Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-04-2021 19:02

Αναφορά Προέδρου Βουλής των Αντιπροσώπων Δρα Αδάμου Αδάμου κατά την Ολομέλεια, στην επέτειο του πραξικοπήματος των συνταγματαρχών στην Ελλάδα

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Προ ημερησίας διατάξεως θα ήθελα να αναφερθώ στη μαύρη επέτειο της κατάλυσης της δημοκρατίας στην Ελλάδα. Πενήντα τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την αποφράδα εκείνη μέρα, την 21η Απριλίου του 1967, που επεβλήθη στον ελληνικό λαό το ξενοκίνητο δικτατορικό καθεστώς της χούντας. Επτά μαύρα χρόνια διήρκησε το πραξικόπημα των συνταγματαρχών, τα οποία σημαδεύτηκαν με μαζικές συλλήψεις, βασανισμούς, φυλακίσεις, δολοφονίες και εξορίες όσων αντιστάθηκαν, για να προασπιστούν τη δημοκρατία.

Η επιβολή της δικτατορίας αποτέλεσε την απαρχή μεγάλων δεινών, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά δυστυχώς και για το νησί μας. Απότοκο του χουντικού πραξικοπήματος υπήρξαν το προδοτικό πραξικόπημα εναντίον της νόμιμης κυβέρνησης του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και η τουρκική εισβολή στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974. Έκτοτε η Κύπρος εξακολουθεί να βιώνει τις συνέπειες και να πληρώνει το βαρύ κόστος της προδοσίας.

Τιμώντας όλους όσοι αγωνίστηκαν ενάντια στη χούντα και θυσιάστηκαν για τη δημοκρατία και την ελευθερία στην Ελλάδα και στην Κύπρο, σας καλώ σε μονόλεπτη σιγή.

Αιωνία τους η μνήμη.

(ΕΚ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα