Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-04-2021 13:08

Σοβαρή Υλική Στέρηση: 2020 (Προκαταρτικά) – Δείκτης Σοβαρής Υλικής Στέρησης (SMD) 8,4%

 

Με βάση τα αποτελέσματα της Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης στα Νοικοκυριά 2020, το προκαταρτικό ποσοστό του πληθυσμού με Σοβαρή Υλική Στέρηση μειώθηκε στο 8,4% σε σχέση με 9,1% και 10,2% που είχε φτάσει το 2019 και 2018 αντίστοιχα.

 

Το 2020, ο δείκτης φαίνεται να συνεχίζει τη φθίνουσα τάση που ήδη παρουσίαζε τα τελευταία χρόνια μετά και το 2013 όπου είχε φτάσει στο 16,1%, το ψηλότερο ποσοστό που είχαμε μέχρι σήμερα στην Κύπρο.

Μεθοδολογικές Πληροφορίες

Ταυτότητα της έρευνας

Η έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών (EU-SILC) διεξάγεται με βάση τον Κανονισμό (ΕΚ) αρ.1177/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και χρησιμοποιείται από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (EUROSTAT) ως η κύρια πηγή συγκριτικών στοιχείων μεταξύ των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σε θέματα που αφορούν στη φτώχια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Σκοπός της έρευνας είναι η διερεύνηση ορισμένων κοινωνικο-οικονομικών μεγεθών που επηρεάζουν τις συνθήκες διαβίωσης του πληθυσμού, ο καταρτισμός συστηματικών στατιστικών σχετικά με τις εισοδηματικές ανισότητες, τις ανισότητες στις συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών, τη φτώχια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, καθώς και ο καταρτισμός διαρθρωτικών δεικτών κοινωνικής συνοχής.

Κάλυψη και συλλογή στοιχείων

Η έρευνα που διενεργήθηκε το 2020, με οικονομικό έτος αναφοράς το 2019, κάλυψε δείγμα 4.192 νοικοκυριών σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου, στις αγροτικές και αστικές περιοχές.

Η έρευνα διεξάγεται από το 2005 πάνω σε ετήσια βάση με εναλλασσόμενο δείγμα νοικοκυριών και αποτελείται από δύο μέρη (συνιστώσες), τη συγχρονική (cross-sectional) και τη διαχρονική (longitudinal) συνιστώσα. Η συγχρονική συνιστώσα της έρευνας αναφέρεται σε μια δεδομένη χρονική στιγμή ή περίοδο, ενώ η διαχρονική αναφέρεται στις αλλαγές που παρουσιάζονται σε ατομικό επίπεδο σε χρονικό διάστημα τριών ή τεσσάρων χρόνων.

Η συλλογή των στοιχείων έγινε με προσωπικές και τηλεφωνικές συνεντεύξεις στα νοικοκυριά με τη χρήση ηλεκτρονικών ερωτηματολογίων.

Ορισμοί

Σοβαρή υλική στέρηση (SMD): Με τον όρο σοβαρή υλική στέρηση εννοούμε τον πληθυσμό  που στερείται λόγω οικονομικών δυσκολιών τουλάχιστο τέσσερα από τα ακόλουθα αγαθά και υπηρεσίες:

  1. καθυστέρηση στην αποπληρωμή πάγιων λογαριασμών (ρεύμα, νερό κ.λπ.), ενοίκιο ή δόσεις δανείων κύριας κατοικίας ή δόσεις άλλων δανείων,
  2. οικονομική αδυναμία για πληρωμή μιας εβδομάδας διακοπών,
  3. οικονομική αδυναμία στην αντιμετώπιση έκτακτων αλλά αναγκαίων δαπανών,
  4. οικονομική αδυναμία για ικανοποιητική θέρμανση,
  5. οικονομική αδυναμία για διατροφή που να περιλαμβάνει κάθε δεύτερη μέρα κοτόπουλο, κρέας, ψάρι ή λαχανικά ίσης αξίας,
  6. οικονομική αδυναμία να διαθέτουν αυτοκίνητο,
  7. οικονομική αδυναμία να διαθέτουν τηλέφωνο,
  8. οικονομική αδυναμία να διαθέτουν έγχρωμη τηλεόραση,
  9. οικονομική αδυναμία να διαθέτουν πλυντήριο ρούχων.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Ιστότοπος Στατιστικής Υπηρεσίας, υπόθεμα Συνθήκες Διαβίωσης και Κοινωνική Προστασία

Επικοινωνία

Δήμητρα Κώστα: Τηλ:+35722605112, Ηλ. Ταχ.: dcosta@cystat.mof.gov.cy

Χαράλαμπος Χαραλάμπους: Τηλ:+35722602241, Ηλ. Ταχ.: chcharalambous@cystat.mof.gov.cy

 

(IK/ΕΧΡ)