Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-05-2018 14:31

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών για τη νέα κρατική πολιτική που αφορά στις Τ/κ περιουσίες

Ο Υπουργός Εσωτερικών  κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης  απάντησε σήμερα σε ερωτήσεις, στο πλαίσιο της εκπομπής «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος ραδιοφώνου του ΡΙΚ, αναφορικά με τη χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη νέα πολιτική του κράτους που αφορά στις Τ/κ περιουσίες.

Ακολουθεί  το πλήρες κείμενο των ερωτοαπαντήσεων: 

Ερώτηση: Έχει συμβεί σκάνδαλο με τις Τ/κ περιουσίες;

Απάντηση: Χθες το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε μια νέα πολιτική. Τους τελευταίους μήνες δουλέψαμε σκληρά για να χτίσουμε μια νέα σύγχρονη ιστοσελίδα, να δούμε τις ανάγκες του προσωπικού μας και να ορίσουμε τα χρονοδιαγράμματα για να είναι εφικτά. Αυτό που ανακοινώσαμε χθες είναι η εφαρμογή μιας νέας πολιτικής από αυτή την εβδομάδα. Η πρώτη δημοσίευση θα γίνει την Παρασκευή.

Τα δε εξοχικά είναι μια άλλη ιστορία. Το θέμα δεν είναι τα εξοχικά, αλλά οι μόνιμες κατοικίες και τα επαγγελματικά υποστατικά. Είναι ανεπίτρεπτο 44 χρόνια μετά την εισβολή να μην υπάρχει διαφάνεια όσον αφορά στη διάθεση μιας τεράστιας περιουσίας 610 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένων επαγγελματικών υποστατικών, μόνιμων κατοικιών, γεωργικούς/κτηνοτροφικούς κλήρους. Παλαιότερα η διάθεση αυτών των περιουσιών γινόταν με τρόπους που δεν διέπονταν από διαφάνεια. Τώρα όμως θα είναι όλα αναρτημένα, θα γίνονται δημοσιεύσεις και θα γίνονται επιτόπιοι έλεγχοι από την Υπηρεσία και θα υπάρχουν προθεσμίες. Μέχρι σήμερα όλα γίνονταν πίσω από κλειστές πόρτες. Τα τελευταία 4-5 χρόνια έχουν γίνει περίπου 600 ανακτήσεις μη-νόμιμων δικαιούχων για να μπορούν να αιτηθούν δικαιούχοι και να επέλθει ορθολογισμός προς όφελος του προσφυγικού κόσμου. Δεν γίνονται με το πάτημα ενός κουμπιού.

Όσον αφορά στις Τ/κ περιουσίες δεν υπάρχει ούτε το κληρονομικό δικαίωμα. Υπάρχουν μισθώσεις οι οποίες λήγουν, ορισμένοι μπορεί να μην ενδιαφέρονται να τις ανανεώσουν. Κάποιες περιουσίες μπορεί να έχουν κενωθεί. Δεν είναι μόνο το θέμα των παρανόμων. Είναι μια διαδικασία κατά την οποία κενώνονται κάποια υποστατικά και θα πρέπει να διατίθενται.

Δεν λέω ότι αυτό το σύστημα θα λύσει όλα τα προβλήματα. Το θέμα είναι και τεχνικό: Πώς μεταφέρεις όλες τις μισθώσεις που έχουν γίνει και να τις δημοσιοποιήσεις; Στο παρελθόν για κάποιες περιοχές δεν υπήρχε ενδιαφέρον και γίνονταν δημόσιοι πλειστηριασμοί. Στο σύστημα θα μπουν σταδιακά όλοι οι δικαιούχοι ,αλλά αυτό δεν είναι εφικτό από τη μια μέρα στην άλλη.

Όλα θα γίνουν με βάση τη νομοθεσία περί Διαχείρισης Τ/κ Περιουσιών. Ο σκοπός της νομοθεσίας αυτής είναι αφ’ ενός να προστατευτούν οι Τ/κ περιουσίες μέχρι να λυθεί το Κυπριακό, αλλά και αφ’ ετέρου οι περιουσίες να χρησιμοποιηθούν προς όφελος του προσφυγικού κόσμου και με τρόπο ορθολογικό και διαφανή. Υπάρχει και συμβουλευτική επιτροπή για τη διαχείριση των Τ/κ περιουσιών. Οποιαδήποτε περιουσία αφορά στη διάθεση τέτοιων περιουσιών σε μη πρόσφυγες πρέπει να εγκριθεί από αυτή την επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν και όλα τα κόμματα.

Ερώτηση: Με το νέο σύστημα θα γίνεται δικαιότερη κατανομή;

Απάντηση: Υπάρχουν κριτήρια και είναι αρκετά σαφή. Στα κριτήρια τίθενται και οι κοινωνικές ανάγκες του καθενός. Αυτός που θα εξετάσει την αίτηση θα δει ποιός έχει μεγαλύτερη ανάγκη. Εδώ υπάρχει και το υποκειμενικό στοιχείο. Όταν όμως υπάρχει δημοσιοποίηση, όταν υπάρχουν κριτήρια, με αυτή τη διαδικασία θα είναι δύσκολο να παρεισφρήσουν μέσα διότι θα ξέρουμε ότι έγιναν επίσημα τόσες αιτήσεις. Θα υπάρχει λογοδοσία, κάτι που δεν υπήρχε στο παρελθόν ακριβώς λόγω της έλλειψης διαφάνειας.

Με τις αγοραπωλησίες είχαν παρατηρηθεί κάποια φαινόμενα στο παρελθόν. Αυτή τη στιγμή δεν γίνονται τέτοιου είδους αγοραπωλησίες. Υπάρχουν πολύ αυστηρά κριτήρια για το πώς μπορεί κάποιος Τ/κ να εκμεταλλευτεί την περιουσία του και υπάρχει μια σειρά κριτηρίων. Μπορεί στο παρελθόν να γίνονταν παρατυπίες, αλλά αυτή τη στιγμή εφαρμόζεται πολύ αυστηρά η νομοθεσία. Τονίζω ότι για να διατεθούν Τ/κ περιουσίες σε μη-πρόσφυγες θα πρέπει το θέμα να περάσει και από τη συμβουλευτική επιτροπή και όχι μόνο από τον Κηδεμόνα Τ/κ Περιουσιών ούτως ώστε τα πάντα να γίνονται με διαφάνεια και ορθολογισμό. Δημιουργούνται όμως και πάρα πολλές αντιδράσεις καθώς πρέπει οι Τ/κ περιουσίες να διατίθενται μόνο  σε δικαιούχους.

(ΝΝ/ΑΜ)