Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-04-2021 12:12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε τα Γραφεία του ΟΑΥ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης επισκέφθηκε σήμερα τα Κεντρικά Γραφεία του ΟΑΥ με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την επίσκεψη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «θεώρησα ότι πέραν από τους ήρωες της πρώτης γραμμής, υπάρχουν και εκείνοι που συνέβαλαν στο να κτίσουμε μαζί την επαναστατική μεταρρύθμιση με την εισαγωγή του ΓεΣΥ.

Έτσι έκρινα ότι θα έπρεπε να είμαι παρών σήμερα στους συνεργάτες μας που συνέβαλαν ώστε μόλις σε δύο χρόνια να λειτουργεί ένα πλήρες σύστημα, χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ακόμα προβλήματα.

Αλλά αν αναλογιστεί κανείς το σύντομο του χρόνου, τις αμφισβητήσεις που έτυχε το σχέδιο, των δυσκολιών που αντιμετώπιζαν, θεώρησα ότι θα έπρεπε να ήμουν εδώ για να εκφράσω τις ευχαριστίες της πολιτείας για αυτό που κατόρθωσε να προσφέρει στον κυπριακό λαό που το ανέμενε εδώ και δεκαετίες».

Ερωτηθείς αν ανησυχεί η επιδημιολογική εικόνα με την αύξηση των κρουσμάτων και αν θα ληφθούν κάποια μέτρα, ο Πρόεδρος είπε ότι «όσον αφορά τα θέματα της επιδημιολογικής εικόνας είχα και πάλι συμβολικά, συνάντηση με την επιδημιολογική ομάδα σήμερα, προς την οποία εξέφρασα την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες μας διότι χάρη στις δικές τους συμβουλές και την επιστημογνωμοσύνη, ήταν και οι πολιτικές που χαράσσονταν ώστε με επιτυχία να αντιμετωπίσουμε μέχρι στιγμής τα κύματα της πανδημίας.

Επί του παρόντος δεν εκφράζονται τόσο έντονες ανησυχίες από πλευράς επιδημιολόγων χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα παρακολουθούμε επί ημερησίας βάσεως την επιδημιολογική κατάσταση. Συνεπώς, θα εξαρτηθεί από τις επόμενες των ημερών γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει είναι  να βλέπουμε ότι υπάρχει μια τουλάχιστον σταθερότητα όσον αφορά τις εισαγωγές, ώστε να μπορεί να σταθεί το σύστημα υγείας.

Βεβαίως υπάρχει η ανάγκη να προστατεύσουμε τις ζωές, αλλά να μην παραγνωρίσουμε και την κόπωση των πολιτών  και την ανάγκη, που είναι το τρίτο στη σειρά, η οικονομία να συνεχίσει να λειτουργεί. Επομένως, δεν υπάρχει αυτή την ώρα οποιοσδήποτε σχεδιασμός είτε  αυστηροποίησης είτε χαλάρωσης.

Έχουν ληφθεί αποφάσεις, θα ξανασυνέλθει το Υπουργικό Συμβούλιο στις 24 του μηνός για να αποφασιστούν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Και ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση και τις επιστημονικές συστάσεις θα είναι ανάλογες και οι αποφάσεις».

Κληθείς να σχολιάσει τις ανησυχίες για το εμβόλιο της AstraZeneca, ο Πρόεδρος είπε ότι «αντιλαμβάνομαι ότι ευλόγως ανησυχούν οι πολίτες, όμως τα μέχρι στιγμής δεδομένα λένε ότι αυτοί που μπορεί να υποστούν κάποιες παρενέργειες είναι ένας στο ένα εκατομμύριο. Δεν υπάρχει φάρμακο, από τα πλέον αθώα, που αν διαβάσει κανείς τις οδηγίες για τις ενδεχόμενες συνέπειες να μη βρει ότι ακόμα και παυσίπονα, κλπ, έχουν τις παρενέργειες τους. Θα αναμένουμε τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και αναλόγως θα ενεργήσουμε».

(ΡΜ/ΕΚ/ΣΧ)