Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-05-2021 16:50

Επιστολή στους επικεφαλής των εθνικών αντιπροσωπιών της ΚΣΣΕ απέστειλε ο βουλευτής κ. Νίκος Τορναρίτης

O βουλευτής κ. Νίκος Τορναρίτης, επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), απέστειλε σήμερα επιστολή στους επικεφαλής των εθνικών αντιπροσωπιών της ΚΣΣΕ αναφορικά με τα αποτελέσματα της Άτυπης Διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη.

Στην επιστολή του, ο κ. Τορναρίτης αναφέρει ότι η Διάσκεψη δεν είχε θετική έκβαση, λόγω των διχοτομικών αξιώσεων της τουρκικής πλευράς, η οποία εμμένει σε λύση δυο κρατών. Τέτοιες αξιώσεις, τονίζει ο Κύπριος βουλευτής, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να γίνουν αποδεκτές, καθότι αντιβαίνουν τα σχετικά ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και βρίσκονται εκτός του συμφωνημένου πλαισίου λύσης και των όρων εντολής του Γενικού Γραμματέα, όπως ο ίδιος ο κ. Γκουτέρες έχει επισημάνει. Επιπρόσθετα, σημειώνει ο κ. Τορναρίτης, η διεθνής κοινότητα και ειδικότερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει απορρίψει ρητώς αυτές τις θέσεις.

Ενόψει της εξαγγελθείσας πρόθεσης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ να συγκαλέσει νέα άτυπη συνάντησηεντός των προσεχών μηνών, υπογραμμίζει ο κ. Τορναρίτης, η Ελληνοκυπριακή πλευρά παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της επίτευξης βιώσιμης και διαρκούς λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, στη βάση  διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Μιας λύσης, τονίζει ο κ. Τορναρίτης, η οποίαθα διασφαλίζει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και θα συνάδει με το κοινοτικό κεκτημένο και τις Ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, καθότι η Κύπρος είναι θα είναι πάντοτε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες για την Κύπρο και τον λαό της, αναφέρει ο κ. Τορναρίτης, απευθύνουμε έκκληση στη διεθνή κοινότητα και στα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης ειδικότερα, να ασκήσουν την επιρροή τους, προκειμένου η Τουρκία να εγκαταλείψει τις παράνομες αξιώσεις της σε βάρος της Κύπρου, χρησιμοποιώντας ως άλλοθι τους Τουρκοκυπρίους, να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και να συνεργαστεί με καλή πίστη  προς επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Πρέπει επιτέλους η Τουρκία να κατανοήσει ότι η εκ μέρους της επίδειξη εποικοδομητικής στάσης θα είναι και για την ίδια επωφελής, επισημαίνει ο κ. Τορναρίτης.

Ο Κυπριακός λαός επιθυμεί μια διαρκή λύση που θα επιτρέψει στις δυο κοινότητες να οικοδομήσουν ένα κοινό μέλλον σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας, καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Τορναρίτης.

----------------------- 

EI