Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-04-2021 12:08

Η Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας ανακοινώνει την ένταξη της Κύπρου στον ευρωπαϊκό χάρτη αριστοτεχνίας

Το Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας σας καλεί να ανακαλύψετε τους πρώτους 15 Κύπριους αριστοτέχνες στην πλατφόρμα HomoFaberGuide

 

Η Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ανακοινώνει ότι η Κύπρος έχει ενταχθεί στον Ευρωπαϊκό χάρτη αριστοτεχνίας, αφού πλέον περιλαμβάνεται στην ψηφιακή πλατφόρμα Homo Faber Guide. Η πλατφόρμα δημιουργήθηκε από το Ίδρυμα για τη Δημιουργικότητα και τη Χειροτεχνία «Michelangelo», το οποίο συνδέει τεχνίτες, ατελιέ, μουσεία, γκαλερί και εμπειρίες, με τους λάτρεις της εξαιρετικής αριστοτεχνίας, τους συλλέκτες, τους πελάτες και τους ταξιδιώτες που ενδιαφέρονται να μάθουν για την αριστεία της χειροτεχνίας.

Όπως εξηγεί η κα Μαρία Αναξαγόρα, επικεφαλής της Υπηρεσίας Κυπριακής Χειροτεχνίας, με πρωτοβουλία της Υπηρεσίας και σε συνεργασία με τον πρεσβευτή της Κύπρου στο Ιδρύμα Michelangelo Ιωσήφ Χατζηκυριάκο (Διευθυντής του Ιδρύματος Φοίβου Σταυρίδη – Αρχεία Λάρνακας) έχουν εντοπιστεί και θα προβάλλονται μέσα από τον οδηγό του Homo Faber Guide, αριστοτέχνες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας από τον χώρο της υφαντικής, της κεραμικής, της κεντητικής, της ξυλουργικής και της αργυροχοΐας, καθώς και μουσεία, γκαλερί και καταστήματα.

Σύμφωνα με την κα Αναξαγόρα είναι μεγάλη τιμή για την Κύπρο η συμμετοχή της στην ψηφιακή πλατφόρμα, γιατί πέραν από την προβολή των Κυπρίων χειροτεχνών – αριστοτεχνών σε παγκόσμια κλίμακα, δίνεται, παράλληλα, η ευκαιρία στην Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας και σε άλλους φορείς να συνεργαστούν με διεθνείς οργανισμούς.

Σε πρώτη φάση προτείνονται 15 Κύπριοι αριστοτέχνες: οι υφαντουργοί Ιωάννα Λουκά και Τζούλια Αστραίου, η κεντήτρια Λευκαρίτικων Μαργαρίτα Ραουνά, οι κεραμίστες Βάσος Δημητρίου, Ευθύμιος Συμεού, Πέτρος Σταύρου και Γιώργος Γεωργιάδης, η γλύπτρια/κεραμίστας Ελύσια Αθάνατου, ο χρυσοχόος Μάρκος Πλατρίδης, ο κατασκευαστής βιολιών Στέφανος Σουλτανιάν, οι ξυλουργοί του Lovenlight αδέλφια Navid και Sahand Gholipour, ο κατασκευαστής παπουτσιών Ανδρέας Κέλπης και ο ξυλογλύπτης Χριστόδουλος Αγριδιώτης. Επιπλέον, εμφανίζονται στην εφαρμογή το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, καθώς και το Κέντρο Κυπριακής Χειροτεχνίας.

To κοινό θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί και να ανακαλύψει τις αυθεντικές ιστορίες των Κυπρίων χειροτεχνών και τα μυστικά πίσω από τα αριστουργήματά τους. Μέσα από τα ταξίδια με φυσική παρουσία ή διαδικτυακά, θα μπορεί να τους γνωρίσει από κοντά στα εργαστήρια τους και να μάθει για την έμπνευση πίσω από τις δημιουργίες τους. Επισκεφθείτε το homofaberguide.com ή κατεβάσετε τη διαθέσιμη εφαρμογή δωρεάν τόσο στο Apple Store όσο και στο Google Play Store, για να ανακαλύψετε περισσότερες ιστορίες. Χρησιμοποιώντας τον γεωγραφικό εντοπισμό, η πλατφόρμα χαρτογραφεί τους τεχνίτες σε ολόκληρη την ήπειρο.

Ο επισκέπτης μπορεί να ανακαλύψει περισσότερους από 700 ταλαντούχους δημιουργούς σε όλες τις γωνιές της Ευρώπης, από τεχνίτες φυσητού γυαλιού, κατασκευαστές μασκών, γλύπτες χαρτιού έως αργυροχόους, μεταξύ αυτών και Κύπριους.

 

(IK)