Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-04-2021 15:12

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου σε διαδικτυακή συνάντηση με τις οργανώσεις και τα μέλη της Ομοσπονδίας Κυπρίων Διασποράς Αυστραλίας – Νέας Ζηλανδίας

Θα ήθελα πρώτα να χαιρετήσω θερμά όλους τους συμμετέχοντες και μέσω αυτών να απευθύνω επίσης εγκάρδιο και θερμό χαιρετισμό σε όλα τα μέλη των παροικιών μας στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Όπως τόνισα πολλές φορές, και αυτό είναι πεποίθηση όλων μας στην Κύπρο, οι όπου γης απόδημοι μας αποτελούν πάντοτε ένα εκλεκτό κομμάτι του Κυπριακού Ελληνισμού, καθώς είναι οι καλύτεροι πρέσβεις μας στο εξωτερικό και η μεγάλη μας δύναμη που απλόχερα και με ενθουσιασμό ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις του αγώνα μας για εξεύρεση της ποθούμενης από όλους μας λύσης του εθνικού μας θέματος.

Ο ρόλος γενικότερα της διασποράς μας όλα αυτά τα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή αποδείχθηκε αποφασιστικής σημασίας, ενώ συγκινητική είναι παράλληλα και η προσήλωση των αποδήμων μας στη διατήρηση των παραδόσεων και της εθνικής μας ταυτότητας μέσω των διαφόρων εκδηλώσεων και του τρόπου ζωής τους στις χώρες διαμονής τους. Την ίδια ώρα βλέπουμε με θαυμασμό τις επιτυχίες και την πρόοδο που σημειώνουν στις χώρες διαμονής τους. Θερμές και ολόψυχες είναι οι ευχαριστίες μας προς όλους.

Φίλες και φίλοι,

Γνωρίζετε ότι βρισκόμαστε στις παραμονές της πενταμερούς διάσκεψης, όπου επί τάπητος θα τεθούν από δικής μας πλευράς οι προϋποθέσεις για την επίτευξη μιας δίκαιης και λειτουργικής λύσης βασισμένης στις αποφάσεις και τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, και θα ήθελα σχετικά, προτού προχωρήσω στα άλλα θέματα, να εκφράσω την ευχή οι προσπάθειες που καταβάλλει η πλευρά μας να ευοδωθούν επιτέλους προκειμένου η πατρίδα μας να εισέλθει σε μια νέα εποχή, η οποία να υπόσχεται περισσότερα σε όλους τους συμπολίτες μας, μέσα σε συνθήκες, βέβαια, ελευθερίας, ειρήνης, ασφάλειας και κοινής δημιουργίας. 

Δυστυχώς τα μηνύματα από την άλλη πλευρά δεν είναι ελπιδοφόρα, καθώς εκφράζονται και υποστηρίζονται θέσεις που κάθε άλλο παρά προοιωνίζουν τη θετική κατάληξη της νέας πρωτοβουλίας του Γενικού Γραμματέα. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η δική μας πλευρά έχουν προετοιμαστεί ορθά για να αντιμετωπίσουν την όποια εξέλιξη και αναμένουμε με την ελπίδα να ανατραπεί η απαισιόδοξη εικόνα και τα πράγματα να προχωρήσουν θετικά, με την προσδοκία της επίτευξης προόδου στο εθνικό μας ζήτημα.

Την ίδια ώρα, αγαπητές φίλες και φίλοι, δεν θα μπορούσαμε να υποτιμήσουμε τη σημασία της απειλής που διέρχονται όλες οι χώρες συνεπεία της πανδημίας του κορωνοϊού. Χάνονται ζωές αγαπημένων μας προσώπων, άλλαξε κυριολεκτικά η ζωή μας, επηρεάστηκε η οικονομία και η ομαλή εξέλιξη της κοινωνίας μας. Γι’ αυτό και η έκκληση μας προς όλα τα μέλη και τις οργανώσεις που εκπροσωπείτε, είναι να τηρούνται τα μέτρα προφύλαξης από την πανδημία, τόσο για τους σκοπούς της ατομικής προστασίας όσο και για την προστασία των γύρω μας, ιδιαίτερα των δικών μας ανθρώπων. Κάθε μέτρο προφύλαξης είναι σημαντικό. Να μην το υποτιμούμε. Είναι κάτι που το επαναλαμβάνουμε συνεχώς και στην Κύπρο. Εφαρμόζοντας τα μέτρα, περιορίζουμε την επέκταση της πανδημίας και σώζουμε ζωές. Εύχομαι πολύ γρήγορα η θλιβερή αυτή κατάσταση να αλλάξει και όλα πλέον να ακολουθήσουν μια πιο θετική και αισιόδοξη πορεία.

Τα τελευταία χρόνια προχωρήσαμε μαζί στην προώθηση και υλοποίηση σημαντικών ενεργειών και δράσεων στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής που ετοιμάσαμε και η οποία λειτουργεί ως ο επιχειρησιακός μας χάρτης για τους απόδημους. Και αυτό, ως επιβεβαίωση και υπογράμμιση του γεγονότος ότι η Κυβέρνηση και ειδικότερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία έναντι των αποδήμων μας και επιθυμεί τη συνεχή αναβάθμιση και την ενεργότερη εμπλοκή μας στα θέματα που τους αφορούν και μπορούμε μέσω της συνεργασίας μας να προωθήσουμε.

Η συμμετοχή των νεότερων σε τέτοιες πρωτοβουλίες και δράσεις, μας δίνει την ελπίδα ότι μπορούμε να επιτύχουμε πολλά, όσα με κόπους και θυσίες εγκαινίασαν οι προηγούμενες γενιές των αποδήμων μας. Γι’ αυτό και προσδίδουμε ιδιαίτερα σημασία στα ζητήματα που αφορούν τους νέους αποδήμους μας, τόσο με τα προγράμματα για ενθάρρυνση της ανάμειξης τους στα παροικιακά δρώμενα των τόπων διαμονής τους, όσο και με τα προγράμματα  της πιο συχνής επαφής και γνωριμίας τους με την Κύπρο, δίνοντας έμφαση στην εκμάθηση της γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού μας.

Γενικότερα επενδύουμε πολλά στους απανταχού της γης νέους μας και θέτουμε στην προμετωπίδα του ενδιαφέροντος και των δράσεων μας τα θέματα που κατά πρώτο λόγο τους αφορούν. Αυτοί, εξάλλου, αποτελούν το μέλλον της πατρίδας μας και της διασποράς μας.

Σε επίσης διαδικτυακή συνάντηση μας στις 25 Φεβρουαρίου με την ηγεσία της Κυπριακής Διασποράς και Προξένους της Κυπριακής Δημοκρατίας στο εξωτερικό, συζητήσαμε αρκετά θέματα που αντιμετωπίζουν οι απόδημοι μας, όπως και τρόπους αντιμετώπισης τους με τη βοήθεια των Προξένων μας και των αρμόδιων Υπηρεσιών. Είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστική η απόφαση δημιουργίας της «Γραμμής των Κυπρίων της Διασποράς», μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, για την πιο αποτελεσματική εξυπηρέτηση των αναγκών των αποδήμων μας.

Θέματα που προάγουν την αντιμετώπιση και προώθηση των ζητημάτων που αφορούν τους αποδήμους μας στην Αυστραλία, καθώς και την μεταξύ μας γενικότερη συνεργασία, συζητήσαμε και στις δύο τελευταίες επισκέψεις μου στην Αυστραλία, στο πλαίσιο του προγράμματος «Νόστος ΙΙΙ» μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου τον Μάρτιο του 2019, καθώς και αργότερα τον Ιούλιο του ιδίου χρόνου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των μαύρων επετείων, όταν συναντήθηκα με αρκετούς προέδρους τοπικούς οργανώσεων της διασποράς μας.

Πέραν του ενεργού ενδιαφέροντος για την πορεία του εθνικού μας θέματος, καθώς και των θεμάτων της μεταξύ μας συνεργασίας για ενδυνάμωση της γνωριμίας και της επαφής με την ιδιαίτερη πατρίδα, σημειώνω επίσης το ενδιαφέρον που συνάντησα και για μια άλλη σειρά σοβαρών ζητημάτων, όπως του τομέα της οικονομίας και της ενέργειας, αλλά, ακόμη και για το θέμα των αγνοουμένων μας, η επίλυση του οποίου παραμένει πάντα στις σκέψεις και τις προτεραιότητες μας.

Φίλες και φίλοι,

Ευχαριστώ γι’ αυτή την επικοινωνία και εύχομαι σε όλους τα καλύτερα για τη συνέχεια. Πρώτα να είστε υγιείς εσείς και οι οικογένειες σας. 

(ΡΜ/ΜΓ/ΕΧΡ)