Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-04-2021 12:03

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Κυπριακό

Οι θέσεις της πλευράς μας είναι ξεκάθαρες είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης αναφερόμενος στο Κυπριακό, προσθέτοντας ότι αν η Τουρκία προσέλθει στην άτυπη διάσκεψη για την Κύπρο με απόφαση να βρεθεί μια λύση που θα προστατεύει το σύνολο των κατοίκων της Κύπρου και που δεν θα παραγνωρίζει τις ανησυχίες και των Ελληνοκυπρίων, τότε μπορεί να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την επίσκεψη του στα Γραφεία του ΟΑΥ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο έτυχε ενημέρωσης από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την Πρόεδρο της Κομισιόν για τη συνάντηση τους με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, είπε «όχι ακόμα, αλλά αυτό που είχαμε πει κατά την τελευταία συνομιλία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι πως θα τύχουμε ενημέρωσης εντός των ημερών».

Ερωτηθείς τι θα θέσει ενώπιον της Υφυπουργού Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου αρμόδια για θέματα Ευρωπαϊκής Γειτονίας και Αμερικής με την οποία θα έχει συνάντηση αργότερα σήμερα, ο Πρόεδρος είπε ότι θα θέσει «τις ξεκάθαρες θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, όπως τέθηκαν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και προς κάθε συνομιλητή, δηλαδή ότι η λύση παραμένει εκείνη που εισηγούνται τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, οι ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, αλλά και οι παράμετροι του  Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με βάση και την ανακοίνωση της 25ης Νοεμβρίου 2019 όταν είχαν συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών υπό την αιγίδα του, και τον κ. Ακκιντζί».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό κα Τζέιν Χολ Λουτ φαίνεται να έχει χαμηλές προσδοκίες από την άτυπη διάσκεψη, στη Γενεύη, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι δεν επιθυμεί να σχολιάσει, και πρόσθεσε ότι οι προσδοκίες εξαρτώνται από την πολιτική βούληση της Τουρκίας. «Εάν έρθει με απόφαση να βρεθεί μια λύση που θα προστατεύει το σύνολο των κατοίκων της Κύπρου, που δεν θα παραγνωρίζει τις ανησυχίες και των Ελληνοκυπρίων, δεν βλέπω τι θα είναι το πρόβλημα για να εξευρεθεί λύση».

Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις από πλευράς αντιπολίτευσης εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας, αλλά και ενόψει της άτυπης διάσκεψης για την Κύπρο και κατά πόσο αυτό επηρεάζει με οιονδήποτε τρόπο το θέμα της άτυπης διάσκεψης, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν επηρεάζει ποσώς και δεν αφορά προεδρικές εκλογές, αφορά βουλευτικές εκλογές. Δεν είμαι εμπλεκόμενος στις βουλευτικές εκλογές και δεν έχω πρόθεση να εμπλακώ. Έχουμε δημοκρατία, το κάθε πολιτικό κόμμα, η κάθε πολιτική δύναμη μπορεί ελεύθερα να εκφράζεται.

Αυτό που είναι επιθυμία μου είναι απλούστατα να τηρούνται χαμηλοί τόνοι, να παύσουν κάποιοι να μου ζητούν να διαπραγματευτούμε από αέρος. Δεν είναι μεταξύ μας που θα διαπραγματευτούμε. Είναι με την τουρκική πλευρά.

Οι δικές μου θέσεις είναι σαφέστατες, ξεκάθαρες, τις έχω διατυπώσει στο Εθνικό Συμβούλιο και συνεπώς, δεν είναι ανάγκη κάθε τόσο να καλούμε να πω δημόσια τι είναι αυτό που θα διεκδικήσω. Αυτό δεν έχω πρόβλημα να το πω. Αλλά εκείνο που ενοχλεί είναι τι πρέπει να αποδεχθώ. Αυτό θεωρώ ότι υπερβαίνει κάπως αυτό που θα ανέμενε κανείς, ιδιαίτερα όταν κάποιος πάει σε διαπραγματεύσεις. Κανένας δεν αποδέχεται χωρίς να πάρει». 

(ΡΜ/ΜΓ/ΣΧ)