Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-04-2021 10:17

Ανακοίνωση του Γραφείου του Επιτρόπου Προεδρίας για την 24η Απριλίου, Ημέρα Μνήμης της Αρμενικής Γενοκτονίας

Ημέρα Μνήμης της Αρμενικής γενοκτονίας η 24η Απριλίου και όλοι κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ στα θύματα του πιο φρικαλέου εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας με ένοχη την Τουρκία. Ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι χριστιανοί σφαγιάστηκαν, εξοντώθηκαν σε τάγματα εργασίας και στρατόπεδα συγκέντρωσης ή ξεψύχησαν από τις κακουχίες σε πορείες θανάτου στην έρημο.

Η Τουρκία συνεχίζει να αρνείται την παραδοχή του εγκλήματος κατά του Αρμενικού λαού, το οποίο αποτέλεσε τον προπομπό και της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας. Ένα έγκλημα διαρκές και προμελετημένο, που υπήρξε επίσης ο προάγγελος των πιο σκοτεινών και αποτρόπαιων σελίδων της ιστορίας του 20ου αιώνα.

Η κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, η κατάσχεση περιουσιών, η βαρβαρότητα και ο τρόμος και ο εξευτελισμός κάθε πτυχής της ανθρώπινης ύπαρξης και αξιοπρέπειας, συνέχισαν να αποτελούν και στα πιο νεότερα χρόνια μέρος των στυγνών μεθόδων των Νεοτούρκων και των Νεοοθωμανών για επικράτηση της απάνθρωπης δικής τους τάξης πραγμάτων. Αυτό το γνωρίζει καλά και η Κύπρος, όπως και η Ελλάδα και άλλες χώρες στην πιο σύγχρονη εποχή, κατά την οποία γινόμαστε μάρτυρες της όλως προκλητικής και παράνομης παραβίασης δικαιωμάτων και πανανθρώπινων αρχών και αξιών από μέρους της τουρκικής ηγεσίας και των οργάνων της. 

Το κυπριακό κοινοβούλιο ήταν το πρώτο σε ολόκληρη την Ευρώπη, το 1975, που αναγνώρισε και καταδίκασε με ψήφισμά του τη Γενοκτονία των Αρμενίων, αποστέλλοντας προς τους απανταχού Αρμενίους μήνυμα εκτίμησης και συμπαράστασης.

Μένοντας συνεπείς στη διαφύλαξη της μνήμης για το φρικτό έγκλημα κατά του φίλου Αρμενικού λαού, επαναλαμβάνουμε και σήμερα το αίτημα για παγκόσμια αναγνώριση και καταδίκη της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Είναι αίτημα ολόκληρου του πολιτισμένου κόσμου που γνωρίζει από τον ρου της ιστορίας πως όταν τέτοια εγκλήματα μένουν ατιμώρητα, οι ένοχοι αποθρασύνονται και συνεχίζουν να αποτελούν απειλή κατά της ανθρωπότητας.

 

ΡΜ/ΕΧ/ΙΚ