Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-05-2018 08:17

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην τελετή απονομής των Βραβείων Επιχειρηματικού Ήθους του ΚΕΒΕ και του Κυπριακού Φόρουμ Ακεραιότητας, χθες

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) και του Κυπριακού Φόρουμ Ακεραιότητας να παραστώ και να χαιρετίσω αυτή την πρωτοποριακή, νέα πρωτοβουλία του ΚΕΒΕ, ώστε να αναγνωρίζεται και να επιβραβεύεται το επιχειρηματικό ήθος.

Δεν έχω καμία αμφιβολία πως, παρά το ότι φέτος είναι η πρώτη χρονιά, αυτός θα είναι ένας από τους καθιερωμένους εξαίρετους θεσμούς που έχει εισαγάγει το ΚΕΒΕ στη δημόσια ζωή και στην επιχειρηματική ζωή.

Η αποψινή βράβευση αναμφίβολα επιβεβαιώνει τον πρωτοποριακό ρόλο  του ΚΕΒΕ και του Κυπριακού Φόρουμ Ακεραιότητας, όχι μόνο στο επιχειρείν με την καθιερωμένη – και ενίοτε παρεξηγημένη – έννοια της επιδίωξης του κέρδους, αλλά του επιχειρείν, με κανόνες που αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στη διαφάνεια, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την ενίσχυση της υπευθυνότητας.

Στο πλαίσιο αυτό συγχαίρω όλους όσοι είχαν την πρωτοβουλία και βεβαίως, τους νικητές του διαγωνισμού. Την Νέμιτσας Ltd.,  την Royal Crown Insurance Ltd., την Deloitte Ltd. και την Τσιμεντοποιία Βασιλικού, που απέδειξαν πως η προσωπική και  επιχειρηματική επιτυχία μπορούν να ταυτιστούν με την κοινωνική ευαισθησία. Όπως συγχαίρω και όσους συμμετείχαν στον διαγωνισμό. Είμαι βέβαιος πως τα βραβεία που απονέμουμε απόψε για πρώτη φορά, θα καταστούν θεσμός.

Η αντιμετώπιση των δομικών προβλημάτων της οικονομίας μας απαιτεί συνεχή και αδιάλειπτη προσπάθεια.

Κυρίως ,όμως, απαιτεί προσοχή καθώς δεν πρέπει να χαθεί η αξιοπιστία που καταφέραμε με θυσίες όλων, αλλά και πολλούς κόπους. Ομοίως η μεταρρυθμιστική μας δυναμική θα πρέπει όχι μόνο να συνεχιστεί, αλλά και να ενταθεί, περιλαμβάνοντας τομείς όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η δημόσια διοίκηση, η πάταξη της γραφειοκρατίας, κά.

Παραδείγματος χάριν, για μια αδειοδότηση τουριστικού περιπτέρου ή εστιατορίου χρειάζονται συνολικά 32 άδειες. Και μη χειρότερα. Κάποια ώρα πιστεύω ότι πρέπει όλοι συνεργαζόμενοι – και είναι αυτή η προσπάθεια που καταβάλλω με τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου – να πετύχουμε για το καλό όλων, και για την απαίτηση του κυπριακού λαού, επιτέλους, να κάνουμε ένα κράτος που να λειτουργήσει και να πάψει να πάσχει από τις αγκυλώσεις που σήμερα πάσχει. Και δεν έχω αμφιβολία ότι θα έχω τη συνδρομή και όλων όσοι έχουν τον εποπτικό ρόλο κατά της διαφθοράς, όπως είναι ο φίλτατος Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Δηλαδή, αναμένω εισηγήσεις πώς καταργείται η γραφειοκρατία και όχι πώς ενισχύεται η τυπολατρία. Για να είναι αποτελεσματικό το κράτος απαιτείται να μπορεί να λειτουργήσει.

Και μέσα από τις όλες διαδικασίες, μέσα από τους αναχρονισμούς, τους νόμους, τη γραφειοκρατία που παρατηρείται, δυστυχώς, δεν μπορεί να λειτουργήσει και ιδιαιτέρως, δεν μπορεί να λειτουργήσει ο κόσμος που θέλει επιτέλους, ενασκώντας ελεύθερα το δικαίωμά του, να ασχοληθεί με το επιχειρείν. Θα πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία. Η οικονομία, η ευημερία ενός κράτους, βασίζεται στην επιχειρηματική δραστηριότητα και όχι στις δράσεις του κράτους.

Το «κράτος επιχειρηματίας» από πολλού έχει εκπνεύσει, χρεοκόπησε. Όπου υπάρχει σήμερα πρόοδος είναι απλούστατα διότι υπάρχουν εκείνα τα κίνητρα και εκείνοι οι επιχειρηματίες που αναλαμβάνουν το ρίσκο, τις πρωτοβουλίες και βεβαίως την προοπτική του κέρδους, και παρατηρείται ανάπτυξη, πρόοδος, ευημερία.

Όλα αυτά πρέπει να είναι το κυρίαρχο στοιχείο που πρέπει να διακρίνει όλων τις πολιτικές και δεν έχω αμφιβολία πως [θα επιτευχθεί] μέσα από τη συνεργασία – που θα γίνει αυτή –, γιατί δεν έχουμε λόγο να είμαστε ανταγωνιστές με τα κόμματα στη Βουλή.

Είναι η τελευταία μου θητεία, το επαναλαμβάνω, και το λέω διότι όταν θα παραδίδεις το κράτος, εκείνοι που θα διεκδικούν τότε την προεδρία του 2023 θα λένε ότι έχουν συμβάλει στην προκοπή αυτού του κράτους και γνωρίζουν τι είναι εκείνα που πρέπει να προσφέρουν στην κοινωνία, αν θέλουν να τύχουν της εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων. Συνεργαζόμενοι, επιτυγχάνουμε. Αντιπαρατασσόμενοι, το μόνο που προσφέρουμε είναι την απαρέσκεια του κόσμου και αυτά τα οποία παρατηρούμε καθημερινά, τα φαινόμενα της απαξίωσης.

Θέλω να σας βεβαιώσω ότι θα είναι συνεχής η προσπάθεια της Κυβέρνησης να συμβάλει, έτσι ώστε μέσα και από το επιχειρηματικό ήθος να υπάρξουν τέτοιες προϋποθέσεις, για να μπορέσουμε να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά για την πατρίδα μας πρωτίστως και επιτέλους, για τους πολίτες μας, για τους επιχειρηματίες, για τους εργαζόμενους.

Ένα στοιχείο που, χωρίς αμφιβολία, συνηγορεί προς αυτή την κατεύθυνση, είναι και η ειρήνη και η σταθερότητα που πρέπει να επικρατεί σε ένα κράτος.

Ένα θέλω να βεβαιώσω. Έχω  καταστήσει σαφέστατη τη θέση προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, προς κάθε κατεύθυνση: είμαι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να προσέλθω στον διάλογο, με βάση τις παραμέτρους, όπως κατατέθηκαν, όπως διαμορφώθηκαν στις 4 Ιουλίου.

Δεν είμαι διατεθειμένος να αποδεχθώ, έστω και αν ακούγεται η όποια κριτική, όρους που εν τη ουσία αποτελούν παράδοση. Να δεχθώ εκ των προτέρων όρους που θέτει η μια πλευρά, προκειμένου να ικανοποιήσει αποκλειστικά και μόνο τα δικά της «θέλω», παραγνωρίζοντας στοιχειώδη για κάθε κράτος, αρχές. Για παράδειγμα, το θέμα της Ασφάλειας, το θέμα της παρουσίας στρατευμάτων, των επεμβατικών δικαιωμάτων της όποιας χώρας, το θέμα ότι για κάθε απόφαση θα πρέπει να απαιτείται η θετική ψήφος όχι της πλειοψηφούσας, αλλά της μειοψηφούσας κοινότητας.

Έχουμε δεχθεί την πολιτική ισότητα, αλλά δεν πρέπει να υπάρχει αξίωση και για την αριθμητική ισότητα. Και συνεπώς, αυτό που θέλω να σας βεβαιώσω, αλλά και κάνω έκκληση προς τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους είναι ,επιτέλους, ζώντας και βιώνοντας τις πικρίες που και εμείς ζήσαμε και βιώσαμε ως αποτέλεσμα της εισβολής και βιώνουμε ακόμη, διότι αποστερούμεθα περιουσιών. Δεν είμαστε εμείς που αποστερήσαμε από τους Τουρκοκύπριους τις περιουσίες τους. Δεν είμαστε εμείς που αρνούμαστε να κατοχυρώσουμε τα δικαιώματα και στον φυσικό πλούτο της πατρίδας μας από τους Τουρκοκύπριους.

Εκείνο που θέλω να κατανοήσουν μέσα από τις δυσκολίες είναι να μην εξυπηρετούν αντί τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, τα συμφέροντα της όποιας τρίτης χώρας. Θα πρέπει να κατανοήσουν πως και εμείς και εκείνοι ή θα ζήσουμε σε ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος που εμείς θα αποφασίζουμε για την τύχη μας ή θα γίνουμε το προτεκτοράτο της οποιασδήποτε τρίτης χώρας, εξυπηρετώντας απλώς και μόνο στρατηγικές επιδιώξεις του οποιουδήποτε έχει οράματα για να αναπτύξει αυτοκρατορίες του παρελθόντος.

Σπανίως αναφέρομαι – και αποφεύγω εσκεμμένα να αναφέρομαι – για να μην υπάρχει αντιπαράθεση πρωτίστως μεταξύ μας, αλλά και με τους Τουρκοκύπριους. Θέλω να επικρατεί ένα κλίμα συνεννόησης, όμως νιώθω πολλές φορές την ανάγκη ότι πρέπει επιτέλους κάποιες αλήθειες να λέγονται και να μπαίνουν τα πράγματα στη θέση τους.

Θέλω θερμά να συγχαρώ τις εταιρείες που επιβραβεύονται, να συγχαρώ για τις πρωτοβουλίες την Επιτροπή και να ευχηθώ να γίνει θεσμός και το ήθος να επικρατεί όχι μόνο στο επιχειρείν ,αλλά και στην πολιτική ζωή, την οποία εκπροσωπώ και εκφράζω.

(ΡΜ/ΜΛ)