Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-05-2021 10:04

Μήνυμα Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ κ. Γιάννη Γιαννάκη για την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου

Κάθε χρόνο, η Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου γιορτάζεται στις 8 Μαΐου, ημερομηνία γέννησης του ιδρυτή του Ερυθρού Σταυρού Ερρίκου Ντυνάν (Jean Henri Dunan). Ο Ντυνάν ήταν Ελβετός επιχειρηματίας, ανθρωπιστής και κοινωνικός ακτιβιστής, ο οποίος γεννήθηκε στη Γενεύη το 1828.  Συνέλαβε την ιδέα ίδρυσης του Ερυθρού Σταυρού το 1859, όταν συγκλονισμένος διαπίστωσε ότι, μετά τη μάχη του Σολφερίνο, στη Λομβαρδία, χιλιάδες τραυματίες και από τις δύο πλευρές των εμπλεκομένων είχαν αφεθεί να πεθάνουν αβοήθητοι και χωρίς περίθαλψη στο πεδίο της μάχης. Η πρότασή του για εγκαθίδρυση εθνικών ομάδων ανακούφισης από εκπαιδευμένους εθελοντές, που ουδέτερα και αμερόληπτα θα προσφέρουν βοήθεια σε όσους τη χρειάζονται σε περιόδους πολέμου, έγινε αποδεκτή και το 1863 εγκαθιδρύθηκε στη Γενεύη η Διεθνής Επιτροπή για Ανακούφιση των Τραυματιών. Από αυτή την Επιτροπή, τον επόμενο χρόνο, δημιουργήθηκε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC). Αξίζει να σημειωθεί ότι, το 1901, ο Ντυνάν ήταν ο πρώτος αποδέκτης του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, μαζί με τον Φρεντερίκ Πασσύ.

Το 1864 ο Ερυθρός Σταυρός υιοθέτησε το έμβλημά του, που ήταν ένας Ερυθρός Σταυρός σε άσπρο φόντο (το αντίθετο της σημαίας της Ελβετίας). Αργότερα, υιοθετήθηκε και το σήμα της Ερυθράς Ημισελήνου και από το 2005, ένα τρίτο, εκείνο του Ερυθρού Κρυστάλλου. Από το 1864 μέχρι το 1949, συνομολογήθηκαν οι τέσσερεις Συνθήκες της Γενεύης, που καθορίζουν το καθεστώς των ιατρικών υπηρεσιών προς τους τραυματίες στα πεδία των μαχών και καλύπτουν όλες τις δραστηριότητες του Ερυθρού Σταυρού, τόσο σε καιρό πολέμου όσο και σε καιρό ειρήνης.

Έκτοτε, ο Ερυθρός Σταυρός αναπτύχθηκε στη μεγαλύτερη ανθρωπιστική οργάνωση του κόσμου, η οποία ενεργεί πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας καταστροφών και υγειονομικών κρίσεων. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού έχει ως αποστολή της να προστατεύει τις ζωές και την αξιοπρέπεια και να προσφέρει βοήθεια σε θύματα πολέμων και εσωτερικών συρράξεων, σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ στοχεύει στη βελτίωση της ζωής ευάλωτων ατόμων, κινητοποιώντας τη δύναμη του ανθρωπισμού. Η βοήθεια παρέχεται χωρίς διακρίσεις ως προς την εθνικότητα, τη φυλή, τη θρησκεία, την κοινωνική θέση ή την πολιτική τοποθέτηση. Οι επτά Θεμελιώδεις Αρχές που διέπουν την ύπαρξη και καθορίζουν τη λειτουργία του Ερυθρού Σταυρού είναι ο Ανθρωπισμός, η Αμεροληψία, η Ουδετερότητα, η Ανεξαρτησία, η Εθελοντική Υπηρεσία, η Ενότητα και ο Διεθνής Χαρακτήρας.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Συνδέσμων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) ιδρύθηκε το 1919, μέσα από τα συντρίμμια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τα πέντε ιδρυτικά μέλη της Διεθνούς Ομοσπονδίας ήταν η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ. Οι χώρες αυτές συνέλαβαν την απλή, αλλά τεράστια, ιδέα ότι η συμπόνια που ο Ερυθρός Σταυρός είχε επιδείξει κατά τη διάρκεια του πολέμου μπορούσε να συνεχιστεί και σε περίοδο ειρήνης. Αντιλήφθηκαν την ισχύ που μπορεί να επιφέρει η συνεργασία κι η κοινή αξιοποίηση γνώσεων και πόρων, ούτως ώστε να σωθούν και να βελτιωθούν περισσότερες ζωές. Σήμερα, η Ομοσπονδία προσφέρει τη βοήθειά της σε 150εκ. ανθρώπους, μέσω της συμμετοχής 13,7εκ. αφοσιωμένων εθελοντών σε 192 χώρες. 

Ο Ερυθρός Σταυρός στην Κύπρο άρχισε να λειτουργεί το 1950 ως Κλάδος του Βρετανικού Ερυθρού Σταυρού. Μετά την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας συστάθηκε ως νομικό πρόσωπο το 1967 με την επωνυμία Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός (Κ.Ε.Σ.). Το 2012 αναγνωρίστηκε από τη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ICRC) και το 2013 εντάχθηκε στη Διεθνή Ομοσπονδία Συνδέσμων Ερυθρού Σταυρού/Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC), αποτελώντας το 188ο μέλος. Ο Κ.Ε.Σ. προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, βοηθά στην κάλυψη των αναγκών των εγκλωβισμένων, προσφέρει μαθήματα Πρώτων Βοηθειών, είναι ενεργός στην αντιμετώπιση κρίσεων στη χώρα, προσφέρει υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, αναζήτησης και αποκατάστασης οικογενειακών δεσμών, καλύπτει όλες τις πρώτες ανάγκες μεταναστών, οργανώνει κατασκηνώσεις και συνέδρια για νεολαία, εκπαιδευτικά σεμινάρια κ.ά.  Το μεγαλύτερο έργο του είναι η λειτουργία του Θεραπευτικού Κέντρου Παιδιών «Στέλλα Σουλιώτη» στη Λεμεσό.  Ανταποκρινόμενος στις εκκλήσεις του Διεθνούς Κινήματος Ερυθρού Σταυρού/Ερυθράς Ημισελήνου, αποστέλλει ανθρωπιστική βοήθεια και συμβάλλει οικονομικά στην αντιμετώπιση θεομηνιών σε όλα τα μέρη του κόσμου.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων συγχαίρει τον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό για την πολυετή συμβολή του στην ευημερία του τόπου, αλλά και για τη διαχρονική τους συνεργασία. Με την αμέριστη στήριξη της Πολιτείας και την ενεργό εμπλοκή των εθελοντών του, θα συνεχίσει να συνεισφέρει αποτελεσματικά σε ανθρωπιστικά προγράμματα και έκτακτες καταστάσεις, συμβάλλοντας και στην ενίσχυση του εθελοντικού κινήματος με την ενεργοποίηση νέων εθελοντών.

ΕΧ/ΙΚ/ΕΙ