Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-04-2021 17:15

Με συναντήσεις στην Επαρχία Λευκωσίας συνέχισε την περιοδεία του ο Υπ. Γεωργίας

Μίλησε με αγρότες, ξεναγήθηκε στις μονάδες τους και διαμόρφωσε εικόνα της κατάστασης

Με επισκέψεις σε κοινότητες, γεωργικές επιχειρήσεις και κτηνοτροφικές μονάδες της δυτικής Λευκωσίας και της περιοχής της Σολιάς, συνέχισε σήμερα την περιοδεία που πραγματοποιεί σε όλη την Κύπρο, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστας Καδής. «Κατά τις συναντήσεις αυτές λαμβάνεται ουσιαστική ανατροφοδότηση για τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν τον αγροτικό μας κόσμο» ανέφερε ο κ. Καδής, ευχαριστώντας παράλληλα τους εκπροσώπους του αγροτικού κινήματος που τον συνοδεύουν στις περιοδείες του και έχουν την ευκαιρία μαζί να συζητήσουν με τους αγρότες τα προβλήματα που τους απασχολούν.

Αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε στην περιοχή της Δυτικής Λευκωσίας, ο Υπουργός ανέφερε ότι οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στο θέμα του νερού και του κόστους άντλησής του, αφού οι περιοχές αυτές δεν μπορούν να προμηθεύονται νερό απευθείας από κυβερνητικά υδατικά έργα.  Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε: «Παρουσιάσαμε το μέτρο που ανακοινώθηκε προχθές από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις περιοχές αυτές, έτσι ώστε να μπορούν να αξιοποιούν την ηλιακή ενέργεια για άντληση νερού από μεγάλα βάθη, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό το κόστος της άντλησης». 

Για τις συναντήσεις που είχε ο κ. Καδής με κτηνοτρόφους σε κτηνοτροφική μονάδα στην Ευρύχου και σε μονάδες στην κτηνοτροφική περιοχή Κοκκινοτριμιθιάς, σημείωσε πως συζητήθηκαν οι προοπτικές που δημιουργούνται και οι προκλήσεις που αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι κτηνοτρόφοι ενόψει της κατοχύρωσης του χαλλουμιού. «Οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και σήμερα συζητήσαμε ακριβώς αυτό το θέμα, πώς δηλαδή θα γίνει αυτή η προσαρμογή», ανέφερε ο κ. Καδής.  Σύμφωνα με τον Υπουργό, οι κτηνοτρόφοι ήταν πολύ ικανοποιημένοι και αισιόδοξοι από τις τελευταίες εξελίξεις για το χαλλούμι. 

Στον Αστρομερίτη, ο Υπουργός επισκέφτηκε το Εργοστάσιο της Νέας ΣΕΒΕΓΕΠ, κάνοντας αναφορά στις δηλώσεις του για μια επιτυχημένη εταιρεία, με μεγάλη συνεισφορά στα αγροτικά δρώμενα του τόπου. «Η Νέα ΣΕΒΕΓΕΠ απορροφά αποτελεσματικά μεγάλο μέρος της παραγωγής, ιδιαίτερα εσπεριδοειδών, και απασχολεί έναν σημαντικό αριθμό ντόπιου προσωπικού», τόνισε ο κ. Καδής. Στον Αστρομερίτη, ο κ. Καδής επισκέφτηκε επίσης συσκευαστήριο πατατών, όπου είχε συνάντηση με τους πατατοπαραγωγούς της περιοχής.

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Γεωργίας συνοδευόμενος από όλες τις αγροτικές οργανώσεις, πραγματοποίησε κατά τον μήνα Απρίλιο επίσκεψη στην Επαρχία Λάρνακας, στην ελεύθερη Αμμόχωστο και στην Επαρχία Πάφου. Ο Υπουργός αναμένεται να ολοκληρώσει την περιοδεία που πραγματοποιεί σε όλη την Κύπρο στις 6 Μαΐου, με επισκέψεις και συναντήσεις στην Επαρχία Λεμεσού.

(ΜΑΚ)