Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-05-2018 17:11

Συμμετοχή του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού στην Υπουργική Διάσκεψη για τον Ενιαίο Χώρο Ανώτερης Εκπαίδευσης

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Χαμπιαούρης συμμετείχε στην Υπουργική Διάσκεψη για τον Ενιαίο Χώρο Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΕΧΑΕ) στο Παρίσι, στις 24 και 25 Μαΐου 2018. Η γαλλική προεδρία έδωσε προτεραιότητα στη διεύρυνση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις πιο ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, στα δικαιώματα των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, στη φοιτητοκεντρική μάθηση και στην αρτιότερη παιδαγωγική κατάρτιση των εκπαιδευτικών. Ως νέους στόχους, έθεσε τη διεύρυνση του ΕΧΑΕ με νέες χώρες και τη στενότερη συνεργασία των ιδρυμάτων με τη μορφή των «συνδεδεμένων πανεπιστημίων» (Joint Universities).

Στη διάσκεψη συμμετείχαν περισσότεροι από 60 Υπουργοί, 48 από τις χώρες μέλη  του ΕΧΑΕ και οι υπόλοιποι από χώρες μη μέλη καθώς και εκπρόσωποι πολλών θεσμών και διεθνών οργανισμών.

Οι Υπουργοί εργάστηκαν για την ενδυνάμωση της συνεργασίας και τον καθορισμό των κατευθυντήριων γραμμών για το μέλλον της Ανώτερης Εκπαίδευσης μετά το 2020.

Στην ομιλία του ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον καταλυτικό ρόλο που διαδραματίζει η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην προώθηση των αξιών της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του διαλόγου, της ανεκτικότητας και του σεβασμού της διαφορετικότητας. Ο κ. Χαμπιαούρης υπογράμμισε περαιτέρω ότι η εκπαίδευση αποτελεί βάση απαραίτητη για τη δημιουργία ειρηνικής, δίκαιης και βιώσιμης κοινωνίας. Τα πανεπιστήμια είναι σε θέση, σημείωσε,  να εφοδιάζουν τους πολίτες με τις απαραίτητες δεξιότητες για την αγορά εργασίας, συμβάλλοντας έτσι στην απασχολησιμότητα και κατά συνέπεια στην κοινωνική συνοχή και την καταπολέμηση της φτώχειας. Μέσα από την έρευνα, δύνανται να συμβάλουν, επίσης, στη διαχείριση των σύγχρονων κοινωνικών προκλήσεων.

Ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο αναφορικά με την ενίσχυση της συμμετοχής των νέων στην Ανώτερη Εκπαίδευση.

Τέλος, δήλωσε τη στήριξή του προς τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την προώθηση της Ευρωπαϊκής Φοιτητικής Ταυτότητας και των Δικτύων Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων τις οποίες θεωρεί καθοριστικές για την προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου, της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της Ευρωπαϊκής Πολιτότητας.

Με τη λήξη του συνεδρίου, οι Υπουργοί υιοθέτησαν τη Διακήρυξη του Παρισιού (Paris Communique) ανανεώνοντας τη δέσμευσή τους για περαιτέρω ανάπτυξη του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης. Στο άμεσο μέλλον, θα εντατικοποιηθεί η διεπιστημονική και διασυνοριακή συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας, η στήριξη των Δικτύων Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, η διασφάλιση της αειφόρου ανάπτυξης, η συνεργασία με άλλους διεθνείς Οργανισμούς καθώς και η ενίσχυση της πρόσβασης υποεκπροσωπούμενων ή μειονεκτούντων ομάδων στην ανώτερη εκπαίδευση.

_____________

(ΣΧ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα