Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-04-2021 09:45

Παρέμβαση του βουλευτή Κυριάκου Χατζηγιάννη σε συνέδριο της ΚΣ ΟΑΣΕ με θέμα «Παγκόσμιες προκλήσεις και απειλές συνεπεία της πανδημίας COVID-19»

Ο βουλευτής κ. Κυριάκος Χατζηγιάννης, μέλος της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ), συμμετείχε χθες, 15 Απριλίου 2021, σε διαδικτυακό συνέδριο με θέμα «Παγκόσμιες προκλήσεις και απειλές συνεπεία της πανδημίας COVID-19: Τρομοκρατία και βίαιος εξτρεμισμός». Το συνέδριο συνδιοργάνωσαν η Κ.Σ. ΟΑΣΕ, η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση των κρατών μελών της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου και το Γραφείο Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας του ΟΗΕ.  

Ο κ. Χατζηγιάννης συμμετείχε σε συζήτηση που αφορούσε στην αξιολόγηση της τρομοκρατικής απειλής και στις προσπάθειες για πρόληψη του βίαιου εξτρεμισμού. Επεσήμανε ότι συνεπεία της πανδημίας, έχει αυξηθεί η χρήση του διαδικτύου από τρομοκράτες και βίαιους εξτρεμιστές, για τη διάδοση προπαγάνδας και ρητορικής μίσους, με σκοπό την προώθηση της ριζοσπαστικοποίησης και της στρατολόγησης ακολούθων. Ως εκ τούτου, υπογράμμισε ο κ. Χατζηγιάννης, η συνεργασία με διαδικτυακές πλατφόρμες για την ταχεία αφαίρεση τρομοκρατικού περιεχομένου από το διαδίκτυο, πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα των κρατών.

Ο κ. Χατζηγιάννης εξέφρασε επίσης ανησυχία για το ότι η όξυνση των ανισοτήτων, της φτώχειας και της πείνας λόγω της πανδημίας, εκτρέφουν την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό. Ως βουλευτές, τόνισε ο κ. Χατζηγιάννης, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η οικονομική ανάκαμψη θα είναι όσο το δυνατόν πιο δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς.

Ο Κύπριος βουλευτής προειδοποίησε ότι οι μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων συντείνουν στην καλλιέργεια συνθηκών που ενθαρρύνουν τη ριζοσπαστικοποίηση και τον βίαιο εξτρεμισμό. Στηλίτευσε δε το γεγονός ότι πολύ συχνά, στην περιοχή του ΟΑΣΕ, αντιτρομοκρατικοί νόμοι χρησιμοποιούνται για τη δίωξη πολιτικών αντιπάλων των κυβερνώντων, αντιφρονούντων και επικριτικών δημοσιογράφων. Στηλιτεύοντας επίσης την επιβολή υπερβολικά αυστηρών μέτρων, με πρόσχημα την πανδημία, για τον περιορισμό των πολιτικών ελευθεριών, ο κ. Χατζηγιάννης υπογράμμισε ότι πρέπει τα Κοινοβούλια να συνεχίσουν να ασκούν έλεγχο όσον αφορά την αναγκαιότητα και αναλογικότητα οποιωνδήποτε περιοριστικών μέτρων.

Ο κ. Χατζηγιάννης ανέδειξε, εξάλλου, τη σημασία της προώθησης της εκπαίδευσης και του διαθρησκευτικού διαλόγου για την καλλιέργεια της ανεκτικότητας.

Πρέπει, ανέφερε ο κ. Χατζηγιάννης, τα κράτη να επιτύχουν μια ισορροπημένη προσέγγιση, τόσο σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της πανδημίας, με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, όσο και την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, οι οποίες αποτελούν εκ των βασικών αιτίων της ριζοσπαστικοποίησης και του βίαιου εξτρεμισμού.

(ΜΓ/ΣΧ)