Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-05-2018 17:15

Συμμετοχή του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ υπό τη σύνθεση των Υπουργών Εμπορίου

Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης συμμετείχε στη Σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, υπό τη σύνθεση των Υπουργών Εμπορίου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες. Το Συμβούλιο απασχόλησαν σειρά θεμάτων που άπτονται του διεθνούς εμπορίου.

Το Συμβούλιο ενέκρινε συμπεράσματα σχετικά με τη νέα αρχιτεκτονική και μεθοδολογία για τη διαπραγμάτευση και τη σύναψη των εμπορικών συμφωνιών της ΕΕ.  Κατά τη διάρκεια των εργασιών οι Υπουργοί Εμπορίου ενέκριναν, επίσης, τις αποφάσεις για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία για τη σύναψη συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών καθώς και τις αντίστοιχες διαπραγματευτικές εντολές.

Ακολούθως οι ‘28’ συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις μετά την 11η Υπουργική Διάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στο Μπουένος Άιρες και εξέτασαν τις προοπτικές για το μέλλον του ΠΟΕ. Σε παρέμβασή του ο κ. Λακκοτρύπης επεσήμανε ότι η ΕΕ πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο προκειμένου ο ΠΟΕ να διατηρήσει τον κεντρικό του ρόλο στο πολυμερές εμπορικό σύστημα. Παράλληλα, εξέφρασε την υποστήριξη της Κύπρου σε δράσεις και πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην επίλυση των προβλημάτων και στην ενίσχυση της λειτουργικότητας και της αποτελεσματικότητας του οργανισμού.

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις για τις συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών με την Ιαπωνία και τη Σιγκαπούρη, οι οποίες αναμένεται να τεθούν σε ισχύ στις αρχές του 2019, και ενημερώθηκαν για την πορεία των εν εξελίξει εμπορικών διαπραγματεύσεων με το Μεξικό, τις χώρες της Mercosur, τη Χιλή και το Βιετνάμ. Τέλος, κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας, οι Υπουργοί συζήτησαν τις πρόσφατες εξελίξεις στις εμπορικές σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ.

____________

(ΣΧ)