Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-04-2021 14:25

Ομιλία του βουλευτή κ. Γιώργου Λουκαΐδη στην Ολομέλεια της ΚΣΣΕ για την κατάσταση των δημοκρατικών θεσμών στην Τουρκία

Στο πλαίσιο των εργασιών του 2ου μέρους της Συνόδου 2021 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), ο βουλευτής κ. Γιώργος Λουκαΐδης κατέθεσε ομιλία στην Ολομέλεια της Συνέλευσης για την κατάσταση των δημοκρατικών θεσμών στην Τουρκία.

Ο κ. Λουκαΐδης επεσήμανε ότι, παρά τις επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις της ΚΣΣΕ, η Τουρκία συνεχίζει απροκάλυπτα να παραβιάζει τις συμβατικές της υποχρεώσεις, όπως αυτές απορρέουν από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το Συμβούλιο της Ευρώπης, ανέφερε ο κ. Λουκαΐδης, προσβλέπει στον εποικοδομητικό διάλογο με τις τουρκικές αρχές, προκειμένου να επιτευχθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και δεν επιδιώκει την επιβολή οποιουδήποτε μοντέλου, ούτε επιθυμεί να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις κρατών. Οφείλει, ωστόσο, υπογράμμισε ο Κύπριος βουλευτής, να υπενθυμίσει στην Τουρκία ότι η ιδιότητά της, ως κράτος μέλος του Οργανισμού, συνεπάγεται την εκ μέρους της τήρηση των συμβατικών της υποχρεώσεων και τη συμμόρφωσή της με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πρόσφατες εξελίξεις, επεσήμανε ο κ. Λουκαΐδης, όπως η μετατροπή του ναού της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, η αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και η συνεχιζόμενη στοχοποίηση και φυλάκιση χιλιάδων πολιτών, διανοουμένων και αντιφρονούντων για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, καταδεικνύουν την έκταση των παραβιάσεων θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών στη χώρα. Ειδικότερα, ανέφερε, οι ενέργειες εναντίον του Δημοκρατικού κόμματος των Λαών και βουλευτών του είναι απαράδεκτες και δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες.

Ο κ. Λουκαϊδης τόνισε ότι αν δεν υπάρξει πρόοδος μέχρι τον προσεχή Ιούνιο, κρίνεται πλέον επιβεβλημένη η ενεργοποίηση του κοινού μηχανισμού της ΚΣΣΕ και της Επιτροπής Υπουργών για την αντιμετώπιση συστηματικών παραβιάσεων από κράτος μέλος των συμβατικών του υποχρεώσεων. Εξέφρασε επίσης στήριξη και αλληλεγγύη σε όσους αγωνίζονται για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εμβάθυνση της δημοκρατίας στην Τουρκία. Προέτρεψε δε τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει τη δέουσα επιρροή για τη συμμόρφωση της χώρας αυτής με τις και αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης.

 

(ΙΚ/ΣΧ)