Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-04-2021 15:39

Δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη μετά το πέρας της Συνάντησής του με τους Υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας, Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Είναι με ακόμη μεγαλύτερη χαρά και τιμή που σας καλωσορίζω σήμερα στην Κύπρο, δεδομένου ότι η Συνάντησή μας πραγματοποιείται στη γενέτειρά μου και την πόλη όπου μεγάλωσα, την Πάφο. Ένα ξεχωριστό μέρος για εμένα που η φιλοξενία στενών φίλων σήμερα το κάνει ακόμη πιο ξεχωριστό.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η παρουσία σας, η Συνάντησή μας, έχοντας στο βάθος αυτό το όμορφο τοπίο της Μεσογείου Θάλασσας, έχει συμβολική σημασία. Καθαυτή η πραγματοποίηση μιας διευρυμένης Συνάντησης ανάμεσα σε ομονοούντα κράτη της ευρύτερης περιοχής, η οποία λαμβάνει χώρα μετά την υπογραφή των Συμφωνιών Εξομάλυνσης μεταξύ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Ισραήλ, στέλνει ένα σαφές μήνυμα. Σηματοδοτεί το ξεκίνημα μιας νέας εποχής, στην οποία  οι χώρες μας και οι υπόλοιπες χώρες της περιοχής εισέρχονται με γνώμονα ένα κοινό όραμα: την σταθερότητα, ευημερία και ειρήνη μέσω στενής συνεργασίας στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τον Κόλπο.

Αυτό είναι το μονοπάτι που τα κράτη της περιοχής έχουμε χαράξει από κοινού, βήμα με βήμα τα τελευταία χρόνια, και σε αυτό το μονοπάτι  θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε μαζί. Οι συναντήσεις μας αποδεικνύουν τη δέσμευσή μας να προωθήσουμε τον ειλικρινή διάλογο και την αλληλοκατανόηση και μας δίνουν την ευκαιρία να διαβουλευόμαστε και να καθορίζουμε κοινές προσεγγίσεις, και κοινά μηνύματα προς τα έξω.

Μια περιφερειακή συνεργασία που εξελίσσεται και γίνεται ολοένα και ισχυρότερη στην περιοχή μας δημιουργεί ένα νέο αφήγημα που προκαλεί ρωγμές στα τείχη και αίρει τους περιορισμούς που ανυψώνει το παγιωμένο αφήγημα, το οποίο θέλει τη γειτονιά μας να είναι μια περιοχή χάους, συγκρούσεων και κρίσεων.

Το νέο αφήγημα είναι μια ριζικά διαφορετική ιστορία και γράφτηκε από ομονοούντα κράτη, με μια αποκλειστικά θετική ατζέντα, που δεν στρέφονται εναντίον κανενός άλλου κράτους, είναι ανοιχτά στο ενδεχόμενο να συμπεριλάβουν και άλλα κράτη στους σχηματισμούς τους, χωρίς αποκλεισμούς, και ενώνουν τις δυνάμεις τους για να προωθήσουν το κοινό όραμα της συνεργασίας, της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας.

Η περιφερειακή συνεργασία παράγει απτά αποτελέσματα σε διάφορους τομείς από την ενέργεια, την  άμυνα, την ασφάλεια, την επιστήμη και την καινοτομία, το περιβάλλον και την εκπαίδευση. Το αποκορύφωμα αυτού του περιφερειακού κύματος συνεργασίας και συνέργειας είναι οι ιστορικές συμφωνίες που επιτεύχθηκαν για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και ΗΑΕ. Συγχαίρουμε το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καθώς και τα υπόλοιπα κράτη που συνέβαλαν σε αυτή την ιστορική εξέλιξη που εγκαινιάζει ένα νέο κεφάλαιο στη δική μας γωνιά του κόσμου.

Η μοίρα αυτής της περιοχής δεν μπορεί να αφεθεί στα χέρια χωρών εκτός της περιοχής. Αντιθέτως, θα πρέπει να  καθοριστεί και θα καθοριστεί από τις ίδιες τις χώρες μας. Καθώς η συνεργασία ενισχύεται περαιτέρω, βλέπουμε να ανοίγει ο δρόμος για την εδραίωση αυτής της εταιρικής σχέσης και τη θεσμοθέτησή της σε ένα περιφερειακό φόρουμ συνεργασίας και σταθερότητας.

Επιτρέψτε μου να διασαφηνίσω το εξής: αυτός ο δρόμος είναι ανοιχτός για να τον ακολουθήσουν όλες οι χώρες της περιοχής με τη συμμετοχή τους. Για την ακρίβεια, αυτή είναι η προσδοκία μας. Μόνη προϋπόθεση είναι ο σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας, ο σεβασμός της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών και η τήρηση των θεμελιωδών κανόνων του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών.

Επομένως, το μήνυμά μας σήμερα, καθώς η περιοχή μας και ολόκληρος ο κόσμος αντιμετωπίζουν αυτήν την άνευ προηγουμένου κρίση που έχει προκαλέσει η επιδημία, είναι ότι τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μόνο μέσω του διαλόγου, τηρώντας  τους κανόνες στη βάση των οποίων θεμελιώνεται το διεθνές σύστημα, και με σεβασμό προς το διεθνές και το πολυμερές Δίκαιο.

Η παρεμβατικότητα, η επιθετικότητα, οι προκλήσεις και ο αναθεωρητισμός, η υιοθέτηση μιας επεκτατικής ατζέντας καθώς και η προστασία και η προώθηση του εξτρεμισμού, αντιβαίνουν το διεθνές δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και δεν πρέπει να έχουν θέση στις διεθνείς σχέσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, με τους αγαπητούς μου φίλους Νίκο, Gabi και Anwar, συζητήσαμε εκτενώς για την κατάσταση στη Λιβύη, τη Συρία, την Υεμένη, το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, την κατάσταση στο Αφγανιστάν, καθώς και τις δευτερογενείς εξελίξεις που απορρέουν από την περιοχή της Μέσης Ανατολής στην Αφρική.

Συζητήσαμε, επίσης, για τομεακή συνεργασία και υλοποίηση συγκεκριμένων έργων που δεσμευόμαστε να προωθήσουμε, από την ενέργεια έως τη συνεργασία για την προστασία των αμάχων, τη γενετική και τη μοριακή ιατρική, την εκπαίδευση, και την ενίσχυση των επαφών μεταξύ των λαών μας. 

Όσον αφορά την ενέργεια, συμφωνούμε ότι το να ξεκλειδώσουμε το ενεργειακό δυναμικό της περιοχής σε όλο του το φάσμα ενισχύοντας τη βιώσιμη, αποδοτική και φιλική προς το περιβάλλον ανάπτυξη φυσικού αερίου πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα.

Επιπλέον, η πανδημία καθιστά τη συνεργασία μας στον τομέα της πολιτικής προστασίας όλο και πιο σημαντική και συζητήσαμε συγκεκριμένους τρόπους συνεργασίας για την πρόληψη, τον μετριασμό, και την αντιμετώπιση των συνεπειών.

Το ξέσπασμα της πανδημίας ανέδειξε, επίσης, το γεγονός ότι είναι ζωτικής σημασίας οι κυβερνήσεις να επενδύουμε στην υγεία και την επιστήμη και επομένως διερευνούμε τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας των επιστημονικών μας κοινοτήτων.

Εννοείται ασφαλώς ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών μας ήταν η κρίση που προκάλεσε η πανδημία για όλους μας. Είναι με ικανοποίηση που διαπιστώνω ότι οι χώρες μας έχουν αποδείξει έμπρακτα την ικανότητά τους να διαχειριστούν την κρίση και να περιορίσουν τις επιπτώσεις της στις οικονομίες και τις κοινωνίες μας. Αυτό είναι σημαντικό όταν εξετάζουμε το ζήτημα του τουρισμού. Συζητήσαμε, επομένως, τρόπους να αποκομίσουμε οφέλη κατά την ερχόμενη τουριστική περίοδο, δεδομένης της γεωγραφικής μας εγγύτητας.

Είχα, επίσης, την ευκαιρία να ενημερώσω τους αγαπητούς μου συναδέλφους για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το Κυπριακό. Μεταβαίνουμε στη Γενεύη στα τέλη του μήνα, δεσμευμένοι σταθερά να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για την επανένωση της Κύπρου σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, που να συνάδει πλήρως με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το διεθνές και το κοινοτικό δίκαιο. Εμείς και η διεθνής κοινότητα αναμένουμε την ίδια στάση και από όλους τους άλλους δρώντες. Όλοι συμφωνήσαμε ότι η επανενωμένη Κύπρος πρέπει να είναι ένα λειτουργικό, βιώσιμο, κυρίαρχο κράτος, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις και αναχρονιστικά συστήματα που δεν έχουν θέση στον 21ο αιώνα.

Αγαπητοί συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι,

Ένας άνεμος αλλαγής φυσά από τη Μεσόγειο προς την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο. Η Κύπρος, από τα προϊστορικά χρόνια έως σήμερα, αγκαλιάζει τη μοίρα της ως γέφυρα μεταξύ της Μέσης Ανατολής, της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας και είμαστε πεπεισμένοι ότι η γεωγραφική μας θέση, οι άριστες σχέσεις μας με τις γειτονικές μας χώρες είναι μια ευλογία. Το μέλλον αυτής της περιοχής είναι η συνεργασία, όχι οι συγκρούσεις, είναι η ευημερία, η ειρήνη και η σταθερότητα. Θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε σε αυτό το μονοπάτι που επιλέξαμε με χώρες που συμμερίζονται την ίδια προσέγγιση  και η προσδοκία μας είναι ότι η συνεργασία θα συνεχίσει να ανθίζει, ανάμεσα σε όλες τις χώρες της περιοχής.

Σας ευχαριστώ και σας καλωσορίζω για άλλη μια φορά στην Πάφο.

Για το βίντεο της συνάντησης πατήστε εδώ.

ΜΧ/ΕΧ/ΣΧ