Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-05-2021 18:15

Δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Χριστοδουλίδη μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Λιθουανίας κ. Gabrielius Landsbergis

Είναι με μεγάλη χαρά που επισκέπτομαι  σήμερα το Βίλνιους για να συναντήσω τον καλό συνάδελφό μου Gabrielius.

Είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψή μου σε αυτήν την ιστορική πρωτεύουσα και έχουν συμπληρωθεί σχεδόν έντεκα χρόνια από την τελευταία επίσκεψη Κύπριου Υπουργού Εξωτερικών στη Λιθουανία.

Η Κύπρος και η Λιθουανία μπορεί να βρίσκονται στα δύο γεωγραφικά άκρα του κοινού μας σπιτιού, της Ευρωπαϊκής ηπείρου, αλλά οι χώρες μας μοιράζονται κοινά συμφέροντα και αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις. Πάνω απ' όλα μας ενώνουν κοινές αξίες και είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η επίσκεψη θα ανοίξει το δρόμο για την περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση των σχέσεών μας μέσω αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας.

Είμαι πολύ ευτυχής που διαπιστώνω ότι οι συζητήσεις μας σήμερα ήταν πολύ ειλικρινείς και παραγωγικές, όπως θα περίμενε κανείς από δύο χώρες που είναι εταίροι στη μεγάλη οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και 17 χρόνια. Είχαμε την ευκαιρία να αναθεωρήσουμε εκτενώς τις διμερείς μας σχέσεις και είναι με ικανοποίηση που επισημαίνω ότι συμμεριζόμαστε την πεποίθηση ότι θα πρέπει να δώσουμε μια νέα δυναμική ώθηση στη συνεργασία μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, συμφωνήσαμε να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα για τη δημιουργία πρόσθετων ευκαιριών προς όφελος των λαών των χωρών μας στον τομέα του εμπορίου, της οικονομίας, της εκπαίδευσης και του τουρισμού.

Με τον κ. Gabrielius ανταλλάξαμε, επίσης, απόψεις για τα τρέχοντα ζητήματα στην κοινή ευρωπαϊκή ατζέντα μας, όπως οι σχέσεις της ΕΕ με κράτη της περιοχής, καθώς και οι περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις. Πιστεύω ότι τόσο η Κύπρος όσο και η Λιθουανία κατανοούν πλήρως τι σημαίνει να βρίσκεσαι σε μια δύσκολη γειτονιά, καθώς και τη σημασία που έχει η ΕΕ να αναλάβει ενεργό ρόλο ώστε να διασφαλίσει ότι η άμεση γειτονιά της Ευρώπης ― από το νότιο μέρος ως το ανατολικό ― είναι προβλεπτή, ασφαλής και ευημερούσα.

Η επίσκεψή μου στο Βίλνιους πραγματοποιείται μία εβδομάδα μετά την άτυπη Διάσκεψη για το Κυπριακό που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Ενημέρωσα τον κ. Υπουργό για τις συζητήσεις και τα αποτελέσματα της συνάντησης. Είμαστε βαθιά απογοητευμένοι που δεν είχαμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Όπως είπαμε πριν από τη συνάντηση, η συμμετοχή και μόνο δεν θα ήταν αρκετή. Δυστυχώς, οι θέσεις που προτάθηκαν από την τουρκική πλευρά αντιβαίνουν σε όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στην κοινή θέση της ΕΕ, όπως ορίζεται ρητώς σε αρκετές περιπτώσεις σε σχετικές αποφάσεις και συμπεράσματα. Αυτές οι θέσεις είναι εκτός του συμφωνημένου πλαισίου, καθώς στοχεύουν ανοιχτά στη διχοτόμηση και όχι στην επανένωση της Κύπρου, στη διχοτόμηση ενός κράτους μέλους της ΕΕ.

Για το σκοπό αυτό, εξήγησα ότι βασιζόμαστε στους εταίρους μας στην ΕΕ, για να μεταφέρουμε στην Άγκυρα το σαφές μήνυμα ότι είναι αναγκαίο να σεβαστεί τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, να ενεργήσει σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι της ΕΕ και να συνεισφέρει έμπρακτα στις προσπάθειες του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να επιτύχει μια ολοκληρωμένη διευθέτηση που θα επανενώσει τη χώρα και το λαό της.

Είμαστε βέβαιοι ότι, σύμφωνα με τις κοινές θέσεις της ΕΕ, οι εταίροι μας στην ΕΕ, θα στείλουν ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία, και κατά το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο, κατά τη διάρκεια του οποίου θα συζητηθεί η προοπτική μιας θετικής ατζέντας στις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία.

Αγαπητέ Gabrielius,

Θα ήθελα και πάλι να σε ευχαριστήσω ειλικρινά για την πρόσκλησή σου να επισκεφθώ τη Λιθουανία σε αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες εξαιτίας της πανδημίας.

Προσβλέπω στη συνέχιση των συζητήσεων μας.

ΜΧ/ΣΧ