Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-04-2021 11:54

Αναφορά του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων δρα Αδάμου Αδάμου στην επέτειο της Γενοκτονίας του Αρμενικού Έθνους και στην επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς

Θα ήθελα προ ημερησίας διατάξεως να αναφερθώ στην 24η Απριλίου, τραγική επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Νεοτούρκους, η οποία άρχισε το 1915 και στοίχισε τη ζωή σε ενάμισι εκατομμύριο ανθρώπους. Χιλιάδες άλλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας, κακοποιήθηκαν και εξορίστηκαν από τα πάτρια εδάφη, καθώς η ανοχή της διεθνούς κοινότητας επέτρεψε στην Τουρκία να πραγματοποιήσει το φρικτό αυτό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, η οποία εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να διατηρεί αυτή την κυνική και προκλητική στάση απέναντι στο διεθνές δίκαιο και τη νομιμότητα.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, το πρώτο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο που αναγνώρισε την Αρμενική Γενοκτονία, καθόρισε την 24η Απριλίου ως Εθνική Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Αρμενικού Έθνους και έχει εγκρίνει σχετικά ψηφίσματα. Φέτος καταδικάζει για ακόμη μία φορά με τον πιο έντονο τρόπο το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα και εκφράζει τη συμπαράσταση της Κύπρου προς τον λαό της Αρμενίας μέχρι την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων διεθνώς.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ στην επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς, που συμπίπτει φέτος με το Μεγάλο Σάββατο. Η 1η Μαΐου του 1886 αποτελεί ημερομηνία σταθμό όσον αφορά το εργατικό κίνημα και τη διεκδίκηση του οκταώρου και καλύτερων συνθηκών εργασίας όλων των εργαζομένων, καθώς και σύμβολο των αγώνων για κοινωνική δικαιοσύνη και αναγνώριση του ανθρώπινου μόχθου.

Δυστυχώς, η φετινή επέτειος της Εργατικής Πρωτομαγιάς βρίσκει μια μεγάλη μερίδα εργαζόμενων συμπατριωτών μας να πλήττεται οικονομικά, ως αποτέλεσμα της κρίσης που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού. Η λήψη μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας είχε δυσμενείς συνέπειες στην οικονομία και επηρέασε, μεταξύ άλλων, κυρίως τους κλάδους του τουρισμού και της φιλοξενίας, τις τέχνες και τον πολιτισμό, το εμπόριο, τις κατασκευές και τον αθλητισμό.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των εργαζομένων και να διασφαλίσει ότι τόσο οι πληγέντες εργαζόμενοι συμπατριώτες μας όσο και οι επιχειρήσεις μας θα ορθοποδήσουν ξανά.

Τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων, αλλά και όλων όσοι έχασαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματα των εργαζομένων, σας καλώ να τηρήσουμε μονόλεπτη σιγή.

(Τήρηση μονόλεπτης σιγής)

Αιωνία τους η μνήμη!    

(ΜΓ/ΕΧΡ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα