Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-04-2021 12:21

Εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης στον αρχαιολογικό χώρο Κισσόνεργα - Μοσφίλια

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης της ανακατασκευασμένης προϊστορικής οικίας που βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο Κισόνεργα-Μοσφίλια, στην Επαρχία Πάφου. 

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου, σε συνεργασία με το Αμερικανικό Αρχαιολογικό Ερευνητικό Κέντρο  (CAARI) και το Κοινοτικό Συμβούλιο Κισσόνεργας, διενήργησαν από κοινού εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης μιας ανακατασκευασμένης πλίνθινης προϊστορικής κυκλικής οικίας, η οποία κτίστηκε για να χρησιμεύσει ως Κέντρο Επισκεπτών του αρχαιολογικού χώρου Κισσόνεργα-Μοσφίλια. Το έργο χρηματοδοτείται από το Shepard Urgent Action Grant της American Society of Overseas Research (ASOR) και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των προσεχών μηνών.

Η οικία κτίστηκε αρχικά το 2010 μέσα στον περιφραγμένο αρχαιολογικό χώρο Κισσόνεργα-Μοσφίλια και για την κατασκευή της χρησιμοποιήθηκαν υλικά και τεχνικές, όμοια με εκείνα της αρχαιότητας. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ετών δημιούργησαν σοβαρές φθορές στην οικία, η οποία χρήζει επειγόντως επισκευών. Το κτίσμα αυτό είναι αναπαράσταση του Κτηρίου 3 του αρχαίου οικισμού, το οποίο χρονολογείται στην Ύστερη Χαλκολιθική περίοδο (2800-2400 π.Χ.). Τα κατάλοιπα του αρχαίου κτηρίου είναι σήμερα ορατά εντός του επισκέψιμου ανεσκαμμένου χώρου. Το κτήριο είναι επίσης γνωστό και ως Οικία των πίθων, αφού στέγαζε έναν μεγάλο αριθμό αποθηκευτικών αγγείων και είναι διεθνώς γνωστό αφού έχει εκτεταμένα συζητηθεί στην αρχαιολογική βιβλιογραφία. Το κτήριο ανασκάφηκε και δημοσιεύθηκε από τον καθηγητή Edgar Peltenburg, του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

Η Οικία των πίθων με διάμετρο 9 μέτρα είναι το μεγαλύτερο οικοδόμημα της Ύστερης Χαλκολιθικής περιόδου που ανασκάφηκε εντός του αρχαιολογικού χώρου. Το κτήριο καταστράφηκε από φωτιά, καλύπτοντας πάνω στο δάπεδο ένα μοναδικό σύνολο αντικειμένων, τα οποία απέδωσαν πάρα πολλές πληροφορίες για τη ζωή κατά την Χαλκολιθική περίοδο. Η ανασκαφή στο εσωτερικό του κτηρίου απέδωσε συνολικά 280 αντικείμενα. Εκτός από τα 37 αποθηκευτικά αγγεία που βρέθηκαν στη θέση τους, μεταξύ των άλλων ευρημάτων συγκαταλέγονται χάντρες από φαγεντιανή, ενδείξεις για επεξεργασία του χαλκού και μια από τις δύο μόνο σφραγίδες που γνωρίζουμε για ολόκληρη την συγκεκριμένη περίοδο. Στον ίδιο χώρο εντοπίστηκαν κι άλλες δραστηριότητες των κατοίκων, όπως η κατασκευή εργαλείων, η ετοιμασία και η κατανάλωση φαγητού και ποτού και ίσως το αρχαιότερο ελαιοπιεστήριο του νησιού. Η μεγάλη ένταση της φωτιάς που κατέστρεψε το κτήριο ενδέχεται να υποδηλώνει ότι πολλά από τα αγγεία περιείχαν λάδι. Το σύνολο των ευρημάτων από την οικία έχει ψηφιοποιηθεί και εικονογραφεί ενημερωτικούς πίνακες που έχουν αναρτηθεί στο εσωτερικό της.

Ο στόχος που τέθηκε με την ανοικοδόμηση της οικίας είναι να προσφέρει μια πιο προσιτή αφήγηση προς τον επισκέπτη, σχετικά με την προϊστορική αρχαιολογία της Κύπρου.

Η χωροθέτηση της ανακατασκευασμένης οικίας δίπλα στα πραγματικά αρχαιολογικά κατάλοιπα επιτρέπει στον επισκέπτη να αποκτήσει μια βιωματική εμπειρία για το πώς θα ήταν η κατοίκηση μέσα σε μια στρογγυλή προϊστορική κατοικία.

 

ΕΧ/ΕΙ