Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-04-2021 18:41

Διεθνής αεροναυτική άσκηση πραγματοποιήθηκε σε θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου

Αεροναυτική άσκηση με τη συμμετοχή δυνάμεων από Κύπρο, Ελλάδα και Γαλλία και την υποστήριξη της Ιταλίας, πραγματοποιήθηκε σήμερα σε θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου.

Η εν λόγω άσκηση εντάσσεται στο πλαίσιο της δέσμευσης που έχουν αναλάβει τα τέσσερα κράτη για υποστήριξη της ελεύθερης ναυσιπλοΐας σε διεθνή ύδατα, καθώς και για την επίβλεψη τυχόν παρεκκλίσεων αναφορικά με τo σεβασμό στην εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Στην άσκηση, η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετείχε από πλευράς της Εθνικής Φρουράς με το Περιπολικό Ανοικτής Θαλάσσης «ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ» και το ελικόπτερο AW-139, των Διοικήσεων Ναυτικού και Αεροπορίας, αντίστοιχα, από την Αστυνομία με την άκατο «ΘΗΣΕΑΣ» της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας και ελικόπτερο AW-139 της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων. Συμμετείχαν, επίσης, η Γαλλική Φρεγάτα «FS AUVERGNE», με το οργανικό της ελικόπτερο NH90 και η φρεγάτα «ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ» της Ελλάδας.

O συντονισμός της άσκησης έγινε από την Διοίκηση Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς, ενώ στο σενάριο που αφορούσε ερευνά και διάσωση έγινε από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ).

Η αεροναυτική άσκηση, η οποία διεξήχθηκε με πλήρη επιτυχία, εντάσσεται στο πλαίσιο της τετραμερούς πρωτοβουλίας και συνεργασίας (QUAD Initiative and Cooperation) μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας και της Ιταλίας και αποτελεί ακόμη ένα βήμα στην περαιτέρω αναβάθμιση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των κρατών.

(ΕΚ)