Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-04-2021 11:53

Συνάντηση του βουλευτή κ. Γιώργου Λιλλήκα με τον Πρέσβη της Λιθουανίας

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Γιώργος Λιλλήκας είχε, χθες το απόγευμα, συνάντηση με τον Πρέσβη της Λιθουανίας στην Κύπρο (με έδρα την Αθήνα) Δρα Rolandas Kačinskas.

Αναφερόμενος στην επικείμενη άτυπη πενταμερή Διάσκεψη για την Κύπρο, ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε απογοήτευση για τις διχοτομικές θέσεις που προβάλλει η τουρκική πλευρά, οι οποίες, τόνισε, υπονομεύουν τις προοπτικές εξεύρεσης δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, σύμφωνα με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο και τα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ. Σημειώθηκε δε εκατέρωθεν ο σημαντικός ρόλος που η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει στο πλαίσιο αυτό, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι συνομιλίες θα διέπονται από τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.  

Κατά τη συνάντηση υπογραμμίστηκε η κοινή βούληση για περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Λιθουανίας και των Κοινοβουλίων των δύο χωρών, στο διμερές, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Τονίστηκε δε ιδιαίτερα η σημασία της περαιτέρω ενίσχυσης του διακοινοβουλευτικού διαλόγου και της συνεργασίας μέσω αυξημένων ανταλλαγών σε διάφορα επίπεδα.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το ευρωπαϊκό πλαίσιο, σημειώθηκε η ανάγκη να δοθεί περαιτέρω ώθηση στη συνεργασία μεταξύ των μικρών κρατών μελών για την προώθηση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος και για την ενεργή και ουσιαστική συμβολή τους στη διαμόρφωση του μέλλοντος της ΕΕ.

(ΕΚ/ΕΧΡ)