούχων, από 9,5% μέχρι 13,3% με μεγαλύτερη αύξηση στα πιο χαμηλά εισοδήματα.

Mέσω στοχευμένων δράσεων της Κυβέρνησης, έγινε κατορθωτή η μείωση του ποσοστού των συνταξιούχων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας κατά το ένα τρίτο (από 29.3% το 2012 σε 19.5% το 2016). Μεταξύ άλλων, παραχωρήθηκε αύξηση στο επίδομά τους διασφαλίζοντας ότι το κατώτατο εισόδημα για έναν συνταξιούχο σήμερα ανέρχεται στα 525 ευρώ και για ένα ζευγάρι στα 1050 και ,επίσης, καθιερώθηκε το χριστουγεννιάτικο δώρο προς τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Κυρίες και Κύριοι,

Λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές που έχουν γίνει στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, από το 2008 και εντεύθεν, καθώς και στο σύστημα κοινωνικής προστασίας, έχουμε ήδη ξεκινήσει τις εργασίες για εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου και ενίσχυση του δεύτερου πυλώνα συνταξιοδότησης.

Τον Σεπτέμβριο του 2016, το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να προβούν σε διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς αναφορικά με σειρά μεταρρυθμιστικών δράσεων στον τομέα των Ταμείων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών και ,ταυτόχρονα, να προχωρήσουμε σε ενέργειες για ενίσχυση των δομών της εποπτείας των ταμείων επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών. Στο σημείο αυτό επιθυμώ να τονίσω  ότι οι όποιες τροποποιήσεις γίνουν στον τομέα θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης και κοινωνικού διαλόγου και οι κοινωνικοί εταίροι θα αποτελούν μέρος αυτών των αποφάσεων.

Συναφώς, αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία για τη λειτουργία και την εποπτεία των επαγγελματικών συνταξιοδοτικών ταμείων δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2017 και τα κράτη μέλη έχουν περιθώριο δύο ετών για να την μεταφέρουν στο εθνικό δίκαιο. Σύντομα θα αρχίσει η ετοιμασία των σχετικών νομοσχεδίων και εκτιμούμε πως η εφαρμογή της εν λόγω Οδηγίας θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές σε διάφορα επίπεδα στην λειτουργία και εποπτεία των επαγγελματικών συνταξιοδοτικών ταμείων.

Κυρίες και κύριοι,

Το Ταμείο Προνοίας Υπαλλήλων Ξενοδοχειακής Βιομηχανίας συνιστά ένα από τα μεγαλύτερα Ταμεία Προνοίας που λειτουργούν σήμερα στην Κύπρο και τα μέλη του αριθμούν μερικές χιλιάδες.

Από την ίδρυσή του, εδώ και 50 χρόνια, παρέχει ωφελήματα και αποτελεί στήριγμα προς τους εργαζομένους στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. Οι εκάστοτε Διαχειριστικές Επιτροπές του Ταμείου, καθώς και η Διεύθυνση και το προσωπικό του επιτελούν αξιόλογο έργο όλα αυτά τα χρόνια με σκοπό τη διασφάλιση των συμφερόντων των μελών του Ταμείου.

Τα τελευταία χρόνια ο κλάδος της ξενοδοχειακής βιομηχανίας έχει ξεπεράσει τις μεγαλύτερες επιπτώσεις που υπέστη από την οικονομική κρίση.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση είδαμε τις περσινές επιδόσεις στον τομέα της τουριστικής βιομηχανίας και ευελπιστώ ότι και η φετινή χρονιά θα είναι στα ίδια ή και καλύτερα επίπεδα από πέρσι.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να τονίσω ότι η Κυβέρνηση, αλλά και το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, εργάζεται στοχοπροσηλωμένα ούτως ώστε όχι μόνο να μετριαστούν στο ελάχιστο οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που πέρασε ο τόπος μας τα τελευταία χρόνια, αλλά και να θεμελιωθούν οι βάσεις για μια υγιή και βιώσιμη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη προς όφελος των εργαζομένων και των συμπολιτών μας γενικότερα.

Ένα παράδειγμα αυτής της προσπάθειας αποτελούν και οι Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου το 2017 αναφορικά με το σχέδιο αναπλήρωσης σε ποσοστό 75% των μελών των ταμείων προνοίας που είχαν υποστεί ζημιά από την απομείωση καταθέσεων το 2013.

Φίλες και Φίλοι,

Προτού ολοκληρώσω, θα ήταν παράλειψη μου να μην τονίσω τη μεγάλη προσπάθεια, η οποία καταβάλλεται τα τελευταία χρόνια για αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε τον τρέχοντα μήνα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, η Κύπρος κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση ανεργίας σε ετήσια βάση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ από 12,3% τον Μάρτιο 2017 σε 9,1% τον Μάρτιο 2018.

Οι πιο πάνω εξελίξεις σε καμιά περίπτωση δεν οδηγούν σε εφησυχασμό. Αντίθετα, η Κυβέρνηση εντατικοποιεί τις προσπάθειες της για την περαιτέρω μείωση της ανεργίας η οποία θα επενεργήσει θετικά και στην οικονομική βιωσιμότητα του Ταμείου.

Φίλες και Φίλοι,

Θα ήθελα να εκφράσω τη βεβαιότητα, ότι η σημερινή Γενική Συνέλευσή σας θα λάβει τις αποφάσεις εκείνες που θα επιτρέψουν στο Ταμείο να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις όποιες προκλήσεις παρουσιάζονται προς το καλώς νοούμενο συμφέρον όλων των μελών του.

Κλείνοντας, εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης σας.

Σημ.: Toν Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκπροσώπησε η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Ζέτα Αιμιλιανίδου.

(ΜΠ/ΑΧ/ΑΜ/ΣΧ)