Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-04-2021 19:13

Παρέμβαση βουλευτή κ. Στέφανου Στεφάνου στο διεθνές κοινοβουλευτικό συνέδριο «Διεθνείς Προκλήσεις και Απειλές στο Πλαίσιο της Πανδημίας COVID-19: Τρομοκρατία και Βίαιος Εξτρεμισμός»

Ο βουλευτής κ. Στέφανος Στεφάνου, επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου (ΚΣΜ), συμμετείχε σε διεθνές κοινοβουλευτικό συνέδριο, με θέμα «Διεθνείς Προκλήσεις και Απειλές στο Πλαίσιο της Πανδημίας COVID-19: Τρομοκρατία και Βίαιος Εξτρεμισμός». Το συνέδριο συνδιοργάνωναν η ΚΣΜ, η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση των Κρατών - Μελών της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας.

Σε παρέμβασή του όσον αφορά στην αξιολόγηση της τρομοκρατικής απειλής και στις προσπάθειες πρόληψης του βίαιου εξτρεμισμού, ο κ. Στεφάνου τόνισε ότι η τρομοκρατία πλήττει καίρια πανανθρώπινες αρχές και αξίες και αποτελεί απειλή για την ειρήνη, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών και των λαών.

Ο κ. Στεφάνου επεσήμανε ότι η μη αποτελεσματική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, παρά τις σχετικές διακηρύξεις, οφείλεται σε συγκεκριμένους λόγους. Ως πρώτο λόγο, ανέφερε την εργαλειοποίηση της τρομοκρατίας, ως άλλοθι, για τη διενέργεια στρατιωτικών επεμβάσεων και την ανάμειξη στα εσωτερικά των κρατών χάριν γεωπολιτικών σκοπιμοτήτων. Ως ένα ακόμα λόγο, ο κ. Στεφάνου ανέφερε την τροφοδότηση της τρομοκρατίας μέσα από υπόγειες συνεργασίες και τη χρηματοδότηση ακραίων στοιχείων για την ανατροπή νόμιμα εκλελεγμένων κυβερνήσεων, τονίζοντας ότι η τρομοκρατία δεν αντιμετωπίζεται με κρατική τρομοκρατία, αλλά αντίθετα ενισχύεται. Άλλος ένας λόγος, ανέφερε ο κ. Στεφάνου, είναι ότι, σε πολλές περιπτώσεις, οι τρόποι που επιλέγονται για καταπολέμηση της τρομοκρατίας παραβιάζουν τη διεθνή νομιμότητα και τη συλλογική δράση της διεθνούς κοινότητας. Ο κ. Στεφάνου τόνισε, επίσης, ότι ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας δεν έχει καμία προοπτική επιτυχίας, αν η δράση της διεθνούς κοινότητας δεν στραφεί αποφασιστικά στην αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων που την εκτρέφουν, δηλαδή των ανισοτήτων, της φτώχειας και των νέο-αποικιακών πολιτικών και αν δεν κατισχύσει ένα πιο δίκαιο και δημοκρατικό σύστημα διεθνών σχέσεων.

Επισημαίνοντας την περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης συνεπεία της πανδημίας Covid-19, ο κ. Στεφάνου τόνισε την επιτακτική ανάγκη να στηριχθούν οι φτωχότερες χώρες για την αντιμετώπιση των κοινωνικο-οικονομικών συνεπειών της πανδημίας και να διασφαλιστεί η καθολική πρόσβαση στα εμβόλια. Στην αντίθετη περίπτωση, θα επιβαρυνθεί περαιτέρω η υφιστάμενη δυσχερής κατάσταση που αποτελεί το καλύτερο εκκολαπτήριο της τρομοκρατίας, κατέληξε ο κ. Στεφάνου.

(ΕΚ)